Ce se întâmplă acum cu Florin Piersic. Actorul este în stare gravă, la Spitalul Foișor: „Intervenția nu e lipsită de riscuri”

9 mai 2024 6:15   Vedete românești
Ultima actualizare:

Cu toate că Florin Piersic a fost diagnosticat cu septicemie, joi a fost transferat de la Institutul "Matei Balş" la Spitalul Foișor pentru a-i fi înlăturată proteza la genunchi, conform declarațiilor managerului Institutului Balș, Cătălin Apostolescu. Potrivit cadrelor medicale, starea actorului este stabilă în prezent, dar este considerat un pacient vulnerabil din cauza vârstei și a bolilor asociate.

UPDATE 14.41: Astăzi, Florin Piersic a fost transferat la Spitalul Foişor din Bucureşti, iar managerul unităţii medicale a comunicat prin intermediul unui comunicat de presă că starea marelui actor este "gravă".

În această dimineaţă, Florin Piersic a fost transferat de la Institutul Matei Balş la o clinică privată pentru o analiză complexă (PET CT), iar apoi a ajuns la Spitalul Foişor.

După internare, managerul spitalului a anunţat că starea legendei cinematografiei şi teatrului românesc este "gravă".

„În cursul zilei de astăzi, 09.05.2024, domnul Florin Piersic a fost transferat la Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie și TBC Osteoarticular București. La momentul internării, pacientul, în vârstă de 88 ani, se prezintă cu o stare generală gravă în urma unui sepsis cu punct de plecare de la nivelul unei proteze totale de genunchi.

Pacientul prezintă multiple patologii asociate, dintre care cea mai gravă este cea cardiacă.

Vom efectua investigații de laborator și imagistice în urma cărora vom stabili conduita terapeutică. Vom reveni cu detalii atunci când vom avea mai multe informații", a anunţat as. univ. dr. Şerban Dragosloveanu, managerul interimar al Spitalului Foişor.

UPDATE 14.15:  Joi, managerul Institutului „Matei Balş”, Cătălin Apostolescu, a declarat pentru Agerpres că Florin Piersic va fi supus unui PET-CT și va fi apoi transferat la Spitalul Foişor, unde i se va înlătura proteza de genunchi. Despre starea sa, Apostolescu a menționat că este stabilă în prezent, însă este un pacient vulnerabil din cauza vârstei și a bolilor asociate.

Institutul a emis și un comunicat de presă în care se subliniază că intervenția ortopedică nu este lipsită de riscuri, dar este absolut necesară pentru a elimina sursa infecției. Procesul infecțios este extins și are ca surse principale focarele de la nivelul cordului și proteza de la genunchi.

Pacientul este în prezent evaluat și supravegheat multidisciplinar (boli infecțioase ortopedice, cardiologie) pentru a asigura cea mai bună abordare terapeutică.

Florin Piersic a fost anterior  internat la Spitalul Matei Balș din București pentru tratamentul unei infecții cu stafilococ. Este sub atentă supraveghere medicală, beneficiind de îngrijire ortopedică și cardiologică multidisciplinară.

Florin Piersic este acum stabil

Marinescu a subliniat că starea actorului este stabilă, în sensul că nu necesită tratament în terapie intensivă și că nu se află în pericol imediat de viață. Deși este o persoană vulnerabilă din cauza vârstei și a altor afecțiuni asociate, infecția cu stafilococ nu reprezintă în prezent o amenințare gravă pentru viața sa.

În ceea ce privește confuzia legată de natura infecției, Marinescu a clarificat că stafilococul identificat în cazul lui Piersic este sensibil la antibiotice, nu fiind unul dintre tipurile agresive de stafilococi întâlnite în medii spitalicești.

„S-a făcut o confuzie, în condițiile în care eu cred că explic destul de clar, legătura sau ceea ce s-a spus despre stafilococ, adică despre bacterie, s-a discutat în cursul zilei de astăzi, s-a vorbit că e un stafilococ care reprezintă bacterie de spital și că ar fi agresiv, ori este total neadevărat.

Vorbim de un stafilococ din toate datele pe care le avem, care este absolut sensibil și-a păstrat sensibilitatea la antibiotice, ceea ce înseamnă că este stafilococul pe care noi toți îl avem și pe piele, este ubicuitar, adică există peste tot.

Dacă ne-am testat, probabil și noi l-am găsit. Deci nu trebuie să existe un semn de egalitate între acest stafilococ care există absolut peste tot și o infecție severă care să aibă legătură cu vreun spital", a spus medicul Adrian Marinescu.

Despre stimulator cardiac pe care actorul Florin Piersic 

Pe de altă parte, dr. Adrian Molnar de la Institutul Inimii din Cluj a oferit detalii despre stimulatorul cardiac implantat la Florin Piersic acum 15 ani. Acesta a fost montat pentru a gestiona episoadele de bradicardie, iar extragerea acestuia nu a afectat funcția inimii în mod semnificativ.

Extracția a fost necesară din cauza unei infecții la nivelul sondelor de stimulare, care nu răspundeau eficient la tratamentul cu antibiotice. Este prevăzută și o intervenție ulterioară pentru extragerea protezei de la nivelul genunchiului, care a fost identificată ca sursă principală de infecție în organism.

Florin Piersic va fi transferat la o clinică privată din București 

Florin Piersic urmează să fie transferat inițial la o clinică privată, după care va fi adus la Spitalul Foișor din București, conform informațiilor furnizate de surse medicale citate de Antena 3 CNN.

Starea lui Florin Piersic s-a ameliorat, conform surselor medicale intervievate de Antena 3 CNN. Actorul este conștient și interacționează cu personalul medical de la Institutul Matei Balș din Capitală, chiar având momente de umor alături de aceștia.

În acest interval, s-au îndepărtat sondele de la stimulatorul cardiac al lui Piersic, permițând tratamentului cu antibiotice să își producă efectul.

În prezent, echipa medicală a decis ca actorul să fie transferat inițial la un spital privat din București, urmând ca apoi să fie adus la Spitalul Foișor pentru a primi tratamentul necesar pentru problema sa de sănătate la nivelul genunchiului.

Mai multe