Marea piedică în calea vindecării noastre: „Mintea vestică este proiectată un pic diferit”
Într-un podcast deosebit, Paul Avram a vorbit împreună cu Mihai Morar despre un subiect extrem de controversat și anume, care este cea mai mare piedică în calea vindecării noastre. Ei bine, se spune foarte des că „eul”, „sinele” este ceea ce ne împiedică să ne vindecăm și să fim liberi. Ce trebuie să facem în acest sens aflăm chiar de la cel cunoscut drept Tukaram.
Cum scăpăm de „eu”
Mulți se întreabă cum ne putem lepăda de acest sine, însă această dilemă este prezentă mai degrabă în cultura vestică.
Tukaram este autorul a două cărți, ține cursuri de detox sufletesc și nu numai și organizează unele dintre cele mai căutate tabere. În podcastul lui Mihai Morar, acesta a oferit câteva răspunsuri fundamentale.
„Eu am constatat că noi vesticii, mintea vestică este proiectată un pic diferit, tocmai pentru că am fost educați în spiritul că trebuie „să fii cineva”, ceea ce în lumea estică nu se întâmplă sau nu se întâmpla cândva până când cultura lor nu a fost contaminată cu cultura vestică.
În cultura estică se vorbește mult despre comunitate, despre sat, trib, pe când la noi se vorbește despre individ. Adică individul trebuie să fie buricul Pământului, trebuie să fie cineva și în contextul ăsta este foarte greu să îi spui unui om cu mintea contemporană „renunță la el”, când el nu știe despre ce vorbește (n.r. eul, sinele). El nu știe ce este ăla „eu”, mulți dintre noi habar n-avem ce înseamnă „eu”, noi îl spunem în fiecare, că există „religia lui eu”.”
Tukaram mai explică faptul că nu putem scăpa vreodată de acest eu și că va fi alături de noi până în ultima clipă. Însă pentru a-l gestiona mai bine este nevoie să îl înțelegem, să aflăm ce înseamnă cu adevărat.
„Omul trebuie întâi și înainte de toate să descopere ce este „eu” din ce este format, după aceea să îl consolideze în mod sănătos, adică de la „eu” ala social care a fost împrumutat prin educație să ajungă la un „eu” structurat, individual. Acum fiecare dintre noi se află într-un anumit moment din viață unde poate spune „eu” și nu realizează ce spune prin „eu”.
Abia după ce l-ai cunoscut pe „eul” acesta foarte clar și vezi ce-i poate capul și pe unhde poate să se ascundă, abia atunci poți să îl trimiți la culcare”, a precizat invitatul lui Mihai Morar.