Supă cu găluște, rețetă din anul 1940. Așa o făceau străbunii să iasă grasă, gustoasă și găluștele nu se sfărâmau deloc

13 octombrie 2024 11:00   Rețete

Fără dar și poate, supa de găluește se numără printre principalele feluri de mâncare pe care ni le preparau bunicii și părinții noștri în copilărie. Gustul incomparabil și inconfundabil ne determină să o gătim ori de câte ori avem poftă sau vrem să alungăm răceala. Totuși, cum arăta o rețetă de supă de găină cu găluște din anul 1940? 

Folosind ingredientele și pașii de mai jos, străbunicii noștri reușeau să pregătească o supă de găină cu gălușete extrem de gustoasă. Este simplu și rapid de preparat și nu necesită multe ingrediente. 

Ingrediente pentru supa de gălușete - rețeta veche

Una dintre cele mai comune probleme pe care le întâmpină majoritatea gospodinelor atunci când vine vorba de supa de găluște este faptul că găluștele tind mai mereu să se sfărâme. Pentru a ieși pufoase și închegate, există un truc vechi, folosit de bunicii și străbunicii noștri.

  • găină;
  • 1 ceapă;
  • 50 g unt;
  • 100 g griș;
  • 1 ou;
  • sare;
  • puțin pătrunjel verde.

Mod de preparare

 „Se pune carnea la fiert cu apă rece. Sarea se adaugă după ce a început să colocotească. Spuma se ridică imediat ce s-a format și tot atunci se pune ceapa curățită (nu se pune zarzavat, ca să rămână gustul întreg de gaină. Se fierbe doar cu o ceapă). Se lasă să fiarbă 3-4 ore la foc potrivit, până fierbe carnea bine. Se scoate carnea și ceapa și se limpezește supa turnând puțină apă rece. Se lasă să stea puțin și se strecoară. Apoi se pune la fiert cu găluște de griș.

Se freacă untul sau grasimea spumă, se adaugă oul, sarea și grișul. Când supa clocotește, se ia cu o linguriță din compoziție și se pune în supă să fiarbă, la foc potrivit, să nu se sfărme. Se servește cu pătrunjel verde tocat. Găluștele se cunosc că sunt fierte când se ridică deasupra supei. Din acel moment se lasă să mai dea cateva clocote.” - este textul original al rețetei de supă de găluște din anul 1940.

Mai multe