3 cauze care au condus la izbucnirea Scandalului Novak Djokovic. Afacerea are și conotații politice

6 ianuarie 2022 8:27   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Izbucnit la început de an, Scandalul Novak Djokovic a luat amploare în ultimele 24 de ore. Jucătorul sârb a ajuns la Melbourne, însă poliția de frontieră australiană, care e sub controlul guvernului federal, nu i-a permis să treacă granița...

Cum în cererea de acordare a vizei a fost găsită o ”eroare”, autoritățile au decis că jucătorul sârb trebuie să se întoarcă în Europa. O decizie pe care Djokovic a contestat-o în instanță.

Dincolo de toate, scandalul s-a iscat din mai multe cauze. Iată 3 dintre ele:

1. Jucătorul n-a precizat public dacă e vaccinat anti-COVID. Totodată, el a și-a exprimat neîncrederea în serul administrat. Ceea ce a amplificat suspiciunile legate de participarea liderului mondial la Australian Open. Iar opoziția față de înscrierea lui în primul turneu de grand slam e cu atât mai mare cu cât în statul de la antipozi rata de vaccinare a adulților a depășit 90%. În plus, locuitorii din Melbourne au îndurat cea mai lungă carantină din lume, de 292 de zile! E lesne de înțeles de ce Djokovic a ajuns să fie privit acum cu antipatie acolo.

2. Statul Victoria susține desfășurarea Australian Open. Pentru Federația Australiană de Tenis anularea turneului de grand slam pe care îl organizează anual ar fi o lovitură dură. Atât în plan sportiv, cât mai ales financiar. E de înțeles, într-o oarecare măsură, că acest for face tot posibilul ca respectiva întrecere să se desfășoare, iar la aceasta să participe cei mai buni jucători. Inclusiv liderul mondial, Novak Djokovic. Din aceleași motive, și Statul Victoria susține turneul, acesta derulându-se pe teritoriul său.

3. Și Guvernul federal de la Canberra are un interes politic. Potrivit lequipe.fr, scandalul iscat în jurul lui Djokovic nu este numai unul de natură strict sportivă. Publicația franceză l-a citat pe Matthew Wrigley, un avocat originar din Melbourne, și care susține că afacerea a devenit una politică. Pe de o parte, avem aripa stângă cu guvernul de la Victoria care a făcut o excepție pentru ca Djokovic să poată participa la turneu. Iar de cealaltă parte se plasează aripa dreaptă, care, prin vocea premierului Scott Morrison s-a opus intrării sârbului în Australia. ”Este foarte neobișnuit ca un prim ministru să se exprime pe un asemenea subiect”, a spus Wrigley, care a adăugat că australienii n-ar suferi foarte mult dacă Djokovic n-ar juca anul acesta la Melbourne. ”Noi o avem pe jucătoarea numărul 1 din lume, Ashleigh Barty, pe care toți australienii o pot susține”, a spus acesta.

Mai multe