Problemele mai multor conturi și postări de pe internet. Ce trebuie să știi ca să primești interdicție de la companiile tech
Twitter a declarat că a „etichetat sau eliminat” peste 50.000 de postări cu conținut care încălcă politica privind mass-media manipulată de către guvernul de la Moscova, în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei.
În plus, platforma a eliminat aproximativ 75.000 de conturi pentru „comportament neautentic” și spam. Deși acest număr includea utilizatori care nu erau implicați în mod specific în propaganda de război, includea conturi asociate cu #IStandWithPutin, un hashtag care a devenit viral luna trecută datorită unei campanii coordonate de conturi false și boți de la Kremlin.
Cum te afectează propaganda rusă
Spre deosebire de vremurile anterioare, în care un singur guvern sau o campanie de informare de stat a fost de vină, Twitter a descoperit că o gamă largă de actori sunt responsabili pentru manipularea platformei, cum ar fi cei care recirculau vechile filmări ale conflictului ca și cum ar fi noi, precum și mulți dintre ucraineni, dar și escrocherii legate de strângere de fonduri care au apărut în urma invaziei. Donarea către refugiații ucrainieni sau guvernul ucrainean se face doar prin intermediul aparatelor autorizate, verificate și autentice.
Luna trecută, Twitter a promis, de asemenea, că nu va amplifica niciun tweet de la utilizatori care includeau link-uri către mass-media afiliate statului. Din 28 februarie, Twitter spune că a etichetat peste 61.000 de tweet-uri unice care includeau link-uri către mass-media de stat rusesc, precum Sputnik sau Russia Today. Se estimează că acest lucru a redus acoperirea acestor tweet-uri cu aproximativ 30 la sută.
Twitter a permis mass-mediei susținute de Kremlin, precum RT și Sputnik (precum și altor mass-media de stat) să continue să își opereze conturile verificate, dar etichetează și, în consecință, retrogradează ceea ce conturile postează. Ambelor posturi de propagandă li se interzice, de asemenea, să facă publicitate pe Twitter.
Citește și Cum au interzis rețelele de social media propaganda și canalele Rusiei
Dezinformarea despre invazia Ucrainei a prosperat pe rețelele de socializare, în special sub formă de fotografii și videoclipuri înșelătoare. Guvernul Rusiei a blocat accesul civililor la majoritatea platformelor operate din Occident (inclusiv Google, Facebook, Twitter și TikTok), în mare parte, ca o modalitate de a suprima disidența în rândul propriului popor.
Dar campaniile proprii de dezinformare ale Kremlinului pe aceste platforme par să continue rapid. O teorie susținută de Rusia conform căreia SUA ajută Ucraina să construiască arme biologice a fost amplificată și mai mult de mass-media de stat chineză, precum și de figuri de extremă-dreapta din Uniunea Europeană și chiar din România.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!