#Exclusiv Click!

Reţete speciale de Crăciun de la Chef Liviu Lambrino

22 decembrie 2022 18:54   Rețete
Ultima actualizare:

„Amintiri gustoase: Reţete festive”. Aşa s-a intitulat un workshop la care s-a preparat o masă festivă sub coordonarea lui Chef Liviu Lambrino (47 de ani), pe care îl cunoaştem de la „Master Chef”. Cu această ocazie am aflat câteva secrete pentru masa de Crăciun pe care vi le împărtăşim.

„De sărbători ne strângem mai mulţi membri ai familiei şi fiecare are câte ceva de făcut. La mine ajung cele mai complicate sarcini, de obicei de cele care se feresc ceilalţi, friptură de porc sau raţă.”, ne povesteşte cu umor Chef Lambrino.

Ca să nu avem bătăi de cap dacă primim şi noi asemenea sarcini pentru masa de Crăciun, iată câteva trucuri.

Citește și: Cea mai delicioasă zacuscă, după o rețetă a renumitului gastronom, Radu Anton Roman

„Un secret pentru friptura de porc este să o găteşti la o temperatura corectă, la 65 de grade, acolo este pragul de siguranţă. Când cumperi carnea dintr-o sursă controlată, şansele să aibă trichineloză sau alte lucruri care te-ar putea îmbolnăvi sunt reduse. Aşa că nu ai nevoie de temperaturi peste 100 de garde. Un alt secret este ținerea cărnii într-un baiţ sau într-o marinată înainte de gătire, peste noapte, măcar patru ore, are rol de condimentare şi să călească conţinutul de lichid, de umezeală din muşchi, cu acelaşi scop de a preveni supragătirea.”, spune Chef Lambrino.

Mai citește și: Variante de rețete diferite pentru salata de vinete ușoară pentru zilele călduroase de vară

Şi tot el ne-a spus şi cum să faci un cozonac mai special. „Îmi place umplutura. Un cozonac simplu e o brioşă, nu mai e cozonac. Noi am gătit o Mini Babka, care din start are mult mai multă umplutură decât un cozonac normal. Compoziţia ideală este cea care îţi place cel mai mult. În funcţie de gusturi.

Pentru mine este pe bază de cacao, nucă, însă nu neapărat nucă românească, poate fi şi fistic sau migdală. Mie îmi place cu ciocolată. Babka poate fi de două feluri, cu ciocolată sau cu scorţişoară.”, ne-a mai spus Chef Lambrino, care ne-a mărturisit că mâncarea sa preferată - în zilele obişnuite, nu cele de Sărbătoare - ar fi „cartofi prăjiţi cu sare şi dacă am un ou cu gălbenuş moale pe deasupra cartofilor este ideal”.

Mai vezi și: Rețete delicioase cu urzici de gătit în Postul Sfintei Marii

Iată mai jos cele trei reţete delicioase pentru masa de Crăciun:

Salata Olivie

Ingrediente: Cartofi fierti 4 buc, morcov fiert 1 buc, oua fierte 3 buc, castraveți murați 200 g, mazăre conserva 200 g, parizer 200 g, maioneza după gust, sare și piper după gust.

Mod de preparare:  

Morcovul și cartofii îi spălăm și îi fierbem până se fac moi. Fierbem ouăle. Răcim și curățim morcovul și cartofii. Tăiem cubulețe mici. Adăugăm ouăle tăiate mărunt. Castraveții de asemenea îi tăiem și îi adăugăm în salată, precum și mazărea conservată. 

A venit timpul parizerului. Pentru cei cărora nu le plac mezelurile fierte, acestea pot fi substituite cu carne fiartă de pui sau vită. Asezonăm cu maioneză. Condimentăm cu sare și piper după gust. 

La fel, după preferințe poate fi adăugată ceapă tăiată mărunt și pătrunjel. Amestecăm și aranjăm în salatieră.

