Cum se prepară, de fapt, cârnații de Pleșcoi. Reteța e simplă și delicioasă

Ultima actualizare:

Click! îți spune cum se prepară, de fapt, cârnații de Pleșcoi. Reteța e simplă și delicioasă, iar cheia constă în procesul de afumare, dar și în proporția ingredientelor. În astfel de situații, cea mai bună îndrumare o găsim la un expert.

Cum se prepară, de fapt, cârnații de Pleșcoi
Cum se prepară, de fapt, cârnații de Pleșcoi

Buzoianul Constantin Frusinoiu, unul dintre producătorii cu atestat pentru cârnații de Pleșcoi, spune că acest produs tradițional de carmangerie diferă de alte sortimente din aceeași categorie prin gustul specific generat de combinaţia dintre carnea de oaie, vită, ardei iute, sare, usturoi şi cimbru, conform Adevărul.

Proporţia de carne de oaie trebuie să fie de minimum 55%, iar cea de vită, de cel mult 45%, se arată în descrierea pe care Ministerul Agriculturii a atribuit-o cârnaților de Pleșcoi la intrarea în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată.

Hai să trecem la treabă și să vedem care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm!

Cum se prepară cârnații de Pleșcoi?

Cum se prepară, de fapt, cârnații de Pleșcoi
Cum se prepară, de fapt, cârnații de Pleșcoi

Mai întâi va trebuie să curăţați carnea de oaie de pe oase. Ulterior adăugați carne de vită, însă fără a depăși proporţia de 2 la 1. Oasele se fierb într-un recipient, iar cu zeama călduţă obţinută se frământă carnea tocată cu ardei iute, usturoi, cimbru și sare.  

Atenție la pasul următor, deoarece este foarte important. Compoziția se lasă să stea două ore, după care gustați pentru verificare şi decideți dacă mai adăugați sau nu usturoi, ardei iute, cimbru sau sare. După ce amestecul e gata, umpleți intestinele de oaie, după care cârnaţii merg la afumat şi la uscat.

Constantin Frusinoiu, unul din producătorii cu atestat pentru cârnații de Pleșcoi, atrage atenția asupra faptul că „nu mai sunt buni după ce se răcesc”, dacă sunt ținuți prea puțin la afumare.

„Afumarea se face cu lemn de esență tare”

„Punem boia de ardei, carne de vită, carne de oaie, în proporţii care să ofere consistenţa, aspectul şi culoarea adevăraţilor cârnaţi de Pleşcoi. Eu țin acești cârnați cel puţin trei zile la uscat, în camere cu ventilatoare puternice, apoi îi țin tot atâtea zile în camerele de afumare. Afumarea se face cu lemn de esență tare.

Dacă îi ții prea puțin, după ce se răcesc nu mai sunt buni. Nici prea mult nu e bine, pentru că pe urmă se coc, se prăjesc, și nu mai sunt ceea ce trebuie”, spune Constantin Frusinoiu, proprietarul unei carmangerii din Mărăcineni.

Prin afumare, cârnaţii de Pleşcoi capătă gustul, aromă naturală, conservabilitatea, dar și culoarea brun-roşcat, care este caracteristică acestui produs. În gospodăriile populaţiei afumarea se face în afumători tradiţionale confecţionate din cărămidă, scrie Adevărul.

Cârnații de Pleșcoi sunt recunoscuți internațional

În 2019, Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc „Cârnaţi de Pleşcoi" în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
1 sarmale de post jpg jpeg
Cum să ți îmbunătățești abilitățile de ascultare în limba engleză  png
horoscop zilnic 15 aprilie jpg
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
image
actualitate.net
image
actualitate.net