Românca de doar 22 de ani care a făcut senzație la Graduate Fashion Show 2023. Creațiile sunt inspirate din opera lui Brâncuși

Ultima actualizare:

Flavia Nistor, singura româncă de la Graduate Fashion Week 2023, a făcut senzație pe podium cu ținutele sale inspirate din operele marelui sculptor Constantin Brâncuși. La doar 22 de ani, designerul vestimentar a reușit să aducă o bucățică din cultura românească pe scenele de la Londra.

Operele lui Brâncuși, inspirație în modă la Londra

Flavia a terminat șefă de promoție la una dintre cele mai cunoscute universități din Londra, însă de-a lungul timpului s-a confruntrat cu multe piedici. Cu toate acestea, tânăra ambițioasă a ținut cu dinții de visul său din copilărie și a demonstrat că dincolo de naționalitate, ea este definită de pasiunea și munca de zeci de ore pe care a depus-o în tot acest timp. 

A moștenit dragostea față de modă de la mama sa care a sprijinit-o să își urmeze visul. Tânăra a aplicat la mai multe universități de modă și a fost admisă la toate. A decis în final să urmeze cursurile celei de-a doua cea mai bine cotată universitate din Marea Britanie de atunci. De acolo au urmat patru ani de studiu intensiv și multă muncă pentru case de modă.

Flavia Nistor, singura româncă de la Graduate Fashion Week 2023 (Foto-arhivă personală)
Flavia Nistor, singura româncă de la Graduate Fashion Week 2023 (Foto-arhivă personală)

Mi-ai povestit că nu ai avut un drum atât de ușor. Cum au fost acești ani pentru tine?

La facultate, eram singura româncă și împreună cu o altă colegă din Spania, singurele studente din străinătate. Mi-a fost foarte greu să mă integrez, mai ales pentru că s-au format grupuri bazate pe naționalitate. Colegii mei englezi ieșeau împreună și se bucurau de viața studențească, în timp ce eu m-am refugiat în studiu și în muncă. Voiam să dovedesc că pot să fiu în top.

Am studiat 2 ani, apoi am lucrat 1 an în industrie pentru case din modă din București și Londra, iar apoi m-am întors la studii pentru ultimul an. Încă de acum 2 ani, am început să-l studiez pe Brâncuși și să-mi doresc să-i transpun sculpturile, principiile și viziunea în creații vestimentare. Pe asta mi-am bazat proiectul de final.

Profesoarele mele au fost foarte entuziasmate de progresul proiectului, și încă de la jumătate, mi-au spus că mă pot opri oricând pentru că deja lucraserăm peste așteptări. Apoi a apărut o persoană din administrație care nu avea legătură cu cadrele noastre didactice, dar cu putere de decizie în ceea ce privește fondurile și locurile alocate pentru show-ul din Londra.

Această doamnă nefiind familiarizată cu Brâncuși și din poziția importantă pe care o avea, insista să-și impună viziunea asupra ținutelor finale. Au urmat îndelungi tratative cu compromisuri de ambele părți. După foarte multă muncă și studiu, totul fusese stabilit și pus la punct în detaliu; au apărut modificări de ultimă oră la care a trebuit să mă adaptez. 

E greu să fii o tânără româncă într-o țară străină și la început de drum, într-o industrie greu accesibilă. E cu atât mai greu să fii din Europa de Est, cel puțin așa am perceput eu. Fac tot ce pot să îmbunătățesc etichetele care ne sunt uneori puse și să împărtășesc despre România frumoasă.

Ai adus opera lui Brâncuși pe podium. De ce te inspiră atât de mult?

Constantin Brâncuși este părintele modernismului și minimalismului prin raportarea la esență. Fiecare piesă din colecția mea este dedicată unei sculpturi, condensând latura simbolică și viziunea lui. Brâncuși este un geniu universal, care s-a inspirat și a adus pe meleaguri străine esența culturii românești. Asta îmi doresc să fac și eu; să valorific moștenirea mea culturală românească. Multe case mari au copiat portul popular românesc, fără însă a specifica sursa de „inspirație". Eu nu vreau să folosesc, ci vreau să promovez tot ce e specific, tradițional și frumos. La acest fashion show din capitala modei, creațiile dedicate și inspirate din Brâncuși au defilat pe o melodie tradițională în limba română interpretată de Surorile Osoianu - Fetele de la Căpâlna. 

Cum ai ajuns să participi la Graduate Fashion Show 2023? E un fel de replică al London Fashion Week mi-ai spus.

Am avut două etape de selecție în cadrul facultății, cu prezentări și interviuri. Mi-am dorit să particip la fashion show-ul din Londra încă de dinaintea admiterii la universitate, așa că am făcut tot ce mi-a stat în putință pentru a îndeplini toate criteriile selecției, cum ar fi impactul scenic și caracterul inovativ al creațiilor. Din 4000 de studenți care au terminat design vestimentar în UK, aproximativ 4% au fost selectați pentru participarea la săptămâna modei din Londra. Deci concurența a fost mare.

Cum au fost primite creațiile tale?

Am avut multe reacții deosebit de pozitive, un exemplu este primarul din Stafford (oraș centru universitar) și soția lui, cărora le-am prezentat și descris conceptul. Am avut surpriza că mulți dintre vizitatorii expoziției cu lucrările de final ale Universității, nu numai că știau despre sculptorul Brâncuși, dar și vizitaseră ansamblul de la Târgu-Jiu. Oricum, oamenii au fost entuziasmați după ce le-am explicat simbolismul din spatele fiecărei creații vestimentare. Am aprofundat ideea de cultură în design vestimentar, iar creațiile mele nu pot fi judecate doar după criterii pur estetice, ci și după criterii culturale. Asta este ideea predominantă din spatele colecției mele și a fost primită cu entuziasm, atât de cadrele universitare, cât și de public.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index (50) webp
banner pavel bartos png
Banner Iuliana Pepene
banner MIRUNA DIN TATUTU jpg
banner diana matei png
image
actualitate.net
image
actualitate.net