Cum să faci cea mai bună zacuscă cu vinete și ardei. Rețeta are mai bine de 100 de ani
Vinetele sunt ingredientul principal în o mulțime de rețete din bucătăria noastră, iar printre cele mai populare astfel de preparate este, de departe, zacusca. Din fericire, ea este foarte simplă de făcut, așa că o putem pregăti ușor, chiar dacă nu suntem foarte experimentați în bucătărie. Iar o rețetă anume de zacuscă a rămas neschimbată vreme de 100 de ani!
Dacă vrem să experimentăm un gust autentic, pe care românii îl savurează de un secol, atunci cea mai simplă rețetă la care putem apela este cea de zacuscă! Mai ales în această perioadă de vară, când poate ne vom dori o mâncare cât mai ușoară și răcoroasă, o zacuscă delicioasă este alegerea perfectă, mai ales datorită faptului că o putem pregăti ușor, chiar și dacă nu avem prea mare experiență în bucătărie.
Iar primul pas este să pregătim ingredientele! Pentru această rețetă specială de zacuscă, care nu s-a schimbat de 100 de ani, vom avea nevoie de 3 kilograme de vinete coapte, pe care le vom curăța și scurge foarte bine. Apoi, ne trebuie 2 kilograme de ardei copți, de asemenea, curățați, cât și 2 kilograme de ceapă albă. De asemenea, vom mai avea nevoie de 3 litri de bulion de roșii, 500 ml de ulei de floarea soarelui, cât și sare, după gust.
Cum putem pregăti zacusca
Odată ce avem toate ingredientele, tot ce trebuie să facem este să coacem la foc vinetele și ardeii, fie pe grătar, ori pe tavă. După ce am curățat bine aceste două ingrediente, ele trebuie tocate foarte mărunt. Același lucru trebuie să îl facem și cu ceapa.
Mai departe, trebuie să punem ceapa într-un ceaun mare, alături de uleiul încins. Pentru a nu se lipi, ceapa trebuie amestecată periodic, până se călește. După un sfert de oră, putem adăuga și bulionul, iar totul trebuie lăsat la fierte pentru alte 15 minute. Între timp, ardei și vinetele trebuie adăugați într-un alt ceaun, alături de puțin ulei, fiind lăsați pe foc tot cam un sfert de oră.
Apoi, toate ingredientele trebuie amestecate și lăsate la fiert vreme de 2 – 3 ore, la foc mic. În acest punct putem adăuga și sarea, iar la final vom avea o zacuscă delicioasă, la fel ca acum 100 de ani!