Ce faci când podeaua din lemn scârțâie? Știm cum să rezolvi problema!

Ultima actualizare:

Mulți oameni nu suportă sunetul unei podele scârțâitoare din lemn, pentru că acesta poate deveni la un moment dat foarte obositor și stresant, și chiar îi poate împiedica să aibă un somn bun și odihnitor. Unii dintre ei sunt afectați și de depresia sezonieră, care apare în anotimpul rece. 

image

Depresia poate fi accentuată și de scârțâitul ce apare la fiecare pas făcut pe podeaua veche din lemn. Acesta amintește de sunetul unei podele vechi al unei case de vacanță sau al unei cabane din lemn. În general, cam toți proprietarii de case vechi, care au podele din lemn, se pot confrunta cu această problemă în timp. 

Scârțâitul apare în general la pardoseala din lemn de esență tare, care are un grad avansat de uzură sau care se contractă odată cu schimbările bruște de temperatură. Acest sunet arată că pardoseala are probleme și necesită reparații.

2  Click (2) jpg

De multe ori, scârțâitul este produs și de o pardoseală neuniformă, la care îmbinările nu sunt realizate corespunzător. Prin urmare, scârțâitul apare și la o podea nouă, imediat după instalare, dacă aceasta nu a fost corect aplicată, sau dacă îmbinările scândurilor nu au fost lubrifiate cu soluții speciale de parchet. La pardoseala din lemn se folosesc anumiți agenți de întreținere, cum ar fi de exemplu: ulei de motor, pulbere grafit, pudră de talc, acrilic. 

Scârțâitul nu este cauzat doar de vechimea podelei, ea poate produce sunete enervante și datorită altor factori, cum ar fi de exemplu: aranjarea prea strânsă sau prea liberă a plăcilor din lemn, lipsa unor rosturi de dilatație la pereți, terenul denivelat. 

Un alt factor ce afectează pardoseala din lemn este nivelul ridicat de umiditate din casă. Lemnul este un material natural, cu proprietăți higroscopice, care absoarbe umezeala. În acest fel, lemnul își va modifica volumul, iar asta duce la apariția unor spații libere între scânduri mai ales la flucturațiile de umiditate ale aerului și ale temperaturii din încăpere. 

Ce faci când podeaua scârțâie?

image

Dacă scârțâitul podelei este prea deranjant, atunci ai putea să înlocuiești pardoseala din lemn cu parchet laminat sau să folosești un covor gros pentru a pune mai puțină presiune pe podea, asta va reduce puțin din zgomot. Covorul este o soluție temporară, însă plăcile din parchet laminat ar putea rezolva problema creată, mai ales dacă sunt produse ce asigură o bună izolare fonică cum sunt cele de pe plintaonline.ro. Acest magazin online are un stoc semnificativ de modele de parchet și plinte din diferite materiale, dar și accesorii, cleme, colțare interioare și exterioare, mufe de îmbinare și terminații.  

O soluție ar fi și angajarea unui profesionist în domeniu, care ar putea investiga problema pardoselii și ar putea efectua reparații. Sub pardoseală, există o fundație alcătuită din rosturi la care pot apărea anumite probleme în timp. Îmbinările neadecvate ale pardoselii din lemn pot fi remediate, însă această muncă este în general destul de anevoioasă și costisitoare. 

De regulă, se face demontarea și reașezarea podelei care scârțâie, cu mare atenție, fără a o distruge, sau se înlocuiesc câteva plăci în zonele unde sunetul este mai intens la fiecare pas făcut pe podea. Dacă plăcile nu vor fi reparate adecvat, atunci este posibil ca scârțâitul podelei din lemn să nu fie complet eliminat.

image

Pentru a face economie de timp și bani, ai putea opta totuși pentru înlocuirea podelei din lemn cu parchet laminat care este mai ieftin și mai ușor de montat decât gresia. În magazinele online poți găsi în prezent o gamă variată de tipuri de pardoseli, ce includ parchet laminat și parchet stratificat de calitate înaltă. De asemenea, vei găsi și plinte în diferite nuanțe de lemn, care rezolvă varietatea cromatică de la parchetul laminat sau de la alte tipuri de pardoseli. 

Pentru a elimina problema umiditățiii din casă este necesar de realizat anumite lucrări de renovare, cum ar fi de exemplu: o termoizolare solidă și o hidroizolare a pereților și ferestrelor casei. Deși astfel de lucrări sunt destul de complexe și scumpe, ele trebuie realizate pentru a preveni și apariția igrasiei și a mucegaiului în locuință.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
horoscop shutterstock jpg
"Este important să ne păstrăm aspectul proaspăt și luminos, chiar dacă suntem într-un mediu relaxat și confortabil", spune specialistul
image png
Gelozie compressed jpg
horoscop webp
2 cuscus jpg jpeg
fericire jpg
batrani fericiti
image
actualitate.net
image
actualitate.net