O recunoști? Ea este actrița care s-a născut în „orașul banilor”, dar a avut părinți săraci. Avea să devină una dintre marile actrițe ale scenei românești

14 august 2024 6:08   Vedete românești

Silvia Dumitrescu-Timică s-a născut pe 29 octombrie 1902, la Craiova. După cum spunea în timpul vieții, actrița a crescut în „orașul banilor”, însă a avut părinți săraci și cumsecade. Povestea ei de viață este impresionantă, căci a ajuns una dintre cele mai îndrăgite actrițe ale teatrului românesc. 

Mama ei credea că va fi doar o gospodină, însă a ajuns să fie una dintre cele mai mari actrițe

Silvia Dumitrescu-Timică visa să devină actriță, motiv pentru care s-a mutat în Capitală pentru a-și îndeplini dorința. Mama ei o vedea în viitor o gospodină cu potențial, măritată și casnică, însă ea a fost sigură că are talent în actorie. A debutat în această meserie la vârsta de 18 ani și a intrat la Conservator, la clasa marelui Livescu. Regretata actriță a urmat mai multe peregrinări, respectiv Teatrul Popular și Teatrul Mic, unde Mișu Fotino i-a oferit câteva roluri în care să joace, reușind să se facă remarcată în presa de profil.

”Mama vedea în mine o viitoare gospodină, măritată, la casa mea, cu un soț care să contribuie la realizarea tuturor dorințelor ei. Faptul că aveam aplicații pentru teatru, că jucam pe câte o masă improvizată în scenă, nu era de natură s-o determine să-și facă iluzii prea mari pentru mine, după cum și eu, la vârsta aceea, nu mi le-aș fi putut face”, declara Silvia Dumitrescu-Timică pe timpul vieții, potrivit Playtech.

A fost apreciată de mari personalități și a interpretat personaje importante

Datorită hazului și talentului ei actoricesc, Silvia Dumitrescu –Timică a reușit să îl cucerească pe Ion Livescu, care a luat-o la clasa lui de Conservator, ia ea a reușit să devină o actriță de renume, într-o generație de mari personalități. Victor Ion Popa a ajutat-o să joace la Teatrul Ventura, iar Sică Alexandrescu a dus-o la Comedia, unde a interpretat personaje alături de George Timică.

Totuși, adevărata ei carieră a început la Teatrul Național, unde a jucat celebra piersă „O noapte furtunoasă”. Regretata Silvia Dumitrescu-Timică a devenit preferata Mariei Ciucurescu și Mariei Filotti, iar de-a lungul carierei sale a interpretat roluri în producții mari.

Printre personajele care au consacrat-o se numără Aneta Duduleanu din „Gaițele”, Castope din „Dezertorul”, Chiriachița în „Titanic-Vals”, Vecina în „Domnișoara Nastasia”, dar și Marina din „Bădăranii lui Goldoni” ori Soacră în „Micul Infern”.

”O anumită lume, în trecut, ca și azi, și-ar putea închipui că meseria de artist e o joacă, o glumă. De unde să știe cu câtă seriozitate se pregătește această glumă, cu câtă trudă se construiește un personaj, un succes, o carieră durabilă. Eu mi-am făcut cariera cu trudă, dar câte satisfacții mi-a dat”, mai povestea regretata actriță.

A fost soția lui George Timică, unul dintre actorii de renume ai generației de aur.

Actrița care s-a stins din viață în 1999, a fost căsătorită cu George Timică, unul dintre marii actori ai scenei românești. Acesta era mai mare decât ea cu 16 ani, însă nu a fost un impediment pentru relația lor.

”De când îl știu colegii săi de teatru, și iarna și vara apare la repetiții cu o pălărie ancestrală, de paie, pe cap. E veche, murdară, găurită. Timică nu renunța la ea pentru că gonește ghinionul! În buzunarul actorului se afla mereu o bucată de lemn, ca să o aibă la îndemână, să bată în lemn pentru gonirea ghinionului”, mai spunea ea.

Mai multe