#Exclusiv Click!

Octavian Ursulescu face dezvăluiri, la 20 de ani de la moartea lui Dan Spătaru. Cine e actrița pe care a adorat-o? „Între ei se înfiripase o idilă fierbinte”. Viciile care i-au grăbit sfârșitul

11 octombrie 2024 10:16   Vedete românești

Dan Spătaru a fost, de departe, cel mai iubit cântăreț român. A lăsat în urmă șlagăre de neuitat, „Drumurile noastre”, „În rândul patru, banca de la geam” și „Noi doi și-o umbrelă”, difuzate și în prezent de posturile de radio. Acum, la 20 de ani de la trecerea în neființă a ”Regelui aplauzelor”, prezentatorul de evenimente Octavian Ursulescu ne-a dezvăluit, exclusiv pentru Click!, lucruri neștiute de marele public despre artistul și omul Dan Spătaru, „un exemplu de corectitudine și de eleganță”.

„La concerte, era mereu impecabil, cu pantofi de lac și cămașă albă”

Octavian Ursulescu îl admira pe Dan Spătaru și pentru calitățile sale. Era unul dintre artiștii punctuali și îmbrăcați mereu elegant, la patru ace, din respect pentru publicul pe care îl adora și care, la rându-i, îl răsplătea cu ropote de aplauze:

„Dan Spătaru a fost un exemplu de corectitudine, punctualitate, eleganță, ceea ce de fapt caracterizează întreaga „Generație de aur”, deci este pe cale de dispariție...Când plecam în vreo deplasare, organizată de mine, treceam să-l iau cu mașina, nu întârziam niciodată, dar mereu era acolo, deja, cu siguranță, de minute bune, în poarta casei, fumând.

Iar la concerte, indiferent unde aveau ele loc (am avut spectacole și în cămine culturale, la țară, în comune), era mereu impecabil – costum sau smoking, cravată sau papion, pantofi de lac, cămașă albă.

„Era vedeta distribuției, încheia mereu concertul”

Se „echipa” cu mult timp înainte de intrarea în scenă (era vedeta distribuției, închidea mereu concertul) și stătea în culise, unde mă ciocneam de el și îl întrebam, deși știam răspunsul, de ce nu stă în cabină, înainte de a ajunge pe „schelă”, cum spunea el: „Vreau să simt publicul...”.

„Drumurile noastre”, piesa care i-a adus celebritatea

Dan Spătaru a cunoscut celebritatea cu piesa „Drumurile noastre”. Puțini știu însă că el este și autorul versurilor, atât de frumos și de pătimaș scrise, pe sufletul românilor:

„Dan Spătaru avea o popularitate uriașă. În anii săi de glorie umplea stadioane doar dacă apărea un afiș micuț sau dacă se auzea că vine în oraș. „Drumurile noastre”, piesă sârbească la care el a scris textul, rămâne peste timp un șlagăr fără egal, se cântă și azi la toate petrecerile.

Interesant este faptul că, în 1968, la prima ediție a Festivalului internațional „Cerbul de aur” de la Brașov, Dan Spătaru a fost desemnat să reprezinte țara noastră, alături de Margareta Pâslaru și Anca Agemolu, dar numai cea dintâi a reușit să intre în palmares, cu o Mențiune. Peste 3 ani, însă, reușea acest lucru verișoara bună (tații lor au fost frați) a lui Dan, Doina Spătaru!”.

„În URSS, câștiga 100 de ruble, pe seară, cât un televizor mic”

Dan Spătaru era însă adorat de public, nu numai în România, succesul său depășind rapid granițele țării. Iar banii pe care îi câștiga, și nu erau deloc puțini, pentru recitalurile de excepție, îi împărțea, adesea, cu prietenii dragi:

„Am mers în multe turnee împreună cu Dan Spătaru, uneori cu mașina lui, de care era tare mândru, o Lada, pe care o achiziționase la începutul anilor 90, cu aprobare specială a președintelui, de la Chișinău.

Dar el se bucura de o popularitate incredibilă, nu doar în Republica Moldova (îl lega o trainică prietenie de vedeta locală Ion Suruceanu), dar pe întreg cuprinsul fostei URSS. Să nu uităm însă că el câștiga fabulos, în turneele din URSS, 100 de ruble pe seară, sumă cu care puteai cumpăra un televizor mic (am avut așa ceva), așa încât, ne relata el, erau seri în care „cinstea” cu vodcă, șampanie și icre negre pe toți cei din restaurant!”, ne-a dezvăluit Octavian Ursulescu.

