Sosia lui Iurie Darie a expus la MoBU - Elian Băcilă a pictat pentru Jean-Michel Jarre sau Joaquin Phoenix

23 mai 2023 9:25   Vedete românești
Ultima actualizare:

Zilele trecute am fost la MoBu, unde l-am întâlnit pe Elian Băcilă - “Pictorul de Negru” sau, cum mai este cunoscut, sosia regretatului Iurie Darie. Am profitat de întâlnire și am stat de vorba despre lucrări de artă, prieteni celebri, viața lui și alte lucruri interesante.

Click!: Ce faci aici, la MoBu?

Elian Băcilă: Așteptam, de mult timp, gura asta de oxigen, această oportunitate. Practic, ce se întâmplă aici, am văzut acum ceva timp - mă refer la 2015 - la Maastricht, la TEFAF (European Fine Art Fair), la cel mai mare târg de artă plastică modernă - și nu numai modernă - din Europa. Unde puteai să vezi totul, de la „Rondul de noapte” al lui Rembrandt, până la canapeaua în formă de buze a lui Dali și la conceputul spațial al lui Lucio Fontana. Acolo vezi așa ceva, în New York, la Brafa, în Belgia, și uite că s-au întâmplat lucrurile și se poate și la noi, pentru că există o cerință extraordinară de artă contemporană. Fiecare, care suntem aici, până la urmă, avem ceva de spus.

Singurul pictor care folosește cel mai întunecat negru

Câte lucrări ai expuse aici?

Am expuse "15 - 3". Am 12 lucrări expuse. Din perioada timpurie, perioada de mijloc și noua perioadă. Practic, le-am legat. Ele funcționează ca o compoziție, dar am pus foarte mare accent în lucrările mele pe lucrări în unghi de 75 de grade. Un unghi adus de peste Ocean. Sunt singurul artist, din România, care a introdus acest unghi în arta plastică. Până la mine, nimeni nu a făcut o lucrare în unghi de 75 de grade. Adică sunt doar unghiuri de 90 de grade. Pătrate sau dreptunghiuri. Mai mult decât atât, sunt singurul artist român, și nu numai, care promovează, în România și pe Planetă, cel mai întunecat negru, mai exact, Vantablack-ul. Acest negru este creat pentru misiuni spațiale, în Londra, în 2014, dar s-a adaptat și în pictură și se numește Vantablack. Are proprietatea de a atrage 99,97% lumina. Practic, este o altă planetă, este ultranegru. Germanii au colorat un BMW în Vantablack. Noaptea, nu vezi decât luminile. Asta e cu Vantablack-ul, nu mai vezi culoarea. Pictura abstractă are o familie, are o moștenire, are un viitor. Tot ce am realizat, am făcut prin muncă, prin izolare, și, încă o dată, este adevărată vorba: „99% transpirație, 1% inspirație." Un pictor abstract, ca un compozitor de muzică electronică, trebuie să fie solitar. Dacă nu e solitar și nu ai liniște, nu faci nimic. Adică trebuie să stai între patru pereți și să lucrezi. Ce am făcut și ce se vede în spatele operei mele, înseamnă foarte mult timp petrecut singur și foarte mult experiment.

Vei fi aici până când?

Până pe 28 mai.

Lucrările sale au ajuns la Casa Albă și la Hollywood

Ai reușit să vinzi ceva azi? Sau se vând lucrările?

