Băiatul lui Ţopescu: „Şi tu poţi să vorbeşti ore în şir, ca mine - îmi spunea tata"
Sebastian Felix Ţopescu, fiul regretatului comentator sportiv Cristian Ţopescu şi al realizatoarei TVR Christel Ungar, a debutat în televiziune chiar în ziua în care l-ar fi aniversat pe tatăl său. Deşi nu ar fi crezut că se va întâmpla, i-a urmat în cele din urmă sfatul tatălui, care a considerat mereu că i s-ar potrivi o carieră în acest domeniu, pe motiv că şi lui Basti îi place să vorbească mult... Tânărul ne-a acordat un interviu excepţional, în care ne-a vorbit cu drag despre familia sa.
Click!: Să spunem că nu ştim nimic despre tine... Te rugăm să te prezinţi lumii aşa cum doreşti, pentru că tot eşti la început de drum cu un proiect de televiziune. Cine este Sebastian Felix Ţopescu alias Basti?
În teorie, aşa, din naştere, vin din România, dar în mintea mea, cumva, nu prea vin din România. Cred că am stat atât de mult în afara ţării şi m-am plimbat atât de mult şi m-am tot mutat, încât nu pot să consider, neapărat, că am rădăcinile într-un loc. Lucrurile astea vin cu bune şi cu rele. Mă bucur că am cunoscut atât de multe culturi şi atât de multe mentalităţi. Pe de altă parte, nu simt că am, neapărat, o casă, un loc. Însă m-am obişnuit aşa, îmi place să fiu nomad.
Unde te-ai născut?
În Bucureşti, la Spitalul Filantropia.
Cristian Ţopescu, în dialog cu fiul său cel mic: „Eşti ca mine, nu-ţi mai tace gura"
Ai apucat să îl cunoşti pe bunicul tău, Felix Ţopescu, cel care a fost campion de echitaţie?
Când m-am născut, el era destul de în vârstă, şi, din câte mi s-a povestit, visul lui era să mă vadă că merg. A trăit să mă vadă că fac asta şi, când m-a văzut făcând primii paşi, după aia, el fiind foarte glumeţ din fire, a zis: „Acum vreau să îl văd şi cum termină facultatea”! Avea 90 de ani atunci. Un an mai tărziu, a murit...
Datorită lui te-ai apucat de echitaţie...
Cred că a fost o pasiune tot timpul în familia mea echitaţia. Dar cred mai mult decât pasiunea pentru echitaţie a existat o iubire pentru animale foarte mari. E un sport care mi se pare foarte frumos şi elegant. Probabil aş fi făcut mai mult, dacă nu eram aşa de agitat... Dar am trecut la altele.
Ce sporturi ai mai practicat?
Am făcut ski prima dată, de la 3 ani, apoi echitaţie, apoi sărituri în apă şi după, placă pe zăpadă.
Sebastian Felix Ţopescu: „Nu simt că am o casă, îmi place să fiu nomad"
Te-ai născut într-o familie de oameni care şi-au dedicat viaţa televiziunii. Iată că acum ai şi tu acest drum?
Eu fiind o fire agitată, îmi place să iau tot timpul nişte provocări noi. Şi când m-am gândit la formatul pe care l-am şi realizat, chiar m-am gândit foarte bine la el şi dacă vreau să intru în televiziune. Am avut mereu o reticenţă faţă de ochiul public. Am zis-o şi atunci când am participat în emisiunea „Chefi la cuţite”, am mai spus-o şi în alte interviuri. Eu nu am vrut să intru foarte mult în atenţia publicului, pentru că am văzut ce înseamnă să fii expus în România...
Aveai doar 19 ani când a murit tatăl tău. Ai apucat să vorbeşti cu el despre o carieră în televiziune?
Da, el îmi mai spunea, din când în când, dacă nu aş vrea să fac televiziune. „Eşti că mine, nu-ţi mai tace gura. Poţi să vorbeşti ore în şir, să povesteşti”, aşa îmi spunea. Cumva, tot timpul a existat această conversaţie, în familie, ca eu să fac televiziune. Dar abia acum simt că e momentul potrivit. După toată munca pe care am făcut-o, în afară, căci lucrez la 15 ani, am simţit că acum aş fi pregătit.
Şi cum ai început să lucrezi la 15 ani? Vrem detalii...
La 15 ani, am făcut o colecţie de haine pe care am prezentat-o la Fashion Week, în România. După aceea, am mai făcut proiecte stânga-dreapta, în modă, ca stilist. După, a venit anul cu BAC-ul, apoi am ajuns, la Viena, să studiez Sociologie. Care a fost o greşeală. Există această presiune, mai ales în România, că trebuie să faci ceva care să fie sigur şi să fie respectat, eu visând la Parlametul European, nu ştiu ce voiam să fac atunci, la 18 ani. Dar, după 8 luni, am realizat că nu e de mine. N-a fost o perioadă tocmai roz din viaţa mea, Viena...
Dar din partea alor tăi nu simţeai presiuni referitoare la alegerea carierei?
N-a existat, niciodată, împingerea asta către o direcţie. Mi-au spus că pot să fac orice, atâta timp cât îmi asum şi bunele, şi relele deciziei mele.
