A murit Madeleine Albright, prima femeie şefă a diplomaţiei din SUA. Avertismentul transmis lui Putin înainte de războiul cu Ucraina

24 martie 2022 16:53   Vedete internaționale
Ultima actualizare:

Albright a fost șefa diplomației americane în al doilea mandat al lui Bill Clinton, între 1997 și 2001. Înainte de a fi numită secretar de stat, ea a fost ambasadoarea SUA la ONU.

Pe numele adevărat Marie Jana Korbelová, Madeleine Albright s-a născut la Praga, Cehia, la 15 mai 1937, într-o familie de evrei convertiți la catolicism. 

A fugit de naziști în copilărie din țara natală în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost căsătorită cu omul de afaceri Joseph Medill Patterson Albright între 1959 – 1982 și a avut trei copii, gemenele Alice și Anne, de 60 de ani, și Katherine, de 54 de ani.

A susținut extinderea NATO, a făcut presiuni ca alianța să intervină în Balcani pentru a opri genocidul etnic.

Citește și Deputatul AUR Lucian Fedorov a murit după ce a stat mai mult de o lună în comă profundă

A susținut aderarea României la NATO. ”Poziția României în timpul crizei din Iugoslavia o recomandă ca viitor membru de valoare al NATO”, a declarat ea în iunie 1999. 

„Cu inima frântă vă anunțăm că dr. Madeleine Albright, cel de-al 64-lea secretar de stat al SUA și prima femeie care a ocupat această funcție, a murit astăzi. Cauza a fost cancerul. A decedat înconjurată de familie și prieteni. Am pierdut o mamă, o bunică, o soră, o mătușă și o prietenă iubitoare.”, a transmis familia lui Madeleine Albright într-un comunicat. 

Albright l-a avertizat pe Putin cu privire la războiul din Ucraina

Albright a fost un element esențial în timpul președinției lui Bill Clinton. Albright a militat pentru extinderea NATO în Balcani, cu scopul de a opri genocidul și epurarea etnică. 

Citește și Iuliana Marciuc, în doliu! Tatăl prezentatoarei a murit: «Cel mai puternic leu a devenit brusc fragil»

Oficialul american a militat pentru reducerea răspândirii armelor nucleare. Înainte de izbucnirea războiului în Ucraina, Madeleine Albright a declarat că Vladimir Putin comite ,,o greșeală epocală" și că acțiunile militare vor afecta grav Rusia. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Mai multe