Tânăra care schimbă destinele românilor! A influențat peste 20.000 de vieți până acum: „Dacă și noi renunțăm, ei nu mai au nicio șansă”
Într-o lume care și-a cam pierdut reperele avem nevoie de oameni care ne inspiră și de eroi pe care să-i urmăm cu încredere către un viitor mai bun. Click! îți spune în acest weekend povestea tinerei care a schimbat mii de vieți. Într-un interviu de excepție, Adriana Preda, director la Social Incubator, ne-a spus totul despre misiunea ei și ne-a emoționat atunci când a povestit câteva din cazurile sociale pe care nu le va uita niciodată.
Deși este jurist de profesie, absolventă a Facultății de Drept, Universitatea București, Adriana Preda a ales să facă parte dintr-o organizație non-profit care are grijă de cei care provin din medii vulnerabile. Tânara cu un suflet uriaș a reușit alături de Asociația The Social Incubator să creeze vise și să aducă o rază de lumină acolo unde viața lăsase doar întuneric.
Tânara care schimbă destine: „Sunt atâtea povești care m-au schimbat”
Ce te-a determinat să alegi acest domeniu?
Am vrut să schimb lucrurile din jurul meu care nu erau conforme cu realitatea pe care mi-o doresc. Iar The Social Incubator a fost platforma ideală pentru acest lucru.
Satisfacțiile mele sunt așadar clar legate de misiunea noastră, de ceea ce reușim să facem cu acești tineri, de momentul în care termină școala, când le găsim un loc de muncă în care ei sunt valorizați și fericiți, sau renovăm împreună apartamentul în care vor sta după ce părăsesc centrul de plasament. De asemenea, zilnic întâlnesc oameni extrem de buni și calzi care își doresc să facă o schimbare, fie că sunt parte dintr-o companie responsabilă social, fie că vor să facă voluntariat.
Explică-ne ce face asociația mai exact?
Misiunea Asociației The Social Incubator este aceea de a susține în general tinerii care provin din medii vulnerabile, concentrându-se pe tinerii care au părăsit sau urmează să părăsească sistemul de protecție a copilului. Asociația își îndreaptă eforturile spre a înlesni procesul tranzițional al tinerilor cu vârste cuprinse între 16-26 de ani spre a deveni adulți independenți, punându-le în valoare aptitudinile și calitățile. Așadar, Asociația The Social Incubator își asumă rolul de vector de integrare, de element de legătură al tinerilor vulnerabili cu societatea în genere.
De la înființare și până în prezent, Asociația The Social Incubator a implementat peste 50 de proiecte, la nivel national, destinate tinerilor din medii vulnerabile în general și în special tinerilor din sistemul de protecție sau care au părăsit sistemul de protecție. Astfel în cadrul proiectelor implementate, peste 21.000 de tineri cu vârste între 16 si 26 de ani au fost susținuți.
Povestește-ne detaliat un caz care te-a marcat. Primul care îți vine în minte
Sunt atâtea povești care m-au schimbat nu doar la nivel individual, ci ne-au impactat și la nivel de organizație. Atât de multe povești de viață care nu aveau nevoie decât de un imbold, de încredere sau de puțină bunătate.
Primul care vine în minte, care este și motivul pentru care ne focusăm energia să strângem fonduri pentru activitățile rezidențiale din programul nostru Plan de Viață este al unui tânăr, care într-o seară răcăroasă de octombrie, a sunat la interfonul casei noastra. Era destul de târziu și la birou eram doar eu cu colega mea, Mihaela. Cand l-am primit, nu era deloc într-o stare bună și ne spusese că el nu mai era în sistemul de protecție și că dormea în parc pe bănci. Un trecător a discutat cu el și i-a spus că există o organizație, noi, care îl poate ajuta și a căutat pe Google adresa noastra. Așa a ajuns el la noi, cu un ghiozdan mic în spate, nemâncat și obosit.
Evident că primul lucru pe care l-am făcut a fost să îi găsim un spațiu temporar de locuit, i-am procurat toate cele necesare și a doua zi, un coleg l-a preluat și au gandit un plan de intervenție. Acum el este bine, cu un loc de muncă stabil și își construiește propria viață de adult.
Cazul m-a marcat pentru că nu mi se pare drept ca acești tineri să treacă prin astfel de situații, de limită, din motive neimputabile lor direct. Și pentru că în acel moment am realizat că e important să includem în mod constant partea de urgență în activitatea noastra, care presupune și servicii rezidențiale.
Ne poți spune o poveste de succes a unui beneficiar?
Noi definim succesul diferit, în funcție de fiecare poveste în parte. Câteodată este găsirea unui loc de muncă, luarea unui examen la școală, constanța în mersul la terapie, crearea unei relații de prietenie sau pur și simplu, încrederea că ne pot privi direct în ochi. Ne dorim ca fiecare să aiba parte de ceea ce merită și își dorește, fără să ne limităm doar la cifre și indicatori de proiect.
Un caz drag mie este al lui Dragoș, un beneficiar de pe La TINEri este Puterea, pe care l-am cunoscut într-una dintre deplasările în județul Vaslui. Era un tip timid, cuminte, care nu prea vorbea în sesiunile de grup și atunci cand și-a făcut curaj să împărtășească cu noi povestea lui de viață, ne-a spus că el este un prost și nu știe nimic, pentru că toată viața lui i s-a zis că este prost. Picase examenul de bacalaureat la două materii și nu mai credea în niciun viitor, pentru că își dorea să meargă la facultate și nu mai avea cum.
L-am cunoscut la începutul lunii august – a intrat în proces cu unul dintre specialiștii noștri, am găsit meditatori la ambele materii și a început un program de pregătire intens, era încurajat constant și monitorizat la nivel de progres, iar în septembrie a promovat examanul la ambele materii și a intrat la Facultatea de Litere din Iași. A fost nevoie doar de puțină încredere și încurajare, pentru că de fapt el era un om extrem de capabil și bun, dar dărâmat de sistemul în care trăiese.
Câți adolescenți ajutați pe an?
În proiectele noastra, lucrăm cu mii de tineri annual, dar intervențiile sunt diferite în funcție de natura acestora și de nevoile pe care le au beneficiarii. În cei 9 ani de activitate, am lucrat cu peste 21.000 de tineri si ne dorim ca până în 2025 să ajungem la 100.000.
Ce obiectiv ai/aveți pentru viitor?
Planurile noastre de viitor sunt extrem de ambițioase și ne propunem câteva obiective tangibile:
a. Să creștem constant numărul de tineri cu care lucrăm și orașele în care activăm
b. Să îmbunătățim imaginea lor în comunitatea noastră.
Ce mi-aș dori în următorii 10 ani este să avem Incubatoare de Vise în toate regiunile administrative ale țării, centre de tranziție pentru toți tinerii care provin din medii vulnerabile (nu numai cei care părăsesc centrele de plasament sau cei care au părinții plecați la muncă în străinătate), care au nevoie de sprijin în a-și continua educația, a-și găsi un loc de muncă și a duce o viață demnă și independentă.
Cum se poate implica lumea?
Implicarea poate fi directă sau indirectă. Cel mai simplu mod este sa susțină financiar organizațiile de profil care au ca scop integrarea acestor tineri. Pot face acest lucru prin instrumente precum donații recurente, participare la evenimente de strângere fonduri, strângerea de formulare 230 sau găsirea de soluții pentru atragerea celor 20% din impozitul pe venit sau profit al companiilor.
Pe lângă aceste acțiuni, în ceea ce ne privește, activitățile de voluntariat pot fi în două direcții:
1. Lucru direct cu beneficiarii: acțiuni individuale (mentorat, meditatii) și interacțiuni de grup (organizare și moderare de ateliere de interes pentru tineri; facilitarea unor vizite exploratorii în compania în care iți desfășori activitatea; participare în calitate de speaker sau recomandare de profesioniști pentru evenimentul lunar "Seara Carierei" care presupune povestirea parcursului educațional și profesional tinerilor beneficiari)
2. Implicare în activități de dezvoltare organizațional: a) sprijin punctual pe diverse departamente (comunicare, financiar, project management) sau fundraising: ambasador pentru strângerea formularelor 230, participarea la evenimente sportive pentru susținerea cauzei, donarea de produse sau servicii care sunt valorificate în beneficiul cauzei, strângerea de fonduri prin activități punctuale (Dăruiește-ți ziua de nastere; organizarea de mini-evenimente caritabile în cadrul companiei).
Mai multe detalii aici: https://asociatiasocialincubator.org/doneaza/