Cine e actrița pe care Dan Spătaru a adorat-o? „Între ei se înfiripase o idilă fierbinte”

Înainte de a se căsători, Dan Spătaru a fost însă îndrăgostit de o superbă actrița, alături de care a jucat într-o producție cinematografică de succes: 

„Filmul muzical „Cântecele mării”, co-producție româno-sovietică, cu muzica lui Temistocle Popa, s-a filmat la Soci, în Crimeea, și a lansat numeroase șlagăre, dintre care „Să cântăm chitara mea” a fost reluat în limba rusă, cu un succes formidabil, de starul sovietic Muslim Magomaev. Dan Spătaru vorbea perfect limba rusă, în urma sutelor de concerte susținute în URSS.

În filmul amintit, el a avut-o drept parteneră pe frumoasa actriță Natalia Fateeva, artistă a poporului din URSS, între ei înfiripându-se, în ciuda faptului că ea era căsătorită, o fierbinte idilă. Cum să uităm scena din acest film în care ei cântau și dansau pe melodia „Noi doi și-o umbrelă”?

„Sida a sunat-o pe Natalia Fateeva”

Cum asta se petrecea înainte de căsătoria lui Dan cu frumoasa balerină a Teatrului ”Fantasio” din Constanța (unde a fost și el angajat câțiva ani buni), Sida, aceasta n-a avut nici un resentiment, din contră.

La câțiva ani de la moartea lui Dan, impresarul Stoian Anghel a organizat la Sala Palatului un spectaculos concert omagial de 5 ore, filmat pentru TVR de Carmen Movileanu și retransmis în 3 episoade. Ei bine, Sida a sunat-o atunci pe Natalia Fateeva, pentru a o invita. Din păcate, aceasta n-a putut veni la București”, mai povestește Octavian Ursulescu, exclusiv pentru Click!

Participări de succes la Festivalul Mamaia

Dan Spătaru a fost răsfățatul festivalurilor importante din România, participarea sa fiind așteptată cu nerăbdare de spectatorii care îi știau piesele pe de rost:

„Cum am bătut țara în lung și-n lat, alături de Dan, evident că amintirile sunt numeroase și emoționante. Cum aș putea uita festivalurile de la Mamaia, unde el a lansat zeci de piese premiate? Sau turneul, unic, prin aceea că avea loc live, în acompaniamentul formației Epilog, din Alexandria, „Vifor Show Alive”?

Acolo Dan Spătaru strălucea într-o distribuție care acum mi se pare imposibil de reunit, alături, între alții, de Marin Moraru, Cristina Stamate, Gabriel Dorobanțu, Daniela Gyorfi, Maya, Draga Olteanu Matei, Jean Paler, Alexandru Ionescu, dar sigur mai erau și alții, nu mi-i amintesc pe toți acum.

Tot în anii 90, mai precis în 1996, la festivalul de la Mamaia a avut loc un concurs al Caselor de producție. Radio România a triumfat de justețe cu un show superb, prezentat de Titus Andrei, și având o distribuție de zile mari – Marina Voica, Dan Spătaru, Mihaela Mihai, Corina Chiriac, Gabriel Cotabiță!”, a mai menționat Octavian Ursulescu, exclusiv pentru Click! 

Ce vicii i-au grăbit sfârșitul?

Dan Spătaru a încetat din viață mult prea devreme, la vârsta de 64 de ani. Octavian Ursulescu ne-a mărturisit și ce vicii aveau să îi grăbească artistului sfârșitul:

„Din clipa în care s-a născut fiica sa, Dana, alături de care, ne amintim, a cântat o melodie în duet, alcoolul a dispărut total din viața sa, o dovadă incredibilă de voință. Cum până în momentul morții sale au trecut mai bine de două decenii, am putea vorbi, eventual, doar de o slăbire a organismului. Cert este însă că fuma foarte mult și că bea câteva cafele tari pe zi. Marea lui neîmplinire a fost aceea că n-a apucat s-o vadă pe frumoasa lui nepoțică Măriuca”.

