Ce sume mizerabile primesc văduvele marilor artiști români, din drepturile de autor. E o adevărată bătaie de joc: „Este un subiect spinos şi fără rezolvare”

11 octombrie 2024 16:01   Vedete românești

Și-au petrecut toată viața muncind și aducând zâmbetul pe buzele a milioane de oameni. Acum, la bătrânețe, soțiile lor primesc sume șocant de mici din drepturile de autor, iar subiectul nu pare a fi unul care să se rezolve curând.

Cornelia Patrichi, văduva regretatului coregraf şi dansator Cornel Patrichi, care s-a stins din viaţă în aprilie 2016, nu câștigă mai nimic din drepturile de autor, fie din cele moștenite de la soțul ei, fie din cele personale. Iar în ciuda faptului că ani de zile, ea și soțul ei au încercat să asigure balerinilor liber profesioniști o indemnizație decentă, eforturile lor nu au dat roade.

„Noi, balerinii, avem foarte puţin de obţinut, din ce în ce mai puţin, aproape nimic. De aici din Italia nu pot să urmăresc toate schimbările care au intervenit la Credidam, eu sunt preocupată şi furioasă că nu se rezolvă cu indemnizaţia artiştilor liber profesionişti, nu mă mai ascultă nimeni. Am numai răspunsuri negative de doi ani, e o bătaie de joc şi lipsă de consideraţie”, a spus Corneila Patrichi, care cum locuiește în Italia.

„Nu mă mai ascultă nimeni”

Într-o situație similară se află și Sidonia Spătaru, văduva marelui artist Dan Spătaru, cât și moștenitoarea drepturilor acestuia de autor. Cu ceva timp în urmă, ea spunea că nici măcar nu primise nimic și mai avea de așteptat o vreme îndelungată până când putea spera la o schimbare.

„Anul acesta nu am primit nici un ban, am înţeles că mai avem de aşteptat, poate în 2019, din cauza faptului că UNART, instituţia de colectare colectivă a drepturilor de autor în care sunt înscrisă, este în proces cu Credidam”, spunea Sidonia Spătaru.

„Este un subiect spinos”

Cu această problemă se confruntă și legendara Stela Enache, care nu a reușit să strângă bani nici din drepturile ei personale de autor și nici din cele moștenite de la soțul ei, Florin Bogardo. 

„Este un subiect spinos şi fără rezolvare. Noi, artiştii, n-avem controlul drepturilor de autor. Să intrăm în polemică, nu ne-ar ajuta la nimic”, spunea aceasta, cu ceva timp în urmă.

Un alt caz faimos este cel al Ancăi Pandrea, care nu a reușit să moștenească drepturile de autor ale lui Iurie Darie deoarece nu a fost căsăstorită cu acesta.

Mai multe