De ce este importantă hemoleucograma și cum se interpretează rezultatele

bloodshutterstock 342696227 jpg

Hemoleucograma este un test complet de sânge care măsoară elemente și are în vedere caracteristici diferite ale sângelui - globule roșii, globule albe, trombocite, hemoglobina, hematocritul, precum și volumul corpuscular mediu al celulelor roșii din sânge. Hemoleucograma poate fi un test de sânge obișnuit, parte a unui control de rutină, dar poate fi de ajutor medicului și pentru identificare unor afecțiuni, diagnosticarea unor boli, precum și la monitorizarea tulburărilor de sânge existente. 

Explicăm în continuare ce este hemoleucograma, de ce este importantă această analiză, cum se realizează testarea, care sunt valorile normale și cum se interpretează rezultatele testului. 

Ce este hemoleucograma?

Hemoleucograma este un test de sânge complet folosit pentru a analiza starea generală de sănătate și pentru a identifica numeroase afecțiuni printre care leucemie, anemie, infecții. În același timp, un astfel de test poate fi util și pentru stabilirea unor potențiale reacții adverse la medicamente, dar și pentru ajustarea eficientă a tratamentelor. Citește pe blogul drmax.ro despre hemoleucogramă dacă vrei să știi mai multe despre acest test de sânge. (1)

Importanța hemoleucogramei

O hemoleucogramă se referă la analiza componentelor sângelui:

  • globulele roșii care transportă oxigenul;
  • globulele albe care luptă împotriva infecțiilor;
  • hemoglobina care este o proteină ce transportă oxigenul din celulele roșii din sânge;
  • hematocritul care evidențiază cantitatea de globule roșii din sânge;
  • trombocitele care ajută la coagularea sângelui. (1)

În funcție de problemele cu care te confrunți și de simptomele care te-au determinat să mergi la medicul specialist, hemoleucograma poate fi solicitată în situații diferite: 

  • existența unor sângerări sau vânătăi;
  • oboseală intensă, amețeli și slăbiciune generală;
  • febră, greață cu vărsături;
  • prezența inflamației în organism;
  • dureri articulare;
  • tulburări ale ritmului cardiac;
  • tensiune arterială. (2)

Detalii despre efectuarea hemoleucogramei

De regulă înainte de efectuarea unei hemoleucograme poate fi necesară întreruperea alimentării și a ingerării de lichide cu câteva ore înainte. Depinde care sunt afecțiunile cunoscute și care este lista de analize medicale de laborator prescrisă de medicul specialist. De altfel, acesta îți va spune dacă ai nevoie de pregătiri speciale înainte de efectuarea testului de sânge. Prelevarea probei de sânge durează câteva minute, iar sângele va fi colectat din vena brațului. (3)

Interpretarea rezultatelor

Valori normale

Valorile normale ale hemoleucogramei au în vedere mai mulți factori printre care vârsta, starea generală de sănătate, dar și sexul. Intervalul normal de hemoglobină pentru sexul masculin de peste 15 ani este cuprins între 13,0 și 17,0 g/dL, în timp ce pentru sexul feminin 15 + ani valorile ar trebui să se încadreze între 11,5 și 15,5 g/dL. 

Pentru hematocrit valorile normale la bărbați sunt 40 - 55%, iar la femei între 36% și 48%. În ceea ce privește intervalul normal al trombocitelor la adulți valorile se încadrează între 150.000 și 400.000/mL, iar pentru globulele albe acesta este 5.000 - 10.000/mL. Numărul normal de globule roșii este 4,35 - 5,65 trilioane/μL la bărbați și 3,92 - 5,13 trilioane//μL la femei. 

Valorile sunt diferite de la un laborator la altul, deoarece vorbim de aparatură variată, de modalități multiple de lucru și de reactivi care nu sunt la fel. Buletinul de analize va oferi informații legate de valorile de referință, iar medicul specialist îți va spune ce înseamnă acestea pentru tine. (2)

Explicația valorilor anormale

Există mai multe motive pentru care este posibil ca valorile obținute la hemoleucogramă să nu fie în intervalul normal. Un nivel crescut al celulelor roșii din sânge, hemoglobinei sau hematocritului pot fi semne ale unei anemii, al bolilor de inimă sau al deficitului de fier din organism. 

Nivelul sub medie al celulelor albe poate semnala prezența unor tulburări autoimune sau al deficiențelor măduvei osoase, precum și al apariției cancerului. La polul opus, prea multe celule albe în sânge indică fie o infecție, fie o reacție la medicamente. (3)

Hemoleucograma este un instrument util pentru a detecta o gamă variată de afecțiuni și tulburări cu care te poți confrunta. Alături de monitorizarea sănătății, testul de sânge poate dezvălui reacții adverse la medicamente și oferă medicului posibilitatea ajustării tratamentului prescris.

Hemoleucograma este un test de sânge important, care oferă informații relevante despre starea ta de sănătate. Acest articol este strict informativ și nu poate înlocui un consult medical adecvat, așadar consultă specialistul la primele semne ale unei afecțiuni și urmează indicațiile acestuia! 

Surse de informare:

1. Complete blood count (CBC) - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/complete-blood-count/about/pac-20384919

2. Complete Blood Count - https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4053-complete-blood-count

3. Complete Blood Count (CBC) - https://medlineplus.gov/lab-tests/complete-blood-count-cbc/

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Manichiura jpg
5 zodii urmărite de ghinion în luna februarie, sursă foto: Canva
image png
zodii pixabay jpg
Fasole jpg
image png
friptura vita istcok jpg
zodii horoscop jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net