#Exclusiv Click!

Sofia Vicoveanca împlinește 83 de ani. Care e, de fapt, numele ei real, din buletin: „Polițiștii mă recunosc după voce”

22 septembrie 2024 10:49   Vedete românești
Ultima actualizare:

Inegalabila Sofia Vicoveanca împlinește mâine, 23 septembrie 2024, vârsta 83 de ani. La ceas aniversar, artista cu voce de aur, de altfel, unică în peisajul muzicii populare românești, ne-a făcut confesiuni, în exclusivitate pentru Click! Am aflat care este numele ei real, din buletin, de ce nu are un onorariu fix, la nunți, dar și ce ascunde în nelipsita-i trăistuță. Ne-a oferit și o rețetă delicioasă de gogonele.

Care este numele ei real, din buletin?

Sofia Vicoveanca ne-a dezvăluit povestea numelui de scenă, dar și cum o cheamă, de fapt, în buletin:

„Când am debutat, mă chema Sofia Fusa, după tată, însă acest nume nu era potrivit pentru scenă, așa că la acea vreme mi s-a propus să mă numesc Sofia Vicoveanca, după zona de unde veneam, din Vicov. Însă, tata, când a auzit că pe afișe sunt trecută Vicoveanca, tare s-a mai necăjit. M-a întrebat: „Ti-e cumva rușine cu numele meu?”. I-am zis că trebuie să-mi ascult șefii, că știu ei ce zic. În cele din urmă, s-a liniștit.

Acum, în buletin, sunt Sofia Micu, după numele regretatului meu soț, Victor Micu, fost ziarist, care a încetat din viață în urmă cu 23 de ani. Deci, dacă-mi cer polițiștii buletinul la control le zic: „Nu mai bine vă cânt ceva? Ei mă recunosc imediat după voce”, spune Sofia Vicoveanca, exclusiv pentru Click!

Rețeta ei delicioasă de gogonele

Artista, gospodină desăvârșită, le oferă cititoarelor Click! rețeta ei delicioasă de gogonele:

„Acum nu prea mai îmi vine să fac, căci locuiesc singură, prefer să-mi dozez energia pentru alte lucruri, pentru spectacole și pentru treburile casei. Câte să fac, căci mănânc puțin. Și ciorbă fac numai cât pentru 1-2 farfurii. Însă fiul și soțul meu adorau murăturile mele, care sunt o bunătate. Vă ofer rețeta mea:

„Se pun într-un borcan gogonele, spălate bine, în prealabil, usturoiul curățat, crenguțe de mărar, morcovul curățat în tăiat în 4 și sare neiodată. Iar micul meu secret e că adaug și sfeclă roșie, tăiată în patru. Le va da o culoare frumoasă murăturilor. Borcanele le depozitați în cămară, la o temperatură constantă. Sunt un deliciu!”.

Cum își păstrează cochetăria, la 83 de ani?

Sofia Vicoveanca ne-a dezvăluit și cum reușește să țină timpul în loc, cum își păstrează cochetăria:

„Încă am multă energie. Dimineața, când mă trezesc, beau un cappuccino cald și iau niște pastiluțe, vitamine. Mănânc bine, sănătos, nu sar peste mese. Mă odihnesc seara, fac rebus, scriu poezii, am cont pe Facebook, unde stau de vorbă cu cei care mă îndrăgesc, am mulți prieteni.

În plus, locuind la Suceava, călătoresc cu trenul prin toată țara, am spectacole, stau de vorbă cu oamenii, fac poze cu ei. Am încă un ten frumos, dar nu am operații estetice. Mă machiez rar, seara mă spăl pe față, folosesc creme românești, nu am mari secrete”, mai spune artista, exclusiv pentru Click!

Pe câți bani cântă la nunți?

Sofia Vicoveanca are agenda plină de concerte, dar nu face playback, precum alți artiști. Dimpotrivă, cântă neîntrerupt chiar și câte o oră. Marea cântăreață de muzică populară a dorit să menționeze că-și negociază onorariul, că nu ia pielea de pe om: 

„Nu am un onorariu mare, comparativ cu alți artiști. Nu îi zic omului: „Eu, fără atâția bani, nu urc pe scenă!”. Vorbim, ne înțelegem, am fost o copilă săracă, din familie de refugiați, știu ce înseamnă să nu ai bani, niciodată n-am cerut mult la petreceri. La nunți îi spun prezentatorului să nu-mi anunțe numele înainte, ci numai să bage negativul. Lumea mă recunoaște după primele acorduri muzicale.

Și apar în mijlocul nuntașilor chiar din bucătărie. Am un recital de o oră, în care cânt, dansez, mai spun și povești. Fiul meu m-a sfătuit ca, înainte de fiecare concert, să stau liniștită, în casă, câteva zile, să nu fac nimic. Dar cine poate sta? Toată ziua fac treabă prin casă”. 

Elena Merișoreanu ne-a dezvăluit însă onorariul lor:

„Eu, pentru un program de 45 de minute, iau 1.000 de euro, am impresar, el negociază. Sofia Vicoveanca a mers cu mine în străinătate, am luat câte 1.500 de euro fiecare, era departe, oamenii ne plătesc și drumul”.

Ce ascunde în trăistuța de pe scenă?

Artista deține o colecție impresionantă de costume populare, la care asortează mereu și câte o trăistuță. Mulți s-au întrebat dacă e cu rol decorativ sau e și practică. Sofia Vicoveanca a elucidat misterul, pentru Click!:

„Iau mai mereu trăistuța cu mine, la concerte, o am și pe scenă. Ce țin în ea? Păi, am un stick, cu negativele pieselor mele, partea orchestrală, căci nu fac playback, am încă voce bună și acum. Mai țin în ea șervețele, dar și un ruj, câteva mici farduri, pentru retușul machiajului. Iar la spectacole vin deja îmbrăcată în costumul popular. Catrința o pun însă înainte de a urca pe scenă, pentru că se șifonează repede și frumos e să apari impecabil în fața publicului”. 

Mai multe