Cantitatea ideală de orez la 1 kilogram de carne. Secretul pentru cele mai bune sarmale
Sarmalele sunt unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite preparate tradiționale din România, nelipsite de pe mesele românilor, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Multe gospodine se întreabă care este cantitatea ideală de orez ce trebuie adăugată la 1 kilogram de carne pentru a obține sarmale perfecte. Iată răspunsul și câteva sfaturi pentru a pregăti sarmale delicioase!
Cantitatea de orez care se pune la 1 kilogram de carne pentru sarmale
Sarmalele sunt preparate diferit în funcție de zona geografică, dar în general, la 1 kilogram de carne pentru sarmale se pun aproximativ 100 de grame de orez. Această proporție asigură un echilibru ideal între carne și orez, contribuind la textura și gustul inconfundabil al sarmalelor.
Rețeta de sarmale a lui Sorin Bontea, juratul de la Chefi la cuțite
Pentru a obține sarmale savuroase, puteți urma rețeta cunoscutului chef Sorin Bontea:
Ingrediente
- 2 sau 3 kg de varză acră (în funcție de câtă varză preferați)
- 600 gr de carne tocată de porc și de vită (amestec)
- O jumătate de ceșcuță de orez (aproximativ 100 de grame la 1 kg de carne)
- 200 gr de ceapă
- Ulei pentru prăjit
- Costiță afumată
- 2 sau 3 linguri de bulion
- 2 sau 3 frunze de dafin
- Cimbru
- Mărar
- Sare
- Piper
Cum se prepară
Se curăță varza de frunzele exterioare și de cotoare și se aleg foile potrivite pentru împachetat sarmalele. Dacă varza este prea sărată sau acră, spălați frunzele în apă călduță sau lăsați-le la desărat pentru o oră înainte de a începe gătitul.
Se curăță ceapa, se spală și se toacă mărunt. Ceapa se călește în ulei la foc mic. Adăugați orezul spălat bine și lăsați-l la foc mic pentru două minute, amestecând continuu.
Într-un castron mare, amestecați ceapa și orezul călite, adăugați piper, cimbru și mărar tocat. Un truc al lui Sorin Bontea este să adăugați o ceșcuță de apă rece pentru a frăgezi carnea.
Frunzele de varză mai mici se toacă și se pun pe fundul cratiței în care vor fierbe sarmalele. Peste ele se adaugă un rând de costiță și unul de sarmale, ultimul strat fiind de varză tocată.
La final, adăugați bulionul amestecat cu puțină apă, frunzele de dafin și câteva boabe de piper. Lăsați sarmalele să fiarbă la foc mic timp de două ore. Pentru a evita lipirea, adăugați apă din când în când și învârtiți oala ușor.
Sfaturi pentru sarmale delicioase
- Alegeți varza murată de calitate, care să nu fie prea sărată sau prea acră. Dacă este necesar, desărați varza înainte de utilizare.
- Folosiți un amestec de carne de porc și vită pentru un gust mai bogat.
- Spălați bine orezul înainte de a-l adăuga în amestec pentru a elimina excesul de amidon.
- Nu ezitați să folosiți cimbru și mărar pentru a adăuga aromă amestecului de carne.
Urmând aceste sfaturi și rețeta lui Sorin Bontea, veți obține sarmale delicioase, perfecte pentru orice ocazie, dar mai ales pentru sărbătorile de iarnă.