Un copil cu sindromul Down a fost exclus de la serbarea de final de an. „Am rămas cu un gust amar, pe mine ca mamă m-a durut"

21 iunie 2024 5:39   Actualitate

Un incident petrecut la o grădiniță din Novaci, Gorj, a stârnit indignare și a generat o anchetă oficială. Mama unui copil cu sindrom Down a scris pe Facebook că fiul ei a fost exclus de la serbarea de final de an, ceea ce a atras atenția Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Gorj. Reprezentanții instituției au declarat că investighează situația pentru a clarifica ce s-a întâmplat.

Vladimir, singurul necostumat pentru serbare

Mama copilului, Vladimir, a postat pe Facebook o fotografie cu toți copiii costumați pentru serbare, subliniind faptul că fiul ei a fost singurul fără costum. Ea a menționat că nu a primit nicio informație de la educatoare despre cum să-l îmbrace pe Vladimir pentru eveniment, deși ceilalți părinți au primit indicații clare în ghiozdanele copiilor. „Cam aşa s-a ţinut serbarea la grădiniţa cu program prelungit Novaci, grupa mare!!! Singurul copilaş necostumat pentru serbare a fost Vladimir, pe ce motiv, nu ştiu, dar bănuiesc! Domnişoarele educatoare nu au avut buna plăcere să îmi spună şi mie cum să-l îmbrac pe copil, potrivit pentru serbare! Când le-am întrebat, mi s-a răspuns aşa, mai de sus, că puteam să-l îmbrac şi eu, adică ceva de genul tot eu sunt vinovată că ceilalţi părinţi au primit în ghiozdanele copilaşilor rolurile şi cum să-i îmbrace, numai noi, nu!!! Sincer, am rămas cu un gust amar despre ce s-a întâmplat astăzi, adică pe mine ca mamă m-a durut, dar asta nu rămâne aşa, că nu e ok!” a scris mama copilului.

Mircea Ionuț Catrina, purtător de cuvânt al IȘJ Gorj, a confirmat că au primit o sesizare și că au început procedurile de verificare a incidentului. „S-a primit o sesizare, s-a demarat deja procedura de verificare a speței amintite”, a declarat acesta pentru Pandurul.ro.

Punctul de vedere al educatoarelor

Pe de altă parte, educatoarele grădiniței susțin că toți copiii, inclusiv Vladimir, au primit roluri pentru serbare și că acestea au fost comunicate părinților prin mesaje pe grupul de WhatsApp și puse în ghiozdanele copiilor. „Toți copilașii au primit roluri, inclusiv Vladimir, pe care le-am pus în ghiozdănel, după care am anunțat printr-un mesaj pe grupul de părinți că rolurile au fost distribuite copiilor și să găsească costume potrivite fiecărui personaj”, a scris una dintre educatoare.

Cazul a atras și atenția publicului larg, inclusiv a Ioanei Chicet-Macoveiciuc, cunoscută autoare de cărți pentru copii și blogger de succes. Ea a criticat dur lipsa de compasiune a educatorilor într-o postare pe Facebook: „Nu înțeleg cum poate un educator să facă aşa ceva, atâta lipsă de compasiune. Nu îmi pot imagina ce e în sufletul părinților acestui pui de om”.

Mai multe