Cățelușul Ancăi Badiu e în pas cu moda: „Are haine și de la Milano!”. E bine sau nu să îmbrăcăm câinii, în sezonul rece? Dresorul Mihai Nae: „În funcție de istoricul medical”
Anca Badiu e tare grijulie cu Pancino, din rasa Chihuahua, căruia i-a achiziționat, chiar și din magazinele de profil, din străinătate, o impresionantă garderobă, pentru sezonul rece. Iar dresorul Mihai Nae ne oferă, prin intermediul Click!, sfaturi prețioase, pentru a obișnui animăluțele, încă de pe acum, cu zgomotul infernal al artificiilor și al pocnitorilor.
Anca Badiu: „Pancino are hăinuțe de firmă!”
Cățelușul Ancăi Badiu nu iese din casă, la plimbare, în anotimpul rece, fără o ținută adecvată, căciuliță, vestuță și pulover, pentru a-l feri de frig. Celebra lui stăpână are mare grijă ca Pancino să nu răcească, prin urmare i-a asigurat această garderobă, în pas cu moda:
„Pancino are hăinuțe de firmă, îi mai cumpăr și de la Milano. Este din rasa Chihuahua, l-am luat de la două luni, acum are aproape doi ani”, spune Anca Badiu, exclusiv pentru Click!
Dresorul Mihai Nae: „Fără un motiv întemeiat nu aș acoperi părul câinelui”
E bine însă sau nu să îmbrăcăm cățelușii, în anotimpul rece? Iată ce spune dresorul Mihai Nae, exclusiv pentru Click!:
„Această decizie este bine să fie luată în funcție de istoricul medical al câinelui. Eu l-aș îmbrăca doar dacă știu că este neapărat necesar. Fără un motiv întemeiat, nu aș acoperi părul sau blana câinelui, pentru că aș putea să dereglez capacitatea lui naturală de a-și regla problemele cu natură.
Toți am spune că, în mod normal, câinii cu păr scurt ar suferi mai tare, decât cei cu păr lung, în perioadele cu ploi sau în cele geroase. Nu este chiar așa. Cei cu păr scurt se scutură și scapă foarte repede de apă sau de zăpadă, pe când cei cu părul lung sau cu blană bogată rămân cu ea udă mai mult timp. Este ca și cum ai fi îmbrăcat în permanență cu un cojoc ud, pe care nu îl poți da jos”.
Cum obișnuim câinii cu zgomotul asurzitor al petardelor, de Sărbători?
Cum zgomotul asurzitor al petardelor sperie foarte tare câinii și cu greu pot fi liniștiți de stăpânii lor, dresorul Mihai Nae ne oferă și câteva sfaturi prețioase. Ba chiar propune și un joc amuzant, cu baloane și cu bucățele de carne, pe care animăluțele îl vor îndrăgi, bucurându-se la final și de o mică răsplată:
„Fiecare sfârșit de an, când se apropie Sărbătorile, pentru câinii și pisicile noastre reprezintă o cumpănă. Artificiile și petardele pun probleme serioase, de aceea, trebuie să ne pregătim din timp pentru a trece această dificilă perioadă.
„Sunt și câini care mor din cauza sperieturii”
Câinii sunt speriați, iar stăpânii intră în panică. Sunt cazuri în care câinii se sperie atât de tare încât își mușcă stăpânii când aceștia încearcă să îi liniștească. Sunt câini care se pierd și alții care chiar mor din cauza sperieturii.
Cel mai probabil vârsta câinelui este cea care influențează cât de afectat va fi. Trebuie totuși să știm că sunt și câini pentru care acestea nu reprezintă nici măcar un disconfort și își văd liniștiți de activitățile lor. Cu o lună înainte, instructorul canin începe să pregătească câinii pentru noaptea dintre ani”.
„După ce a terminat de mâncat, câinele va dormi”
Totuși, îi putem ajuta și noi, cu anume exerciții, acasă:
„Putem începe prin a-i pune câinelui nostru în boxe tot felul de zgomote, care să imite petardele sau exploziile, însă la volum mic. În acest timp, îi dăm de mâncare o porție ceva mai generoasă, din mâncarea preferată, chiar dacă aceasta este diferită de mâncarea pe care o primește zilnic.
După ce a terminat de mâncat, va dormi, însă vom crește puțin volumul în boxe. Psihicul câinelui se va obișnui ușor. De câte ori dorim să îi dăm de mâncare, pornim zgomotele în boxe. Câinele va ști că vine mâncarea și deci aceste zgomote vor fi chiar așteptate de către companionul nostru”.
Jocuri amuzante cu baloane, pentru căței
O altă metodă foarte eficientă, pentru a-i obișnui cu zgomotele puternice, ar fi și jocul cu baloane:
„De fapt, acest exercițiu poate fi făcut numai după ce primul devine o normalitate. Luăm mai multe baloane, poate chiar 10 sau 15, băgăm în ele cubulețe de carne, făcute la grătar, și după aceea le umflăm moderat. Pentru acest exercițiu, cățelul nostru trebuie să fie ușor înfometat. Vom da drumul pe jos baloanelor și vom începe să ne jucăm.
Invităm cățelul la joacă și, bineînțeles, el va sparge baloanele în care va găsi surpriza delicioasă, care apare în urmă pocniturii. La primul balon spart, va fi mai greu, dar noi ne vom comporta ca și cum nimic nu s-a întâmplat și vom continua jocul.
Când balonul se sparge, nu numai că eliberează cubulețul de carne, ci împrăștie și mirosul de carne, lăsat în interiorul balonului. Jocul cu baloane va deveni distractiv și va obișnui câinele cu zgomotele puternice, doar că diferența o va face faptul că chiar el le va declanșa”, a mai menționat Mihai Nae, exclusiv pentru Click!
Alimentația potrivită pentru sezonul rece
Iată și ce tip de hrană este cel mai indicat, pentru câini, în sezonul rece:
„Este important să știm că trebuie să stabilim alimentația în funcție de nevoile câinilor, în perioada de iarnă. Trebuie să luăm în calcul dacă stă în permanență în curte sau în apartament. În ambele cazuri, câinele iese afară și va consuma energia.
Fiind iarnă, va consuma puțin mai mult din resursele pe care corpul le are și va simți senzația de înfometare mai rapid și mai acut. De aceea, trebuie să știm că e nevoie să suplimentăm cantitatea de mâncare, așa încât câinele nostru să nu se simtă înfometat.
„Câinilor care stau în curte este bine să le dăm și o masă caldă”
Multe conflicte au apărut între câine și stăpân în perioada de iarnă și multe probleme de comportament au apărut chiar și la câinii adult. Senzația de nevoie de a mânca nu poate aduce animalului decât frustrare și agitație pe care în sălbăticie o va consuma căutând să vâneze.
Nefiind în sălbăticie, își va manifesta nemulțumirea având grijă să nu treacă neobservat de stăpân. Câinilor care stau în curte este bine să le dăm și o masă caldă”, susține Mihai Nae, exclusiv pentru Click!