Cea mai delicioasă ciorbă de pește. Ingredientele folosite de gospodinele din Deltă
Gospodinele din Delta Dunării au câteva secrete atunci când vine vorba de ciorbă de pește. E momentul să le aflăm, mai ales că Sărbătoarea din 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în biserică, este una dintre zilele din Postul Crăciunului în care credincioșii au dezlegare la pește.
Cum faci cea mai bună ciorbă de pește? Ei bine, pentru a obține un preparat tradițional savuros, trebuie folosite mai multe specii de pești (trei-cinci, ar spune lipovenii) și doar câteva legume. Cei de la orașe pot cumpăra „tacâmuri“ de pește (capete, cozi), pentru fiertura care va fi baza ciorbei.
„Ideea e simplă: baza de pește înseamnă zeama rămasă de la o fiertură domoală, la foc mic, a peștilor, împrună cu niște legume și, ulterior, strecurată și eventual limpezită. Această bază de pește este cea care dă gustul preparatului final. În această zeamă mai fierbem câteva legume tăiate mărunt, ca de ciorbă“, scrie Cosmin Dragomir în cartea “Curatorul de zacuscă“, conform Adevărul.ro.
Trebuie spus că gospodinele din Delta Dunării folosesc doar patru legume pentru ciorba de pește: ceapă, ardei, roșii și cartofi. În trecut, iarna se foloseau doar cartofi și ceapă.
Un alt lucru important: ciorba de pește nu se acrește cu borș în Deltă, ci cu oțet sau cu zer, iar bucățile de carne se mănâncă cu mujdei. Iată ce de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară ciorba tradițională din Delta Dumării.
Ingrediente ciorbă de pește
- 1 cap de somn sau crap
- 1 kg tacâmuri de pește
- 6-8 rondele crap sau novac
- 2 cepe mari
- 1-2 ardei graș
- 500 g cartofi
- 1 conservă roșii în suc propriu (400 g)
- Sare
- Oțete de vin alb
- Verdeață (pătrunjel, leuștean)
Cum se prepară ciorba de pește?
Se spală tacâmurile și capul de pește. Apoi, acestea sunt puse la fiert într-o oală cu 4 l de apă și cu puțină sare. Nu uita să înlături cu o paletă spuma formată la suprafață, ori de câte ori e nevoie.
Preparatul se lasă lasă la fiert, la foc mediu, aproximativ 30 de minute. Între timp, cureți și speli toate legumele. Tai ceapa și ardeii cubulețe, iar cartofii cuburi mai mari.
După ce strecori supa în care a fiert peștele, o pui din nou pe foc. Acum vine momentul în care adaugi legumele tăiate și roșiile din conservă. Ciorba se fierbe apoi aproximativ 15 minute.
Pui bucățile de pește, condimentezi cu sare, după gust, și mai fierbi 10 minute, până ce peștele e gătit. La final, acrești cu oțet, după gust și presari verdeața tocată, scrie Adevărul.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!