Trucul ca să îți iasă cele mai bune sarmale. Cu ce trebuie să ungi, de fapt, oala în care le gătești
Sarmalele sunt considerate o mâncare națională, deși este împrumutată din bucătăriile orientale și se mai gătesc și în alte țări. În România, nu există masă de Crăciun, botez, nuntă, etc., fără sarmale. Însă, atunci când pregătim sarmalele, există un secret bine păstrat și adesea neglijat, care face diferența între o simplă rețetă și cele mai bune sarmale.
Ingrediente sarmale
- 600 grame carne tocată amestec porc și vită
- 150 grame orez cu bob rotund
- o ceapă mare
- 1 morcov
- 1 ardei roșu
- 200 mililitri suc de roșii
- sare/piper/boia afumată după gust
- 1 lingură cimbru uscat
- 1 lingură mărar proaspăt
- 2-3 crenguțe de cimbru ci mărar uscat
- frunze de varză murată
- șuncă afumată, cârnați sau orice altă afumătură
Mod de preparare
- Tai slănina afumată în cubulețe mici și le prăjești într-o tigaie. În untura lăsată de slănină, pui la prăjit ceapa tăiată mărunt, pentru câteva minute. Când ceapa s-a înmuiat, adaugi orezul bine spălat și îl călești pentru câteva minute.
- Cureți și toci mărunt ardeiul gras. Morcovul se rade pe răzătoarea mare.
- Compoziția de orez, șuncă afumată și ceapă se lasă la răcorit, apoi se amestecă cu carnea tocată și legumele, se condimentează cu sare, piper și condimente și se adaugă 200 ml suc de roșii. Se amestecă bine toate ingredientele și cu aceasta compoziție se umple foile de varza murată.
- Ungi oala bine cu o bucată de slănină afumată, pui pe fundul oalei un strat de varză tocată și bucăți de afumătură. Apoi, așezi sarmalele în straturi, iar printre sarmale pui bucățele de slană afumată, crenguțe de cimbru și mărar uscat.
- Peste sarmale presari un praf de boia afumată. Acoperi cu un strat de varză murată tocată și câteva bucățele de slană afumată. Torni o cană de apă, acoperi oala cu un capac și apoi se dă la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, pentru aproximativ 2-3 ore.
- Scoți o sărmăluță și verifică dacă e bine fiartă. În cazul în care foile de varză încă nu sunt fierte, mai lași sarmalele la fiert pentru încă 30 de minute.
Sfaturi
- Clătești frunzele de varză murată sub jet de apă pentru a le îndepărta excesul de sare și a le revigora. În cazul în care sunt prea sărate, poți să le opărești rapid în apă clocotită și apoi să le clătești bine în apă rece.
- Îndepărteazi cotoarele și nervurile frunzelor de varză.
- Folosești amestec de carne tocată în proporție de 70% carne de porc/ 30% carne de vită.
- Nu pui ouă în compoziția de sarmale, deoarece o vor întări.
- Călești ceapa și orezul înainte să le adaugi în amestecul de carne.
- Ungi vasul, în care fierbi sarmalele, cu slană afumată. De asemenea, pune în compoziția de carne bucăți mici de slană sau de carne afumată. Sarmalele vor avea un gust deosebit.
- Pentru fierberea sarmalelor cel mai bine este să folosești un vas de fontă sau de lut. Acestea mențin și distribuie căldura uniform, pe toată suprafața vasului.
- Cu cât fierb mai mult timp, sarmalele vor fi aromate. Asigură-te că au suficient lichid și fierbe-le la foc mic.
- În loc de apă, la fierbere, folosește un amestec de zeamă de varză murată, diluată cu apă.