Biserica lui Gigi Becali din Rwanda va fi sfinţită duminică: «Dacă Dumnezeu mă ajută o să fie şi mânăstiri»

#Exclusiv Click!

Are hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” şi va fi sfinţită duminică, 30 octombrie. Nu este vorba de un nou lăcaş de cult în România, este prima biserică ortodoxă din statul african Rwanda, pentru ridicarea căreia Gigi Becali a plătit 800.000 de euro. Omul de afaceri a mai plătit construcţia de biserici în alte două ţări africane, Congo şi Uganda. 

FOTO: Sportpictures
FOTO: Sportpictures
image

Rwanda nu a fost aleasă întâmplător pentru construcţia unei noi biserici ortodoxe în Africa. Aici, a avut loc timp de 100 de zile, în perioada aprilie- iulie 1994 cel mai mare masacru comis în lume în ultimii 50 de ani. Aproape un milion de oameni au fost ucişi într-un conflict interetnic.

Biserica ridicată pe banii lui Gigi Becali este realizată la 8.000 de kilometri de România, în Rwamagana, o localitate de 47.203 de locuitori situată în estul Rwandei. De toată lucrarea s-a ocupat un preot român, misionar în Africa, părintele arhimandrit Nectarie. Evenimentul este atât de important încât slujba pentru sfinţirea lăcaşului de cult va fi făcută de patriarhul Theodoros al Africii.  

Acum se fac  ultimele pregătiri  la biserică
Acum se fac ultimele pregătiri la biserică

Patronul FCSB nu poate merge acolo

Am venit aici în Rwanda şi am văzut suferinţa şi nevoile oamenilor. În mai 2021 am fost în audienţă la domnul Gigi Becali la palat şi i-am povestit că vreau să ridic o mare biserică şi să construim case pentru ajutorarea săracilor, să plătim operaţii pentru bolnavi. Mi-a promis tot sprijinul şi cu banii lui am ridicat întâi biserica din Rwamagana. Practic suntem pionieri aici, lumânările, vinul de împărtăşanie, icoanele, totul aducem din România de două ori pe an. Pentru biserică am adus un pictor, tot din ţară”, ne povesteşte preotul de 30 de ani. Înainte de sfinţirea bisericii vor trece la religia ortodoxă prin taina botezului 40 de oameni. Ceremonialul va fi făcut de patriarhul Theodoros ajutat printre alţii şi de Nectarie al nostru.   

Gigi Becali a fost invitat la sfinţirea bisericii, dar a declinat invitaţia din cauza regulilor sanitare draconice pentru a călători în această parte a Africii.

Aş fi vrut acolo să văd cum se sfinţeşte biserica şi cum sunt creştinaţi oamenii, cum sunt aduşi pe calea cea dreaptă. Sunt însă vaccinuri, reguli sanitare care durează mult, sunt anevoioase şi mă opresc aici. Voi fi însă acolo cu gândul şi rugăciunea”, ne-a declarat în exclusivitate Gigi Becali.  

Picturile au fost realizate  de un artist român. Foto: arhimandrit Nectarie
Picturile au fost realizate de un artist român. Foto: arhimandrit Nectarie

Gigi Becali este implicat în alte două ţări africane în construcţia de aşezăminte religioase. În Uganda a fost ridicată mănăstirea de maici Sfânta Caterina pe dealurile din Kiyindi Parish Buikwe District, pe malul lacului Victoria. Gigi Becali a cumpărat şi 82 acri (33,1 hectare) de teren pentru mănăstire. În Congo, Gigi Becali a trimis ingineri şi arhitecţi şi construieşte încă două biserici ”iar dacă Dumnezeu mă ajută o să fie şi ele mânăstiri”, a mai spus Gigi Becali exclusiv pentru Click.

Îşi face catedrală de 10 milioane €

image

Cea mai semeață biserică făcută de Becali se înalță în Pipera-Voluntari. Aici, omul de afaceri ridică un lăcaş de cult unic în România. Lăcaşul de cult nu va avea nici o coloană în interior, va fi model rusesc, pictat ca şi Catedrala Naţională în stil bizantin, tehnica mozaic. Cele 13 clopote au fost aduse din Rusia și puse deja la locurile lor, sus pe acoperiș.

”Biserica o să mă coste, cu tot cu pictură cam 10 milioane de euro”, ne-a declarat patronul FCSB. Catedrala lui Gigi Becali va arăta cu adevărat ca un sanctuar, căci are 11 m înălţime, 40 m înălţime cu cruce, 35 m lungime, 20 m lăţime, subsol 3,6 m, 300 tone fier, 2.000 mc beton, 10.000 mp cofraj.