Incredibil! Românii aruncă la gunoi cinci milioane de tone de mâncare pe an

7 iunie 2022 18:26   Stil de viață
Ultima actualizare:

O cantitate enormă de mâncare cumpărată și neconsumată de români ajunge, în fiecare an, la coșul de gunoi. Este vorba despre cinci milioane de tone de alimente aruncate, conform unui studiu realizat de  Fundația World Wildlife.

Raportul, citat de Digi24 arată că, la nivel global, în ultimii 11 ani, risipa alimentară a crescut cu 7%. Risipa alimentară a ajuns acum la 40% din totalul alimentelor produse la nivel global. Practic, aproape jumătate din cantitatea de alimente produse în lume ajunge să nu fie consumată.

Cinci milioane de români mor de foame

Informațiile sunt cu atât mai îngrijorătoare pentru țara noastră, întrucât aproape 5 milioane de români vulnerabili abia își pot asigura hrana de zi cu zi.

Cea mai mare risipită înregistrată în România, de aproape 95%, este în mediul urban. Aici, mâncarea cumpărată fără un plan bine pus la punct, din punctul de vedere al consumului, ajunge să zacă până expiră sau se alterează.

Citește și: Până când pot fi acordate voucherele pentru alimente

De asemenea, comercianții contribuie foarte mult la această risipă. Ei au încercat, de-a lungul timpului diverse strategii. Unii au vândut la un preț foarte redus hrana care urma să expire în scurt timp.

Alții chiar și-au instalat linii de tip fast-food pentru a oferi clienților posibilitatea de a cumpăra mâncare gătită, materia primă fiind alimentele cu termen de valabilitate redus.

Comercianții încearcă să salveze alimentele

În cazul fructelor cu aspect neconform, anumiți comercianți au început sa prepare fresh-uri. De asemenea, există și magazine care au contracte cu adăposturi de animale sau cu grădini zoologice.

Din păcate, chiar și cu aceste măsuri implementate, cea mai mare cantitate de alimente expirate ajunge la gunoi.

Citește și: Boris Becker, şocat de condiţiile din închisoare. S-a plâns de mâncare şi de igiena precară

Realizarea compostului ar putea fi o soluție salvatoare pentru ca mâncarea să nu mai fie irosită. Problema este că în România există foarte puține inițiative prin care să fie colectate aceste resturi.

Oricum, în țara noastră, colectarea selectivă a deșeurilor e o problemă, așa că sortarea alimentelor alterate, cu siguranță, mai are de așteptat.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe