Zuckerberg trage semnalul de alarmă! Facebook și Instagram s-ar putea închide în UE
Mark Zuckerberg a tras un semnal de alarmă cu privire la funcționarea aplicațiilor Facebook și Instagram în Uniunea Europeană. Dacă Meta nu are opțiunea de a transfera, stoca și procesa datele de la utilizatorii săi europeni pe serverele din SUA, Facebook și Instagram ar putea fi închise în toată Europa.
Problema cheie pentru Meta are în vedere transferurile transatlantice de date, reglementate prin așa-numitul Privacy Shield, dar și prin alte acorduri pe care Meta le folosește pentru a stoca datele de la utilizatorii din UE pe serverele americane. Acordurile actuale pentru a permite transferurile de date sunt supuse unui control intens întocmit de către Comisia Europeană.
Facebook și Instagram s-ar putea să nu mai funcționeze în UE
În raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din Statele Unite, Meta avertizează că, dacă nu se adoptă un nou cadru și companiei nu i se va mai permite să utilizeze actuale modele de acorduri, compania s-ar putea să nu mai ofere multe dintre „produsele și serviciile cele mai semnificative” ale sale, inclusiv Facebook și Instagram, în UE, potrivit diverselor rapoarte media internaționale ale City.Am.
Împărtășirea datelor între țări și regiuni este crucială pentru furnizarea de servicii și publicitate targetată, a subliniat Meta. Publicitatea specifică utilizatorilor are în vedere oferirea de servicii folosind cookie-urile pe care fiecare website la colectează de la utilizator. În baza acestora, utilizatorul poate primi reclame în funcție de preferințele sale.
Prin urmare, a folosit anterior cadrul transatlantic de transfer de date numit Privacy Shield ca bază legală pentru a efectua aceste transferuri de date.
Cu toate acestea, acest tratat a fost anulat de Curtea Europeană de Justiție în iulie 2020, din cauza încălcărilor privind protecția datelor. De atunci, UE și SUA au subliniat că lucrează la o versiune nouă a tratatului.
Ce răspuns a oferit Meta?
De asemenea, față de Privacy Shield, Meta folosește și așa-numitele modele de acorduri, cunoscute și sub numele de Clauze Contractuale Standard, ca bază legală principală pentru prelucrarea datelor de la utilizatorii europeni pe serverele americane.
John Nolan, liderul în domeniul media tehnologic și al comunicațiilor publicitare al Meta, nu a negat și nici nu a minimizat informațiile.
În schimb, el a împărtășit și o declarație a lui Nick Clegg, vicepreședintele pentru afaceri globale și comunicații al Meta.
Clegg a avertizat că „lipsa transferurilor internaționale de date sigure și legale ar dăuna economiei și ar împiedica creșterea afacerilor bazate pe date în UE, în timp ce căutăm o redresare urmată de pandemia de Covid-19”.
„Impactul ar fi resimțit de întreprinderile mari și mici, din mai multe sectoare”, a continuat acesta.
Puteți urmări știrile Click! și pe Google News