Astăzi nu am reușit să vând, dar am lucrări în locuri iconice din România și de pe această Planetă, la mari personalități, printre care lucrarea pe care o am în colecția Casei Albe - lucrarea „50+1 State", la Preşedintele Joe Biden, de unde am primit scrisoare de mulțumire. Din 2016, sunt prezent în colecția lui Jean-Michel Jarre, cu o lucrare foarte interesantă. Din 2014, în colecția lui Kitarō, un coleg de-al lui Jean-Michel. Marele Kitarō! Jean-Michel Jarre și Kitarō sunt muzicieni pe care îi respect, care m-au inspirat și au lucrări din creația mea în colecția lor. Am la Ursula von der Leyen, la Președinta Comisiei Europene. Am la Hollywood, la Joaquin Phoenix. În 2014, am vândut o lucrare la Licitația Grimberg, la Hotelul Radisson. Iar, din 2011, sunt prezent în Patrimoniul Cotroceni, cu lucrarea „Lumină Albă - Lumină Neagră". Referitor la vânzări, sunt, dar nu sunt foarte multe, pentru că, la mine, este vorba de o mare pasiune. Așa cum spunea marele compozitor Vangelis: „Fac acest lucru din pasiune, nu îl fac pentru bani". Am donații pentru diverse instituții și diverse afecțiuni, și asta este o bucurie. Și lucrări în colecții private. Am vândut, n-am vândut prea mult, am investit foarte mult în ele, dar, sper, la un moment dat, mă gândesc să fac un muzeu care să îmi poarte numele, în Banat, la Orșova - Muzeul Pictorului de Negru. Prin Ministerul Culturii, pentru că eu chiar am ceva de spus! Până la mine, nimeni nu a avut curajul să picteze negru pe negru, și, mai mult decât atât, să scoată din negru lumina. Adică să luminezi negrul! Am introdus în arta plastică din România două categorii de negru: negrul absolut și negrul luminos.

Ce urmează pentru tine?

Urmează o expoziție foarte interesantă cu galeria mea, cu galeriștii mei, la Arhitectură. O expoziție prin Crucea Roșie Română, despre monocromie. Despre monocromatic. Cu ocazia asta, vă invit pe 24, luna aceasta, la Arhitectură. O expoziție colectivă. Pe data de 5 iunie, am la Castelul Huniazilor, cu Mariana Frum. Am, acolo, o expoziție foarte, foarte interesantă. În data de 1, 2, 3 și 4 iunie, tot cu Arhiva de Artă, vă aștept la un eveniment, la Muzeul Țăranului Român. Este vorba despre Ziua Copilului. Și mai avem o expoziție despre portret, tot cu Arhiva de Artă, la Muzeul Literaturii Române. Mai lucrez la un nou site. Așadar, sunt evenimente.

Ești și tată cu normă întreagă. Câți ani are băiatul tău?

Moise are trei ani. A făcut trei ani pe 18 martie. L-am dat la grădiniță și a început să facă primele desene abstracte, cu marker gros, marker subțire, pe pânză și pe carton. Niște lucruri foarte interesante! Și suntem, tot timpul, în contact, fiindcă este în atelier cu mine, mă ajută la pânze. Este absolut extraordinar ce se întâmplă!

Cât timp îți ia să faci o pictură?

Cel mai puțin, să zic așa, două weekenduri. Cel mai mult, 8 ani. Dar a fost o lucrare- experiment. Și, așa, un timp normal de lucru, că lucrez pe suprafețe foarte mari de lucru - de exemplu, 80 X 250 , sau 150 X 3, pentru că atât îmi permite atelierul - 2 luni, 3 luni. Pentru că este strat peste strat. Am avut un proiect cu lucrare de 4 metri, 4 X 4, un pătrat, dar am avut o problemă cu intrarea în atelier. Mi-am schimbat atelierul și, din nou, cred că o să revin într-o locație interbelică. Acolo e bine că ai spațiu, dar e o problemă la ele cu bulinele.

I-ai făcut cadou o pictură și actriței Anca Pandrea.

Ancăi, prin natura relațiilor, și, cu Iura, care ne privește de acolo, dintr-o stea, au două lucrări de la mine. Una, din perioada timpurie, și o lucrare de la o expoziție care a fost la Teatrul Național, o expoziție colectivă, tot cu Arhiva de Artă, și pe acea lucrare am scris un text al lui Iurie Darie, unde a spus: "Copiilor din lumea întreagă le doresc tinerețea mea veșnică!". Acest motto este înscris pe acea lucrare. Mai am una, în atelier, unde scrie așa, și una pe care am vrut să o donez Teatrului Național și, deocamdată, nu am obținut un "OK". Practic, este o serie, care poartă numele zilei de naștere a lui Iura. Deci, Ancuța are de la mine, o iubim și îi spunem să se țină tare!

     Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe