Închis timp de 15 luni, fără mâncare sau haine, pentru a câștiga un reality show. Povestea sa, expusă într-un documentar

16 iunie 2024 9:09   PrimeTime

Tomoaki Hamatsu a devenit cunoscut după ce, în 1998, a fost dezbrăcat și lăsat singur într-un apartament aproape gol, ca parte a unei provocări pentru un reality show. Timp de 15 luni, a mâncat doar mâncare de câini. Povestea actorului japonez, cunoscut sub numele de Nasubi, este prezentată într-un documentar, „The Contestant” („Concurentul” n.r)

Cunoscută pentru plasarea participanților în situații extreme, cea mai infamă provocare a reality-showului Susunu! Denpa Shōnen, „O viață în premii”, din 1998, l-a făcut vedetă pe Tomoaki Hamatsu, un comediant aspirant poreclit Nasubi. Timp de mai bine de un an de zile, acesta a fost lăsat dezbrăcat, doar cu un stilou, câteva cărți poștale goale, un telefon și un raft plin de reviste, într-un apartament micuț, supraviețuind din câștigurile de la loteria revistei.

Pentru a câștiga provocarea, valoarea premiilor pe care le câștiga trebuia să atingă un anumit prag financiar – 1 milion de yeni, aproximativ 6.000 de lire sterline (în jur de 35.300 de lei) la acea vreme.

El a trecut prin 15 luni de izolare și o cădere treptată în depresie și manie, determinată de foame și izolare. Aproape treci decenii mai târziu, povestea sa este revizuită în cadrul unui nou film care tocmai a fost proiectat la Festivalul de documentare de la Sheffield.

„Am descoperit că nimeni nu a vorbit cu adevărat despre povestea lui Nasubi”

În „The Contestant” („Concurentul” n.r), regizoarea britanică Clair Titley revizuiește cele 15 luni pe care Nasubi le-a petrecut în apartamentul micuț - și ce s-a întâmplat când a ieșit și a descoperit că a devenit, fără să vrea, o celebritate națională.

„Am dat peste povestea lui când lucram la un alt proiect. Am descoperit că nimeni nu a vorbit cu adevărat despre povestea lui Nasubi în profunzime. (Am avut) toate aceste întrebări, cum ar fi, de ce a rămas acolo și ce efect a avut asupra lui, așa că l-am contactat în ideea de a face un film despre experiența lui”, a declarat Clair Titley, directorul documentarului „The Contestant”, potrivit publicației BBC.

„The Contestant” folosește imagini de arhivă, segmente de știri și interviuri cu Nasubi, cu producătorul reality show-ului și cu alte persoane apropiate poveștii, pentru a aprofunda ceea ce a trăit Nasubi și cât de mult i-a influențat viața.

Documentarul îl urmărește, de asemenea, pe Nasubi după eliberare, arătând eforturile sale de a-și folosi noua faimă dobândită pentru cauze nobile, oferindu-i, în sfârșit, un sentiment de împlinire.

Mai multe