Legendarul chitarist Jeff Beck a murit

12 ianuarie 2023 14:47   Vedete internaționale

Doliu în lumea muzicii! Starul rock britanic Jeff Beck, care a cântat cu trupa Yardbirds și a fondat Jeff Beck Group, a murit la vârsta de 78 de ani din cauza unei meningite, pe 10 ianuarie.

Citește și: A murit „Luceafărul folclorului românesc”, dirijorul Stelian Stoica 

Beck, care deținea o avere de 18 milioane de dolari și avea degetele mari sigurate pentru suma de 8,5 milioane de dolari, a fost câştigător a opt ​​premii Grammy, a fost inclus în „Rock and Roll Hall of Fame” de două ori, cu The Yardbirds în 1992 și ca artist solo în 2009, și a primit premiul Ivor Novello pentru contribuția sa adusă muzicii britanice. El a fost considerat drept unul dintre cei mai mari chitariști ai tuturor timpurilor.

„În numele familiei, cu profundă tristeţe anunţăm decesul lui Jeff Beck. A murit brusc, după ce a contactat  o meningită bacteriană”, se arăta într-un comunicat pe site-ul oficial al muzicianului, transmis miercuri seară.

Johnny Depp a fost alături de el

Johnny Depp (59 de ani) a fost alături de el și l-a vizitat pe patul de moarte. Cei doi erau prieteni buni și au avut și concerte împreună. Starul rock terminase recent turneul celui mai recent album al său, „18”, pe care l-a înregistrat chiar împreună cu actorul care l-a interpretat pe capitanul „Jack Sparrow”. „Am creat încet-încet melodii care ne plac. Nu ne-am făcut niciun plan'”, a spus Beck la vremea respectivă.

 „Au avut o prietenie foarte strânsă, erau extrem de apropiați. Boala lui Jeff a apărut foarte repede și totul s-a deteriorat rapid în ultimele două săptămâni”, a declarat o sursă apropiată de regretatul chitarist, potrivit revistei americane People.

Iată și: Vedeta RuPaul’s Drag Race, Cherry Valentine, a murit la 28 de ani. „Câte vieți a inspirat și a atins...” 

A devenit cunoscut prin trupa „The Yardbirds”, în 1965

Beck, pe numele său adevărat Geoffrey Arnold Beck, s-a născut în oraşul Wallington, din Anglia, dintr-un tată contabil și o mamă care lucra într-o fabrică de ciocolată, şi a fost pasionat de muzică încă din copilărie. A avut o căsnicie de 17 ani alături de soția sa Sandra Beck.

El a devenit mai întâi cunoscut ca membru al trupei„The Yardbirds”, în 1965, când l-a înlocuit pe Eric Clapton și mai târziu i-a cedat locul lui Jimmy Page. În timp ce Beck a fost în trupă, a lansat single-urile „Heart Full of Soul” și „I'm a Man and Shapes of Things”.

Apoi, a continuat pe cont propriu, într-o carieră solo care a încorporat muzică hard rock, jazz, blues și chiar operă. A colaborat cu vocaliști diverși, precum Luciano Pavarotti, Rod Stewart, Macy Gray, Chrissie Hynde, Joss Stone, Imelda May și Cyndi Lauper. Întrucât succesul iniţial ca muzician solo a fost limitat, Beck a format trupa „The Jeff Beck Group”, din care mai făceau parte Rod Stewart (voce), Ronnie Wood (bas), Nicky Hopkins (clape) şi Aynsley Dunbar (tobe).

Vezi și: Dublu medaliat olimpic, Szilveszter Csollany a murit la 51 de ani răpus de COVID-19 

Multe celebrități i-au adus un omagiu

Revista Rolling Stone l-a clasat ca fiind al cincilea cel mai mare chitarist din toate timpurile, în timp ce Joe Perry de la Aerosmith l-a numit „cel mai bun chitarist de pe planetă” în 2010.

Printre celebritățile ce i-au adus un omagiu legendarului chitarist, s-au numărat și: Ozzy Osbourne, Mick Jagger, Paul Young, Gene Simmons, Tony Iommi și Paul Stanley, care au transmis următorul mesaj: „Nu va mai fi niciodată un alt Jeff Beck”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe