Artificiile de Sărbători, teroare pentru patrupezi! Sfaturi utile de la dresorul câinilor de vedete, Mihai Nae: „Cățelul moare de frică”
Pentru oameni distracție, pentru animăluțe teroare! Artificiile și pocnitorile reprezintă un adevărat coșmar pentru animalele de companie câini sau pisici, deopotrivă, care sunt asurziți de zgomotele și bubuiturile infernale! Se poate ajunge la adevărate tragedii! Mihai Nae, dresorul câinilor de vedete, ne învață cum să le evităm, dacă avem acasă animale de companie.
Sărbătorile sunt un stres real pentru posesorii de animale de companie, câini și pisici deopotrivă.
Acestea sunt terorizate, în noaptea dintre ani, de zgomotul artificiilor și pocnitorilor, lansate în număr mare pe cer.
Zgomotul infernal creat îi fac pe patrupezi să tremure de frică și să se ascundă unde nici nu gândești sau să fugă de acasă. Unii câini, mai sensibili, pot chiar să moară de frică!
Mihai Nae: „Sunt mulți câini care mor în noaptea dintre ani”
Iată ce sfaturi vă dă Mihai Nae, dresorul preferat al câinilor de vedete.
„În fiecare an, întâlnim aceleași discuții și apar diferiți medici sau chiar instructori canini care explică mai mult sau mai puțin că noaptea dintre ani este o încercare serioasă în viața unui câine.
Este adevărat acest lucru. Totuși, există diferențe între câini. Sunt câini care, în noaptea dintre ani, savurează fiecare moment alături de stăpân, când jocul de artificii se desfășoară în exterior. Pare ca nu le pasă de zgomotul de afară.
Sunt mulți câini care, însă, mor în noaptea dintre ani. Vin mulți și contrazic acest lucru spunând că al lor companion nu este deranjat absolut deloc.
Este important să nu uitam totuși că trăim într-un secol în care poți jongla cu pârghiile de a face ca al tău prieten și companion patruped să tracă cu ușurință peste aceste momente critice.
De ce se sperie câinii atât de tare de zgomotul artificiilor?
Trebuie să înțelegem de ce se sperie câinii sau ce anume influentează creierul câinelui de îl poate determina să trăiască clipe de coșmar, dupa care să reușim să găsim soluția potrivită pentru a-i întări psihicul.
Trebuie să știm că, pe lângă faptul că auzul lor este mult mai fin decât al nostru și aud sunetele înalte mult mai acut, ar mai fi o problemă care își pune serios amprenta asupra creierului.
Mirosul este acela. Mirosul și poluarea, cauzate de petarde cumulate cu zgomotele, îl fac să devină mai agitat.
Nasul câinelui dictează creierului. Am fi surprinși ca al nostru câine, care ani la rând nu a avut probleme cu toate acestea, să devină dintr-o dată agitat și să manifeste neliniște”, a spus Mihai Nae, pentru Click!
Cum pregătiți câinele pentru noaptea dintre ani?
Dresorul Mihai Nae vă sfătuiește să pregătiți câinele dinainte pentru calvarul de Anul Nou. Există diferite metode pentru a le distrage atenția sau a-i obișnui cu zgomotul asurzitor.
„ E important cu ceva timp înainte să pregătești câinele, punând la televizor sau la laptop zgomote cu artificii sau sunete ce imită bombele.
Au fost situații in care omul s-a culcat cu al său companion în pat și la trezire acesta a constatat că murise în timpul nopții.
Genetica câinelui este importantă. În timpul exercițiului menționat mai sus, câinele trebuie să mănânce mâncarea lui preferată.
E bine să fie puțin înfometat. Va simți gustul mâncării mai bine și va ignora ce se întâmplă în exterior. Nu recomand să dați oase câinilor de companie, însă acesta este un moment în care osul fiert cu carne pe el poate să facă ca aceste momente să nu fie băgate în seamă de către câinele dumneavoastră. Este ca un rasfaț.
Pornește televizorul și dă drumul la muzică în încăperea în care este băgat câinele. E important să nu lăsați câinii în curte. La orele de dresaj, instructorii canini din SUA au diferite metode ca, din timpul anului, să echilibreze câinele cu astfel de situații.
Aceștia fac și vara exerciții care vor ajuta câinii să fie pregătiți pentru momentele de sărbători. Afecțiunea este și ea importantă, ținând cont că orice corp al oricărui câine indiferent de rasă secretă oxitocină în momentele de tandrețe.
Există difuzoare de arome sau zgărzi de calmare, care răspândesc feromoni artificiali și care ar trebui să calmeze câinele.
O altă variantă sunt tranchilizantele, care sunt stabilite de către medic în amănunt. Câinii bătrâni sunt mult mai predispuși la infarct. Foarte mulți dintre noi când vedem că al nostru patruped este speriat folosim cuvantul <<Bravo!>> Foarte greșit in asemenea situație pentru că, practic, îi confirmi și îi încurajezi starea.
„Valeriana calmează câinele”
Dar, recomandarea, în perioada aceasta, este ca stăpânii să le dea anumite suplimente cu triptofan, valeriană, să-i pregătească puțin pentru ceea ce urmează.
Astfel de suplimente se găsesc în farmaciile și cabinetele veterinare, cu dozajele conform prospectului și a recomandărilor producătorilor.
Însă, trebuie cerut sfatul specialistului înainte de a începe medicația pentru prevenirea sau tratarea anxietății animalului.
Totuși cred că începerea predresajului urmat de dresaj vor face ca orice câine să treacă peste toate acestea, considerând a fi neînsemnate. Dar atenție....la vârsta corectă! Vârsta corectă este 3 și 4 luni”, a mai precizat Mihai Nae, pentru Click!
.