Recunoști actrița din imagine? A jucat într-un film memorabil și a fermecat publicul din România

4 octombrie 2024 16:47   Vedete românești

Julieta Szönyi, una dintre cele mai frumoase și talentate actrițe ale cinematografiei românești, a cucerit publicul prin roluri memorabile. La 75 de ani, rămâne în amintirea românilor pentru interpretările sale iconice din filme precum „Felix și Otilia” și serialul „Toate pânzele sus”. Deși și-a dedicat cariera artei cinematografice, destinul a făcut-o să părăsească România la doar 40 de ani, stabilindu-se în Germania.

S-a făcut remarcată în lumea filmului în 1971, la doar 22 de ani

Julieta Szönyi s-a făcut remarcată în lumea filmului în 1971, la doar 22 de ani, când a jucat alături de Jean-Paul Belmondo în filmul „Mirii anului II”. Regizorul francez Jean-Paul Rappeneau a fost impresionat de prezența sa scenică și a ales-o pentru rolul lui Margaret Davidson, mireasa lui Nicolas, interpretat de Belmondo. Actrița își amintește cu emoție cum, deși timidă la filmări, Belmondo a încurajat-o să își arate forța în scenă.

Un an mai târziu, în 1972, Julieta Szönyi a cucerit publicul românesc prin rolul său emblematic din „Enigma Otiliei”, unde a jucat alături de nume mari ale teatrului și filmului românesc, precum Gheorghe Dinică și Clody Bertola. Talentul și frumusețea sa i-au adus rapid aprecierea criticilor și a publicului deopotrivă. Tot în acea perioadă, a fost distribuită în serialul TV de succes „Toate pânzele sus”, interpretând personajul Adnana, un rol care i-a adus recunoaștere și mai mare.

De ce a părăsit România

Cu toate acestea, viața personală și circumstanțele politice au făcut-o să părăsească România în 1990, când s-a mutat în Germania. Pentru o lungă perioadă de timp, a renunțat la actorie, însă după trei decenii, în 2019, a avut o revenire spectaculoasă în filmul „La Gomera”, regizat de Corneliu Porumboiu, care a fost propunerea României la Premiile Oscar.

Chiar dacă a renunțat la cariera sa artistică la vârsta de 40 de ani, Julieta Szönyi a lăsat o amprentă de neșters în cinematografia românească. Filmografia sa include titluri esențiale din istoria filmului românesc, iar generații întregi continuă să o admire pentru talentul și frumusețea sa inconfundabile.

Câteva filme în care a jucat Julieta Szönyi

1971: Mirii anului II (Les Mariés de l'an II), regia Jean-Paul Rappeneau,

1972: Felix și Otilia, regia Iulian Mihu,

1977: Toate pânzele sus (serial TV),

1978: Ecaterina Teodoroiu,

2019: La Gomera, regia Corneliu Porumboiu.

Mai multe