A cânta o singură piesă cu verișoara lui, Doina Spătaru

Deși verișori, Dan Spătaru și Doina Spătaru nu au avut un drum muzical comun. Au interpretat o singură piesă împreună. Octavian Ursulescu ne-a vorbit și despre unica lor colaborare, pe plan muzical:

„Greu de crezut, dar după știința mea (confirmată și de Titus Andrei), Dan a cântat o singură piesă în duet cu verișoara sa Doina, „O sută de stele”, de Gelu Solomonescu.

Fiecare și-a urmat cariera separat, în plus Doina a fost plecată mai tot timpul în turnee, peste hotare, alături de formația Star 2000, condusă de Petre Geambașu. Despre Dan Spătaru a apărut o carte la Editura Militară, „Regele aplauzelor”, conținând multe erori, dar tot e ceva că s-a tipărit, asta e important.

Albumele sale, fie că e vorba de vinil, casete audio sau CD-uri, au atins tiraje record, a apărut pe coperțile revistelor, a cântat cu succes peste hotare, probabil nu e casă din România în care să nu existe ceva legat de el”.

Ce se întâmplă cu Festivalul internațional de muzică ușoară „Dan Spătaru”?

Din păcate, spre marea dezamăgire a familiei regretatului artist, Festivalul „Dan Spătaru”, la care au participat și concurenți din toate colțurile lumii, a fost brusc desființat:

„Dan a fost Cetățean de onoare în orașul lui natal, Medgidia, acolo unde sora sa, Puica, a fost o apreciată profesoară de limba română. Regretatul fost primar al orașului, Marian Iordache, a dezvelit în parcul orașului un bust al artistului și în plus a păstorit cu competență Festivalul internațional de muzică ușoară „Dan Spătaru”, ce avea un tânăr director pasionat și cunoscător, Daniel Gheorghe.

Era un brand unic al micului oraș, veneau invitați din toată lumea, au fost concurenți din Vietnam sau din țări africane! Dureros însă, în urmă cu 4 ani, noul primar a desființat festivalul, pur și simplu, fără nici o explicație, probabil are alte gusturi muzicale...

Sida Spătaru suferă enorm din acest motiv, neputând să înțeleagă o asemenea decizie. Îmi amintesc că la una din primele ediții micuța Măriuca a cântat adorabil, într-o costumație adecvată, ”Trecea fanfara militară” de Temistocle Popa, compozitor care i-a scris lui Dan Spătaru nu mai puțin de 70 de cântece!”.

„Strada pe care a locuit nu a căpătat numele lui”

Octavian Ursulescu ne-a spus și care este un alt mare regret al soției lui Dan Spătaru:

„Marea mâhnire a văduvei artistului este aceea că, în ciuda tuturor demersurilor și promisiunilor, mica stradă, cu puțini locuitori, pe care a locuit Dan Spătaru, în spatele Halei Traian, nu a căpătat numele lui, așa cum ar fi meritat.

Și când te gândești că zeci de mii de oameni, cel puțin, au fost obligați să-și schimbe actele atunci când bd. 1 Mai a devenit Ion Mihalache! Culmea este că strada 1 Mai a fost „mutată” în Drumul Taberei (alte acte și aici...), înlocuind str. Compozitorilor, deci nici aici muzica n-a avut succes la edili”.

Ce s-a întâmplat la parastasul de 7 ani al solistului?

Celebrul prezentator Octavian Ursulescu a participat la parastasul de 7 ani, la invitația Sidei Spătaru, unde au depănat amintiri despre cântărețul nepereche: 

„La parastasul de 7 ani, de la moartea bunului meu prieten și coleg Dan Spătaru, am fost la mormântul său, la Cimitirul Bellu, după care Sida ne-a invitat la o masă a amintirilor, cum se obișnuiește, la un restaurant de pe str. Mihai Eminescu.

Țin minte că acolo am povestit multe despre Dan cu Cornel Patrichi și cu Viorel Spătaru, verișor cu Dan (lucra la magazinul Bucur Obor, câte am mai cumpărat de la el!), privind amândoi triști costumul de scenă pe care văduva artistului îl adusese pe un umeraș, ca pomană. Nu știu la cine a ajuns, dar nimeni, niciodată nu va putea să-l poarte cu distincția lui Dan...”.

Mai multe