Care sunt etapele somnului

Știai că în timpul somnului, corpul și creierul tău trec prin 5 etape, fiecare având un rol important în dezvoltarea fizică, susținerea sănătății mentale, îmbunătățirea performanțelor cognitive și întărirea sistemului imunitar? Ce se întâmplă în timpul somnului este cu adevărat fascinant, însă, din păcate, singurul lucru pe care ni-l putem aminti dimineața este visul.

pexels kampus production 5990934 jpg

De la NREM 1 la REM

Pe parcursul nopții, organismul nostru trece prin 5 etape, împărțite în 2 categorii principale: somn NREM sau Non-REM (Non-Rapid Eye Movement) și  somn REM (Rapid Eye Movement). Etapa 1 NREM este caracterizată printr-o adormire ușoară și o întrerupere frecventă a somnului. Undele cerebrale devin mult mai lente și mai regulate, bătăile inimii încetinesc, la fel și respirația, iar mușchii încep să se relaxeze. Dacă nu există vreun factor perturbator care să determine trezirea în această etapă, vei trece în etapa 2 NREM în care organismul se relaxează complet – este și cea mai lungă etapă, cea în care apare somnul profund. În etapele 3-4 NREM apar undele cerebrale delta, iar corpul începe procesul de refacere și regenerare. Trezirea în aceste etape este aproape imposibilă, mai ales dacă dormi pe o saltea pat de calitate care îți asigură suportul necesar.

Ultima etapă a somnului și cea mai importantă este cea REM. Undele cerebrale devin din nou rapide, iar corpul intră într-o stare de veghe. Creierul este activ, dar corpul nu se poate mișca (mușchii corpului sunt atât de relaxați încât pare că ești paralizat). Este singura etapă în care apar visele și este considerată esențială pentru că acum are loc consolidarea memoriei, procesarea informațiilor aflate peste zi, reglarea emoțiilor și a stării de spirit.

De ce este somnul REM atât de important?

Studiile au arătat că somnul de tip REM este important pentru consolidarea rețelelor neuronale asociate cu memoria și procesul de învățare. Mai mult decât atât, în timpul acestei etape de somn, creierul lucrează intens la reglarea emoțiilor, în special a celor negative. Studiile au arătat faptul că persoanele care nu dorm suficient de mult timp în etapa REM sunt mult mai predispuse la anxietate și depresie. Somnul REM este esențial și pentru sănătatea fizică pentru că ajută la reglarea metabolismului și a hormonilor implicați în menținerea greutății corporale.

Care sunt diferențele dintre somnul NREM și cel REM?

Există mai multe diferențe importante între somnul NREM și cel REM:

● Activitatea creierului: în timpul somnului NREM, undele cerebrale devin mai lente, pe măsură ce somnul este profund, în timp ce în timpul somnului REM, creierul este foarte activ,

● Mișcările oculare: absente în etapele NREM, dar prezente intense în etapa REM,

● Activitate musculară: în timpul somnului NREM, mușchii sunt extrem de relaxați, în timp de în etape REM, sistemul muscular este aproape paralizat,

● Vise: există doar în etapa REM și sunt foarte complexe (uneori ne amintim fragmente din aceste vise).

După cum poți observa, somnul este esențial în menținerea sănătății organismului, așa că, asigură-te că te odihnești corespunzător.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
horoscop jpg
ADV jpg
horoscop colaj pixabay jpg
horoscop bilunar shutterstock 2091062710 jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
femeie fericită  foto   Shutterstock jpg
Omleta la cuptor pentru intreaga familie jpeg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
image
actualitate.net
image
actualitate.net