Muşchiuleţ de porc cu sos de merişoare şi piure de cartofi dulci

Ingrediente

1 muşchiuleţ de porc (cca 700 g), sare, piper, 50 ml coniac: pentru piure: 1 cartof dulce (cca 300 g), 25 g unt, 50 ml lapte, sare după gust: pentru sosul de merişoare 100 g merişoare, 30 g zahăr, 50 ml coniac,  

Mod de preparare:  

Vom pregăti mai întâi cartoful pentru piure. Îl curăţăm, îl spălăm, apoi îl tăiem cubuleţe mici şi îl punem într-un vas. Completăm cu apă cât să îl acopere, adăugăm un praf de sare şi îl lăsăm să fiarbă la foc mic. 

Cât fierbe cartoful vom pregăti carnea. Curăţăm muşchiuleţul de porc de eventualele pieliţe. Îl condimentăm cu sare şi piper mozaic proaspăt râşnit. Încingem într-o tigaie puţin ulei şi rumenim muşchiuleţul pe toate părţile. Când este gata adăugăm coniacul, aplecăm puţin tigaia astfel încât să ia foc alcoolul şi flambam muşchiuleţul. Îl scoatem din tigaie şi îl lăsăm câteva minute să se odihnească şi să îşi lase sucurile, timp în care pregătim sosul. 

Punem într-un vas, la foc mic, merişoarele împreună cu zahărul, când acestea încep să devină ca o dulceaţă mai subţire adăugăm coniacul şi lăsăm să fiarbă câteva minute. Nu lăsăţi să fiarbă prea mult fiindcă sosul va deveni ca un jeleu. Dacă doriţi un sos fin puteţi blenda sosul. 

Scoatem cartofii, îi pasăm împreună cu untul, laptele şi sare după gust, după care îi trecem printr-o sită deasă, ca să obţinerm un piure cât mai fin. Aşezăm piureul pe o farfurie, apoi punem deasupra muşchiuleţul tăiat felii şi la final sosul de merişoare.

Reţeta Babka

Ingrediente

520 g făină, 10 g drojdie uscată, 160 ml lapte (călduţ), 2 ouă, 60 g zahăr, 80 g unt (topit), 360 g cremă de alune şi ciocolată, 160 g ciocolată simplă, 140 ml apă, 100 g zahăr, suc proaspăt de portocală, coajă de portocală şi zeamă de lămâie.

Mod de preparare: 

Într-un bol adaugă făină. Se face o gaură în mijloc şi adaugă drojdia uscată şi 50 ml lapte călduţ şi amestecă uşor cât se să dizolve drojdia, formând maiaua. 

Lasă 10 minute, apoi adaugă ouăle, zahărul, restul de lapte şi un praf de sare. Frământă bine totul până se desprinde de pe pereţii vasului. Acoperă bolul cu un şervet şi lasă-l la dospit, într-un loc călduţ, timp de o oră. 

Se toacă ciocolată, se pune aluatul crescut pe blat şi se împarte în 8 părţi egale. Se ia o parte, se întinde, se pune pe ea crema de cacao, alune de pădure şi ciocolată tocată. Rulezi de la drepta la stânga şi pui ruloul pe un tocător. Procedezi la fel cu toate celelalte 7 părţi. 

După ce ai format rulourile, bagă-le la frigider timp de 30 de minute. După ce ai scos rulourile de la frigider, pui un rulou pe tocător, îl crestezi cu un cuţit ascuţit, pe verticală, de sus până jos şi apoi îl împleteşti formând babka. Procedezi la fel cu toate cele 7 rulouri. Pui babka pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi dai la cuptor, în cuptorul preîncălzit, la 180° C, timp de 30-40 minute.

Între timp, pregăteşte siropul. Pui un vas pe foc, adaugi apa, zahărul şi amesteci până dă într-un clocot şi se topeşte zahărul. Apoi adaugi zeamă şi coaja unei portocale. Laşi la răcit. Pune apă pe foc şi când dă în clocot, adaugă zahărul şi amestecă până se dizolvă compet. Lasă la răcit şi apoi adaugă zeamă de lămâie. Imediat ce scoţi babka din cuptor, unge cu siropul răcit.

Mai multe