Scriitoarea din România care a avut parte de abuzuri care i-au marcat existența, dar a făcut pace cu trecutul. „Nu poți fugi de tata”

25 octombrie 2024 11:22   PrimeTime
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai îndrăgite și mai de succes scriitoare din România, Petronela Rotar, a vorbit despre relația cu tatăl său. În copilărie, autoarea din Brașov a avut parte de adevărate traume, fiind supusă mai multor abuzuri din partea tatălui ei. 

Petronela Rotar, psiholog, scriitoare, blogger și autoarea singurului bestseller de poezie în România postdecembristă mărturisea în trecut ororile la care o supusese tatăl ei. La vârsta de 16 ani, existența avea să îi fie marcată de un viol. 

Scriitoarea Petronela Rotar a făcut pace cu trecutul 

Invitată în podcastul lui Mihai Morar, scriitoarea a vorbit despre modul în care oamenii își aleg partenerii de viață în funcție de viață raportându-se la părinții lor. De asemenea, a vorbit și despre relația cu tatăl ei și cum a reușit să se vindece după tot ceea ce a trăit în copilărie și adolescență. 

„- Scriai la un moment dat, într-o poezie, îl recunosc pe tata în fiecare dintre bărbații mei. 

- Așa este! 

- Asta era în perioada când încercai să găsești răspunsuri. 

- Noi toți alegem. Ne alegem partenerii în funcție de rănile noastre și de figurile noastre parentale. Dacă suntem onești și ne uităm cu multă sinceritate la cum ne-a făcut să ne simțim mama, cum ne-a făcut să ne simțim tata, cum ne face să ne simțim soția sau soțul, iubitul sau iubita, vedem acolo niște pattern-uri emoționale. 

Inerent și inconștient, noi vrem să reparăm relațiile cu părinții noștri, intrând în relații de unde să primim ce ne-a fost dat când eram mici. La un moment dat mi-a fost foarte clar că bărbații cu care am avut relațiile cele mai importante au semănat cu tata. 

Dar ce a fost foarte frumos să observ a fost că mai întâi au semănat cu lucrurile rele ale tatălui meu, după care, dacă mai există acum, în partenerul meu, de exemplu, ceva din tata, este, nu știu, fizicul lui? Modelul lui de bărbat? A fost un tată musculos, cu un corp lucrat de munca fizică, era foarte scurt tuns. Și atunci e clar că e un gen, însă partenerul meu actual, în afară de lucrurile aste și de faptul că nu știu, e îndemânatic, sau mai sunt câteva trăsături bune - nu mai seamănă cu tata. 

Sau dacă seamănă, seamănă cu cele câteva trăsături foarte frumoase ale lui tata. Pe măsură ce au am vindecat relația cu tata, și durerea, și toxicitatea. 

- Nu poți fugi de tata, dar poți alege părțile bune ale lui în relațiile pe care le ai în viață. 

- Absolut! Și nici de mama, pentru că și cu mama avem întotdeauna... Bărbații își aleg mai degrabă femei care să semene într-un fel sau altul, sau să repare ce n-a făcut mama, iar noi fetele, tata.” - a mărturisit Petronela Rotar, în podcastul „Fain & Simplu”, moderat de Mihai Morar.

Despre traumele vieții sale 

În trecut, Petronela Rotar vorbea despre traumele vieții sale. Abuzată sexual la vârsta de 16 ani, ea mărturisea că ar fi trebuit să fie violată în grup, însă violatorul s-a speriat și a lăsat-o să plece. 

Ulterior, primul iubit pe care l-a avut după acel episod traumatizant, care era și tatăl copilului ei, a murit într-un accident de mașină. 

„După care am trăit abuz sexual la 16 ani. Nu am vorbit nicioadată despre asta în mod concret, pentru că este o situație extrem de delicată. Practic, ar fi trebuit să fiu violată în grup, de 11 bărbați, însă, primul care a făcut asta mi-a dat drumul după ce și-a dat seama că eram virgină și cred că a avut un moment de empatie, nu știu ce să spun, dar asta după ce m-a violat. Adică m-a violat, după care și-a dat seama că ar putea fi foarte grav ce se întâmplă mai departe și că eu nu eram așa cum credeau ei, una dintre fetele pe care le «poșteau», cum se zicea pe vremea aia.

Fusesem ademenită într-un loc de un om în care aveam încredere, după care ușile s-au închis și am rămas blocată mai întâi cu acest bărbat, după care se pare că exista o listă și ceilalți urmau să intre, dar primul s-a speriat.

Și-a dat seama că erau virgină, țipasem, urlasem, plânsesem, după care «înghețasem» așa cum se întâmplă în trauma sexuală și mi-a spus să mă îmbrac și să fug pentru că dacă nu te omoară ăștia. Și am fugit și am scăpat de la ceva mai rău decât a fost. Am vrut să mă sinucid în primele momente, dar a fost cineva, m-a găsit cineva și cred că asta m-a salvat imediat după ce am scăpat din casa aia unde s-a întâmplat lucrul ăsta.

5-6 ani mai târziu, bărbatul, singurul iubit pe care eu îl avusesem după acest eveniment și care era și tatăl copilului meu, a murit într-un accident de mașină într-un mod violent. Cam asta este copilăria, tinerețea și adolescența mea”, a povestit faimoasa scriitoare.

Mai multe