Coronarografia, investigația care îți poate salva viața

Coronarografia, cunoscută și sub denumirea de angiografie coronariană, este o procedură de cardiologie intervențională prin care medicul cardiolog supraspecializat în cardiologie intervențională realizează o evaluare precisă a permeabilității vaselor inimii și a fluxului sanguin coronarian.

Angiograf
Angiograf

Coronarografia este standardul „de aur” pentru diagnosticul avansat al bolilor coronariene, fiind singura metodă de investigație prin care se pot detecta îngustări (stenoze) ale arterelor coronare cauzate de formarea plăcilor de aterom și care poate cuantifica severitatea lor, în vederea stabilirii ulterioare a unei conduite terapeutice optime.

Nediagnosticate la timp și netratate corespunzător, stenozele pot genera complicații severe prin reducerea fluxului de sânge oxigenat către inimă, de la insuficiență cardiacă până la infarct miocardic.

De aceea, angiografia coronariană este o investigație de referință cu indicație în special la pacienții cu risc cardiovascular crescut și care prezintă angină pectorală sau anomalii ale activității cardiace, detectate prin efectuarea electrocardiogramei (EKG). De asemenea, coronarografia este o investigație esențială și în cazul pacienților care au suferit în trecut un infarct miocardic sau care au indicație pentru operație la nivelul inimii.

Această procedură endovasculară minim invazivă se realizează cu ajutorul unui aparat sofisticat numit angiograf, în laboratorul de cateterism cardiac, sub anestezie locală. Investigația necesită injectarea unei substanțe de contrast, cu rol în evidențierea arterelor coronare, cu ajutorul unui cateter introdus în interiorul unei artere de la nivelul brațului sau al coapsei. Sub ghidaj radiologic, acest cateter va avansa până la nivelul arterelor coronare, unde se va injecta substanța de contrast.

Fiind o procedură minim invazivă, riscurile sunt mici, iar durata de spitalizare redusă, de 24–48 de ore. Cu toate acestea, coronarografia nu este indicată pacienților cu alergie la substanța de contrast, cu anemie severă, cu afecțiuni legate de coagularea sângelui și nici celor cu insuficiență renală, hipertensiune arterială severă necontrolată sau cu infecții active netratate.

Pacienții cu indicație de coronarografie beneficiază la SANADOR de efectuarea acestei investigații cu echipamente moderne, de ultimă generație, de către o echipă bine pregătită și cu o vastă experiență în domeniu. Departamentul de Cardiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR are în dotare două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7, care dispun de tehnologii medicale ultraperformante pentru desfășurarea procedurii în cele mai bune condiții.

De asemenea, atmosfera sterilă din Laboratorul de Angiografie de la SANADOR este asigurată de un sistem modern de ventilație cu presiune pozitivă, care aspiră ionii generați în timpul desfășurării procedurii și reduce expunerea medicului și a pacientului la radiații. Toate acestea fac ca procedura de coronarografie să se desfășoare în condiții de maximă siguranță pentru pacient.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

andreea mantea
infidelitate jpeg
vouchere pentru energie electrica jpg
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
loredana groza si sotul 7 webp
cub Daniel Onoriu png
cub elena merișoreanu png
cub mihai traistariu png
image
image
image
image
image
image
horoscop jpg
cub horoscopul dragostei png
infidelitate jpeg
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
calatorie gadget granita harta Sursa foto: Framey.io
gradina chitara meditatie terasa