Cum poți ajuta pe cineva drag să se vindece? De ce ne ascundem emoțiile: „Așa cred că arată iadul!”

Ultima actualizare:

Te-ai întrebat vreodată cum poți vindeca persoana iubită sau pe cineva drag de traume și cum îl poți ajuta să învingă dependențele? Învitată în podcastul „Fain & Simplu”, prezentat de Mihai Morar, Petronela Rotar, psiholog, scriitoare, blogger și autoarea singurului bestseller de poezie în România postdecembristă, „O să mă știi de undeva”, a vorbit, din propria experiență, despre traumele care ne opresc din a fi fericiți, dar și cum le putem folosi pentru a dobândi libertatea absolută.

Mihai Morar și Petronela Rotar, discuție importantă la Fain & Simplu - foto: colaj/captură video
Mihai Morar și Petronela Rotar, discuție importantă la Fain & Simplu - foto: colaj/captură video

„Ce soluție avem când suntem singuri cu emoțiile astea?”

„Există un moment în care trăim aici și acum, și trăim clipa ca și cum ar fi infinită, asta se întâmplă în copilărie. Și atunci, copilul este blocat, practic, într-un moment perpetuu, de acum, care nu se termină. El nu are axa timpului ca să știe cum poate naviga pe ea și este blocat în momentul de acum.

Imaginează-ți cum e să ai doi sau trei ani și să simți ceva foarte puternic precum furie, disperare, tristețe foarte mare și să nu fie nimeni cu tine acolo și tu să crezi că emoția aceea va dura infinit, așa cred că arată iadul. Ce soluție avem când suntem mici și singuri cu emoțiile astea? Una singură. Soluția automată prin care adoptăm o apărare este disocierea de emoție.

„Așa cred că arată iadul” 

Petronela Rotar ne spune cum poți ajuta pe cineva drag să se vindece / Foto: Captură video
Petronela Rotar ne spune cum poți ajuta pe cineva drag să se vindece / Foto: Captură video

Cum mă disociez de emoție? Mai întâi mă disociez de corp, fiindcă în corp se simt emoțiile. Înainte să intru aici am stat cu mâna pe inimă de la emoții. Toată fiziologia noastră se schimbă când simțim emoții puternice. Ce soluție avem? Ne amorțim, ne deconectăm de corp. (...) Toți avem o paletă largă de soluții de a fugi de emoții, de la dependențe, de la scrolling pe telefon, de la multe mecanisme nesănătoase ca nu cumva să ajungem în contact cu emoțiile noastre. 

Este pentru că noi avem o memorie a noastră emoțională despre cât de rău a fost să simțim, iar emoția aia rămâne blocată în stadiul ăla de copil. Când ai fost cel mai rănit”, a explicat Petronela Rotar, în cadrul podcastului „Fain & Simplu”.

Cum ajuți o persoană dragă să se vindece?

Totodată, întrebată de către o tânără din public cum poți vindeca o persoană dragă care este dependentă să poate să accepte asta, să vadă asta, fără a intra tu însuți în rolul de salvator, psihogul Petronela Rotar a oferit răspunsul:

„Nu poți să ajuți pe nimeni să se vindece dacă nu vrea să facă asta. Îi poți oferi conexiune, îi poți pune la dispoziție instrumente, cărți, podcasturi despre asta, poți să îi oferi tot felul de resurse, însă decizia să facă un pas sprea asta va fi întotdeauna a lui și nu putem face noi niciodată munca în locul altcuiva. Și când avem această tendință, este foarte important să ne uităm la noi, să vedem ce din noi simte nevoia să îl controleze pe celălalt și să îl facă bine.

Nici unul dintre noi nu este Isus. Nu avem capacitatea, eu nu vindec oameni. Oamenii se vindecă singuri. Eu sunt acolo doar ca ghid și să te țin de mână pe drumul ăsta. Nimeni nu vindecă pe nimeni”.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Netflix FOTO Shutterstock
banner razvan simion png
Vedetele au dat buzna la Gala Premiilor Gopo
claudia ghitulescu jpeg
delia 2  crop 1665421206 jpg
netflix pixabay jpg
artista care a trait cu amanta sotului png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net