Care sunt cele mai bune uleiuri pentru gătit și cum trebuie folosite. Un nutriționist renumit spune care sunt avantajele acestora
Deja știm cu toții cât de importantă este dieta pentru sănătatea organismului nostru. Iar o întrebare destul de comună, la care încearcă să răspundă și experții, este ce tip de ulei este cel mai bun pentru gătit. Din fericire, un nutriționist renumit explică ce trebuie folosit pentru a pregăti o masă de-a dreptul sănătoasă.
Indiferent de ce fel de rețetă am pregăti, mai devreme sau mai târziu va trebui să folosim și ulei. Iar întrebarea pe care și-o pun foarte mulți oameni este care sortiment de ulei este, de fapt, cel mai sănătos. În timp ce unele uleiuri sunt considerate a fi perfecte pentru creier și inimă, altele pot provoca inflamații în organism, motiv pentru care trebuie să știm precis ce să alegem.
Din fericire, nutriționistul Rob Hobson ne explică ce sortimente de ulei trebuie să folosim, în funcție de ce pregătim. Iar primul sfat oferit de expert ne spune că există unele situații în care uleiul de măsline extravirgin trebuie evitat!
Ce tip de ulei trebuie folosit pentru gătit
În mod normal, uleiul de măsline extravirgin este foarte bun pentru organism. El are un conținut ridicat de antioxidanți ce vor susține sănătatea inimii și este bogat și în polifenoli. Însă, potrivit msn.com, expertul spune că atunci când ajunge la 160 – 190 de grade Celsius, acest ulei începe să producă radicali liberi, care vor da peste cap sănătatea organismului.
Din acest motiv, uleiul de măsline extravirgin nu trebuie folosit decât la salate, sau în rețete unde nu va fi nevoie să ajungă la temperaturi ridicate. Uleiul de măsline simplu rezistă până la temperaturi de până la 220 de grade, însă nu are nici pe departe un conținut la fel de ridicat de polifenoli și antioxidanți.
Uleiul de floarea-soarelui rezistă la temperaturi ridicate
Uleiul de cocos este o altă variantă despre care mulți oameni spun că este foarte sănătoasă, însă experții nu sunt la fel de siguri. Acest tip de ulei are un conținut foarte ridicat de grăsimi saturate, grăsimi ce pot ridica nivelul colesterolului din organism. Până la acest moment, experții nu pot spune cu certitudine cum afectează acest ulei sistemul cardiovascular.
Un alt tip de ulei foarte sănătos este cel de rapiță, în care se găsesc chiar și acizi grași omega-3. Însă, deși are un conținut foarte scăzut de grăsimi saturate, el va începe să elibereze radicali liberi atunci când ajunge la temperaturi prea ridicate, la fel ca uleiul de măsline extravirgin.
În același timp, deși nu are o reputație tocmai bună, simplul ulei de floarea-soarelui rezistă cel mai bine la temperaturi ridicate, are un nivel scăzut de grăsimi saturate și poate fi consumat fără probleme cu moderație.