Tehnicile folosite de hackeri ca să-ți fure datele personale, chiar pe Instagram

13 mai 2022 8:00   Tehnologie

Mai multe mesaje din partea unor conturi fantomă au fost raportate de către utilizatorii Instagram, în ultima perioadă, fiind cea mai nouă formă în care încearcă să vă fure datele personale sau cardurile bancare.

Cel mai probabil, în ultima perioadă, ați observat mai multe notificări în care ați fost etichetat într-o postare care avea mesajul „Felicitări, ai câștigat un iPhone 13”

Experții în securitate cibernetică au avertizat utilizatorii să nu le intre în jocul infractorilor virtuali, care au ca scop să vă lase fără bani sau fără date personale. 

Citește și Sfaturi pentru alegerea parolei. Care sunt cele mai sigure variante

În ultimele zile, mai mulți utilizatori s-au plâns că au fost etichetați în mai multe postări pe Instagram, unde erau „felicitați” asupra câștigării unui concurs la care nici nu au participat. De asemenea, aceștia sunt atenționați că-și pot revendica premiul, dacă urmăresc o pagină anume de Instagram, dacă dau Like postării și dacă vor trimite un mesaj în privat la un anumit cont. 

Ce se poate întâmpla, dacă intrăm în jocul infractorilor

După ce vei trimite un mesaj unui hoț virtual de pe Instagram, care te felicită pentru câștigarea unui concurs la care n-ai participat, vei fi îndrumat de acesta pentru a intra în posesia premiului.

Din primele momente, o să observi că individul cu care vorbești, de fapt, are câteva fraze standard și nu răspunde foarte clar la întrebări. După ce ai discutat cu făptașul, acesta te va îndruma către un site unde o să fii nevoit să plătești transportul pentru iPhone-ul pe care l-ai câștigat.

Vezi și Tehnicile folosite de hackeri ca să-ți fure datele. Cum să te protejezi

Hoții sunt vicleni. Te vor îndruma să intri pe o copie a paginii unui serviciu de curierat, unde o să fii nevoit să-ți introduci datele cardului bancar, ca să poți să plătești transportul cadoului.

În cele din urmă, hoțul respectiv va percepe o taxă mică, dar va avea grijă să-ți fure datele cardului bancar, deoarece infractorul e de părere că utilizatorul nu va putea să facă diferența dintre un site fals și un site adevărat.

Ca să-ți dai seama de autenticitatea unui site, verifică foarte bine platforma și link-ul pe care-l afișează. Ai grijă să nu aibă combinații de litere care nu sunt la locul lor și, cel mai important, verifică dacă conexiunea e securizată prin intermediul lacătului de lângă bara de search sau bara în care se află link-ul.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe