13 Sfaturi pentru un interviu de angajare de succes

Ultima actualizare:

Multe persoane au emoții înainte de a merge la un interviu de angajare. Pentru unii acest lucru reprezintă o provocare adevărată. Nu știi la ce întrebări trebuie să te aștepți, îți este frică să faci o impresie eronată despre tine sau, pur și simplu, nu ești familiarizat cu acest proces. Oricare ar fi motivul pentru care simți anxietate înaintea unui interviu de angajare, există câteva sfaturi care s-au demonstrat a fi foarte utile în această situație.  

Un interviu de angajare poate fi solicitant din punct de vedere emoțional pentru unii dintre noi
Un interviu de angajare poate fi solicitant din punct de vedere emoțional pentru unii dintre noi

Mai jos îți prezentăm 13 sfaturi utile pentru a susține cu brio un interviu de angajare și pentru a fi cu un pas mai aproape de jobul dorit: 

  1. Informează-te despre companie și angajatori 

E bine să cunoști câte ceva despre compania în care dorești să lucrezi. Faptul că ai depus efort pentru a afla și a învăța detalii cheie despre un potențial loc de muncă, poate crea o impresie plăcută despre tine angajatorilor. Pe lângă aceasta te vei simți mai sigur pe tine în cadrul discuției și vei avea o imagine mai clară despre locul de muncă pentru care candidezi.  

Vizitează site-ul web al firmei, vezi ce conținut postează pe rețelele de socializare și ce comunicate de presă au publicat recent. Încearcă să înțelegi care sunt obiectivele și valorile companiei.

 2. Alege o ținută adecvată

La un interviu de angajare, este important să te îmbraci corespunzător, deoarece ținuta ta reprezintă o mare parte din prima impresie. E important să iei în considerare regulile de dress code ale companiei și industria. Iată câteva reguli generale, de bază: hainele nu trebuie să fie prea dezvăluitoare,  e important să fie curate și fără culori stridente. Recomandăm să optezi pentru culorile: negru, alb, gri, albastru, nuanțe pastelate.

3. Fii punctual

Este esențial să te prezinți la ora interviului fără întârzieri. În cazul în care te deplasezi cu un mijloc de transport public, rezervă-ți un sfert de oră în plus pentru această rută, just in case.  

4. Gândește-te din timp la întrebările generale

Citește întrebările generale pe care ți le poate adresa un angajator și încearcă să pregătești un răspuns în prealabil pentru acestea. Astfel, îți va fi mai ușor să oferi un răspuns clar și coerent. Iată câteva întrebări de acest gen: 

  • Ce ne puteți spune despre dumneavoastră? 
  • De ce ați renunțat la ultimul loc de muncă? 
  • De ce ați optat pentru firma noastră? 
  • De ce vreți acest job? 
  • De ce ar trebui să vă angajăm? 
  • Unde vă vedeți peste 5 ani? 
  • Ce așteptări salariale aveți? 
  • Care sunt hobby-urile preferate? 
  1. Practică răspunsurile la întrebări  

Este bine să iei în considerare întrebările de mai sus și să încerci să îți dai ție un răspuns. Însă cu atât mai important este să le practici acasă. Este o adevărată provocare să o spui cu voce tare un discurs într-un mod încrezător și convingător. Încearcă acest exercițiu de a răspunde cu voce tare la întrebările potențiale. O să vezi că deși ai un discurs mental, atunci când vrei să-l verbalizezi e posibil să uiți unele detalii, să te repeți sau să te blochezi. Poți să practici aceste răspunsuri singur, în fața oglinzii sau cu un prieten.  

  1. Fii asertiv 

Din dorința de a fi politicoși, unii candidați devin pasivi în cadrul interviului de angajare. Însă un interviu este ca orice altă conversație, este un dialog între două părți, deci este firesc să clarifici unele lucruri și să soliciți detalii la rândul tău.    

  1. Pregătește o listă cu referințe/recomandări 

Referințele servesc drept garanție pentru informațiile pe care i le furnizezi unui angajator despre tine. Recomandările sunt o dovadă fizică a faptului că ești o persoană de încredere și că ai potențial în sfera profesională. Recomandările pot veni din partea  clienților cu care ai lucrat, manageri sau supervizori sau alți foști colegi de serviciu. 

  1. Pregătește un portofoliu profesional 

Cu siguranță vei fi întrebat despre anumite abilități pe care le posezi și activități pe care le-ai finalizat în legătură cu postul. După ce ai revizuit fișa postului, gândește-te la munca proiectele relevante de la joburi, cluburi sau posturi de voluntariat anterioare care arată că ai experiența necesară în domeniu. De exemplu, pentru cei din domeniul IT un portofoliu profesional este absolut esențial. Doar având un portofoliu bine segmentat, cu informații relevante și exemple reale de muncă vei putea convinge un angajator din domeniul tech că ești un candidat potrivit.  

  1. Ai grijă la limbajul corpului 

Încearcă să pari încrezător și accesibil chiar din momentul în care intri în birou. E bine să ai o postura corectă, să gesticulezi moderat și să respiri calm. Menține contactul vizual atunci când vorbești cu angajatorii, zâmbește atunci când este cazul. Când te prezinți, strângerea de mână trebuie să fie fermă, însă nu dură.  

  1. Fii autentic și pozitiv 

Fii tu, doar dacă vei autentic vei putea crea o conexiune reală cu angajatorii, permițându-le să relaționeze cu tine. E bine să a o atitudine pozitivă, să fii ,,ușor” în comunicare, să zâmbești și să sa ai un limbaj corporal optimist.  

  1. Întreabă detalii despre job 

Angajatorii se așteaptă să pui întrebări: vor să știe că te gândești serios la cum ar fi să lucrezi acolo. Iată câteva întrebări pe care poți să le dai în cadrul unui interviu de angajare: 

  • Care sunt cerințele postului vacant? 
  • Cum ați descrie candidatul perfect pentru acest job? 
  • Cum se va evalua performanța mea? 
  • Care sunt provocările acestui post de muncă? 
  1. Întreabă-i la ce ar trebui să te aștepți 

După interviu, este potrivit să întrebi managerul de angajare sau recrutorul la ce ar trebuie să te aștepți în continuare. Acesta va fi probabil un e-mail de urmărire cu rezultatele interviului tău, cerințe suplimentare, ar putea să ți se solicite listă de referințe sau un alt interviu.  

  1. Trimiteți o scrisoare de mulțumire personalizată după interviu 

Cere cartea de vizită a fiecărei persoane cu care ai vorbit în timpul interviului de angajare, astfel încât să le poți trimite individual câte un e-mail separat de mulțumire. Dacă ai intervievat dimineața, trimiteți e-mailurile de urmărire în aceeași zi. Dacă ai luat un interviu după-amiază, a doua zi dimineața este bine. Asigură-te că fiecare e-mail este diferit de celelalte, folosind notițele pe care le-ai notat în timpul conversației și numele persoanei respective. 

Cunoaștem cât de stresant poate fi procesul de căutare a unui job. Alegând oricare dintre cursurile de programare NewTech Academy, primești consiliere în carieră gratuit. O echipă de profesioniști te va ajuta să-ți creezi CV-ul și portofoliul profesional și să-ți antrenezi abilitățile de comunicare în cadrul unui interviu de angajare.   

image
image
image
image
image
image
riduri jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
dormitor jpg
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
Cea mai nesuferita zodie din 2023, sursă foto: Canva
click jpg
horoscop jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net