Ce este Ruptura de Menisc și cum o putem trata?

Ultima actualizare:

Dacă ai suferit o ruptura de menisc și te gândești că se va trata singură, faci o mare greșeală, caută ajutor specializat în ortopedie imediat.

Foto: ruptura de menisc dr. Ahmad Alqadi
Foto: ruptura de menisc dr. Ahmad Alqadi

Când vine vorba de leziuni la genunchi, ruptura de menisc este una dintre cele mai frecvente pe care le-ați vedea. Acesta este mai ales cazul sportivilor, unde riscul de a suferi de o leziune de menisc este maxim.

Șansa de a suferi o ruptura de menisc este atât de mare, deoarece poate fi cauzată de orice formă de mișcare care vă obligă să vă răsuciți sau să rotiți genunchiul.

Descriere foto: ruptura de menisc, leziune de menisc, operație de menisc
Descriere foto: ruptura de menisc, leziune de menisc, operație de menisc

Când are loc o ruptura de menisc

Cel mai comun mecanism atunci când vine vorba de un menisc rupt este unul al unei mișcări de răsucire. Cel mai adesea oamenii vor pretinde că au simțit sau au auzit un „pop” în genunchi și au simțit durere. De acolo genunchiul, în cele mai multe cazuri, va prezenta o oarecare umflare și o senzație de strângere.

Ruptura de menisc poate apărea în timp și la persoanele care au antecedente de artrita și/sau au un loc de muncă care necesită multă ghemuire. Aceleași simptome vor apărea în continuare atât în cazurile cronice, cât și în cazurile acute.

Gama de mișcare poate fi limitată din cauza durerii, umflăturilor și/sau a limitelor mecanice cauzate de ruptura de menisc. Activitățile zilnice, cum ar fi mersul în sus și în jos pe scări, mersul înclinat, îngenuncherea și ghemuirea sunt adesea îngreunate din cauza durerii crescute la genunchi.

Ce tratamente există pentru ruptura de menisc

Înainte de tratamentul pentru ruptura de menisc, va trebuie să fie pus diagnosticul de menisc rupt. Aceasta se va determina în urma:

● Raze X: Leziunile de menisc nu sunt observate la radiografii, dar trebuie făcute în mod obișnuit pentru a exclude leziunile osoase.

● RMN: RMN-ul este investigația de elecție pentru a diagnostica ruptura de menisc. RMN-ul arată în detaliu locul, dimensiunea și severitatea leziunii de menisc. Împreună cu examinarea clinică, ajută la luarea deciziilor cu privire la opțiunile de tratament pentru meniscul rupt.

Foto: dr. Ahmad Alqadi, operație ruptură de menisc
Foto: dr. Ahmad Alqadi, operație ruptură de menisc

● Artroscopia: artroscopia de diagnostic este cea mai precisă modalitate de a găsi și de a evalua o ruptura de menisc. Artroscopia este o procedură pe care experții din domeniul sănătății o folosesc pentru a diagnostica și trata problemele articulare. Mai multe detalii despre artroscopie puteți găsi în articolul nostru în care am explicat acest proces.

În ceea ce privește tratamentul pentru ruptura de menisc, acesta poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea și severitatea rupturii. Alți factori includ vârsta pacientului, simptomele și alte antecedente medicale. Cele mai multe dintre leziunile de menisc minore pot fi tratate conservator. Dar, în majoritatea cazurilor, oamenii pot necesita o intervenție chirurgicală pentru repararea meniscului rupt, mai ales dacă se angajează în multe activități fizice, cum ar fi sportul.

Tratamentele pentru ruptura de menisc pot include:

● Aplicarea unui pachet de gheață pe locul leziunii.

● Luarea de medicamente nu va trata leziunea, dar va ajuta la durere și va reduce inflamația.

● Exerciții musculare și de mișcare în cazul în care ruptura de menisc este minoră.

● Artroscopia este necesară în cazurile severe. Aceasta poate include repararea artroscopică(Sutura de menisc), meniscectomia parțială artroscopică sau meniscectomia totală artroscopică, în funcție de tipul de leziune. Procesul se poate observa aici:

Ce implică recuperarea în urma operației de tratare a rupturii de menisc

Veți începe cu cârje pentru a oferi corpului timp să vindece rănile chirurgicale, dar cel mai mult este indicat să începeți imediat terapia fizică. Kinetoterapeutul vă va ajuta cu o gamă de mișcări după operația de ruptura de menisc.

Odată ce rănile chirurgicale după un menisc rupt încep să se vindece, veți începe încet să încorporați exerciții de kinetoterapie în rutina zilnică pentru a vă recupera forțele.

Foto: operatie menisc rupt, ruptura de menisc
Foto: operatie menisc rupt, ruptura de menisc

Experiența de a trece printr-o ruptura de menisc poate fi epuizantă. Nu există nicio modalitate de a ști cum să tratezi un menisc rupt în mod natural fără a primi părerea unui medic. Mai mult, timpul de recuperare a meniscului rupt ar varia, de asemenea, în funcție de severitatea leziunii.

Foto: dr. Ahmad Alqadi - operatie menisc rupt
Foto: dr. Ahmad Alqadi - operatie menisc rupt

Atunci când consultați un medic când simțiți durere sau disconfort vă poate scăpa de timp prețios din viața pe care l-ați putea petrece în schimb recuperând. Consultați doctorul Chirurg Ortoped Dr. Ahmad Alqadi dacă aveți simptomele unei rupturi de menisc, pentru a duce o viață normală și sănătoasă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
dependenta de sex jpeg
fericire freepik jpg
Retele sociale - facebook - telefoane FOTO Shutterstock
horoscop webp
zodii meteoriti png
femeie trista jpg
horoscop freepik jpg
cub horoscop 1 gif
image
actualitate.net
image
actualitate.net