Sebastian Felix, despre relaţia cu sora vitregă, Cristina Ţopescu: „Am fost apropiaţi. Mergeam la film şi la restaurant împreună"
Ce studii ai finalizat până la urmă?
Am început facultatea de Sociologie la Universitatea din Viena, pe care am abandonat-o după un an. Mi-an dat examenele ca să plec de acolo cu capul sus, fără restanţe. Şi după am terminat Institul European de Design în Milano. Care este o facultate privată de modă şi pe care am făcut-o trei ani.
Care este cea mai frumoasă amintire legată de părinţii tăi?
Cea mai frumoasă amintire legată de părinţi este, cred, când mergeam la muzee. Asta e amintirea care este cea mai pregnantă. Ei îşi doreau să învăţ foarte multe şi să ştiu foarte multe lucruri. Când eram mic, nu apreciam atât de mult, dar apoi am început să iubesc lurul ăsta. Mergeam la muzee şi mi se explicau toate exponatele. Şi că am mers des la Disneyland. Acolo e locul fericirii mele.
Dar cea mai importantă lecţie de viaţă pe care ai primit-o de la tatăl tău care e?
Sunt două principale. Prima: să nu intarzii niciodată. Şi a doua este foarte simplă, dar sună un pic ciudat. Aşa îmi spunea: „Eşti destul de deştept şi destul de intuitiv ca să nu te enervezi mereu. Dacă începi să urli la un om, omul acela nu o să înţeleagă ce îi spui ca să se schimbe, ci doar o să se supere. Aşa că dacă doar se supără, n-are nici un sens să urli. Dar dacă simţi că urlatul poate rezolva ceva, atunci urlă”. Asta spunea el, care nu a urlat niciodată în viaţa lui. Era enervant de calm, mă enerva pe mine cât de calm era.
Cu sora ta vitregă Cristina Topescu ai fost apropiat?
Da, am fost apropiaţi, pe cât se poate, dat fiind faptul că între noi a existat o diferenţă mare de vârstă. Mergeam la film împreună, la câte o expoziţie sau la restaurant...
Când ai început să fii atras de modă?
Cred că tot timpul mi-a plăcut şi am cochetat cu asta. Mi-a plăcut să văd cât de mult te poţi schimba tu ca om prin nişte haine. Să fii orice vrei tu, prin haine. E şi foarte distractiv, ca un joc. Nu e performativ, pentru exterior, ci mai mult pentru tine. Şi mie îmi place să mă distrez eu cu mine, să mă uit în oglindă şi să văd cum arăt azi.
Le dădeai sfaturi celor din familia ta referitor la cum să se îmbrace? Poate mamei sau surorii...
Eu sunt foarte sincer ca om, fără nici o reticenţă... Aşa că le mai spuneam, dacă luau o rochie oribilă... Nu mergeam la cumparauri cu ele, asta nu mi-a plăcut, mai ales în mall-uri. E foarte obositor.
Basti: „La 15 ani am făcut prima colecţie de haine"
Dar atunci când erai mic la ce carieră visai?
Când aveam 6 ani, voiam să fiu preot. Cred că văzusem eu ceva care mi-a plăcut. Poate mi-a plăcut o robă de preot şi am zis: „Gata, vreau şi eu!”.
Dacă tot am ajuns la acest capitol, te rog să ne spui de unde obsesia pentru corset, acest obiect vestimentar pe care îl preferi? Are şi un rol pentru sănătată, poate de susţinere a coloanei?
E doar un moft. Aş vrea să zic că e şi pentru „sănătate”, ca să sune un pic mai dramatic. Îmi place corestul, pentru că îmi place elementul trasformativ al hainelor. Îmi place ideea că poţi să îţi modelezi corpul în diferite moduri prin nişte accesorii, iar corsetul e unul dintre ele. Am poze în care am o talie foarte mică, iar asta am realizat cu ajutorul corsetelor. Eu am fizionomie de bărbat, nu sunt o clepsidră. Cred că asta e ce m-a atras pe mine la corsete, puterea lor de a transforma siluete. Adică azi arăt aşa, mâine poate o să arăt ca un băiat care merge la şcoală, în fiecare dimineaţa, cu uniformă. În altă zi, poate arăt ca circul în persoană.
Aşadar, îţi place să ieşi în evidenţă? Văd că porţi şi foarte multe inele.
Pentru mine, inelele sunt ca un fel de armură. Eu mă simt comod cu ele. Cred că e şi o obişnuinţă, le port de atât de mult timp! Le tot schimb. Pe unele dintre ele le-am făcut eu.
Creezi şi bijuterii? Nu ştiam asta...
Da.
Realizează un reality-show pentru TVR 1: „Vis sau realitate"
În 26 martie Sebastian Felix Ţopescu a debutat ca realizator de emisiuni tv, la postul public. Prezintă în fiecare duminică emisiunea „Vis sau realitate”, la TVR 1, de la ora 16.30. Este un reality-show ce permite invitaţilor săi să îşi împlinească un vis alternativ, să testeze, eventual, o meserie sau o carieră pentru care nu au avut până acum timp.