Cum să fii independent financiar! „Expertul banilor” a dezvăluit 3 lucruri de care ai nevoie
Independența financiară este unul dintre secretele unei vieți fericite! De ce? Pentru că ea îți aduce două elemente extrem de imporante: libertatea și autenticitatea. Într-un podcast de excepţie realizat de Mihai Morar, expertul banilor în mişcare, Iancu Guda, dezvăluie cum poţi deveni independent financiar în 15 ani!
Părțile esenţiale pentru o viaţă echilibrată
O viaţă fericită este o viaţă echilibrată, fară doar şi poate. Echilibrul cred că îl găsim în momentul în care avem măsură. Când tratăm totul cu măsură în viaţă şi când ştim clar ce limite avem în orice aspect. Astfel, Iancu Guda ne spune care sunt zonele importante pe care trebuie să le ţinem în echilibru pentru o viaţă bună.
„Lumea rămâne în balanţa familie-carieră, eu cred că mai avem două încă două balanţe şi încă ceva. Familie-carieră, apoi avem partea financiară şi partea de dezvoltare personală. Am întâlnit mulţi oameni care au făcut mulţi bani şi pentru că nu şi-au cunoscut viciile decât atunci când au ieşit la suprafaţa datorită banilor pe care îi aveau, nu se stăpâneau şi au început să piardă bani din cauza viciilor.
Deci cunoaşte-te pe tine, asta înseamnă dezvoltare personală. Să te uiţi în oglindă, să nu te crezi perfect şi acele defecte să nu te sperii de ele, să încerci să le controlezi tu pe ele, nu ele pe tine.
Şi atunci financiar-spiritual, a doua balanţă. A treia balanţă este intelectual-fizic. Multă lume ajunge să muncească foarte mult, să investească în intelectual şi apoi se îmbolnăvesc şi apoi de abia le ajung banii economisiţi să se recupereze, dacă îşi mai pot recupera sănătatea”, a povestit Iancu Guda în podcastul Fain și Simplu.
Cum poți fii independent financiar și să ai o
Este foarte improtant să avem grijă la acest cuplu, şi inclusiv eu când munceam 14 ore pe zi, aveam ritualul acesta: 3 concedii pe săptămână, de două ori în timpul săptămânii şi o dată în weekend.
La 6 dimineaţa, bazin, saună, masaj, citit o carte. Două ore numai pentru mine. Intelectual niciodată să nu încetăm să investim în noi, lucrurie sunt în schimbare, aceasta este singura constantă. Dacă ajungem să credem că, gata, acum le ştim pe toate, de fapt, ajungem să regresăm, cei din jurul nostru se schimbă, progresul ne face să fim irelevanţi. Şi fizic mereu să încercăm să mâncăm sănătos şi să facem sport cât putem. Şi apoi al şapttea zonă, socialul.
Social înseamnă să oferi, să fii implicat în societate, în proiecte de voluntariat, să te ştie lumea nu doar că eşti cunoscut, să ajuţi cât mai mulţi oameni, networking, când ai o problemă, să ai cel puţin două, trei variante în telefon de oameni cu care te-ai şi văzut în ultimul an, nu doar apelezi o dată, la câţiva ani, când ai o problemă să te rezolve.
Deci o viaţă echilibrată cred că înseamă, carieră, familie, financiar, spiritual, intelectual, fizic şi social."
Condițiile pentru a ajunge independent financiar în 15 ani
Chiar şi cineva cu salariu minim pe economie poate ajunge independent financiar. În doar 12 ani, Iancu Guda a reuşit să îşi clădească cariera mult dorită şi a reuşit să ajungă acolo unde şi-a dorit, iar totul a pornit de la dorinţa de independenţă, spune Iancu Guda
"Îţi trebuie multă muncă, disciplină, pasiune, să demonstrezi că te pricepi, fără de care e greu să îţi iasă. Toţi visăm să avem maşina aia, casa aia, dar odată ce le obţii e important să munceşti în continuare ca să le întreţii. Indepedenţa eliberează, bogăţia încorsetează. Independența înseamnă că tu ai ajuns la un portofoliu de investițții care prin randament îți oferă nevoile de trai."
Oricine poate ajunge acolo în 15 ani respectând două condiții:
Prima condiție este să economisească 25% din venituri. A doua condiție, să investească acele economii la un randamnet real, deci după inflație, de 8%. Ceea ce înseamnă nominal cam 10-11% calculat pe un deceniu (10 ani). .