Dr. Adrian Dijm─ârescu, informa╚Ťii despre RMN-ul func╚Ťional

Tehnologia a evoluat spectaculos ├«n ultimul deceniu, a╚Öadar ╚Öi instrumentele folosite ├«n sistemul sanitar au f─âcut progrese considerabile. Dr. Adrian Dijm─ârescu a vorbit, ├«n cadrul unui interviu acordat pentru Adev─ârul, despre una dintre cele mai noi tehnici de imagistic─â: RMN-ul func╚Ťional. 

image
Medicul Adrian Dijm─ânescu

Doctorul Adrian Dijm─ânescu a explicat ce este RMN-ul func╚Ťional ╚Öi care este scopul unei asemena investiga╚Ťii.

Dr. Adrian Dijm─ârescu: RMN func┼úional cerebral este o tehnic─â imagistic─â relativ nou─â. Ea presupune efectuarea unui RMN cerebral, peste care ad─âug─âm posibilitatea ob┼úinerii de informa┼úii func┼úionale ÔÇô acestea se pot ob┼úine doar stimul├ónd fluxul de s├ónge sau cuantific├ónd fluxul de s├ónge din anumite arii ale creierului. Cum reu┼čim s─â facem acest lucru? ├Än acest caz, nu folosim substan┼ú─â de contrast intravenoas─â ÔÇô contrastul paramagnetic folosit zi de zi ÔÇô, ci folosim ca reper fierul din hemoglobina s├óngelui. Prin stimularea anumitor arii de la nivelul creierului ÔÇômotorie, vizual─â sau a vorbirii ÔÇô putem observa fluxul de s├ónge crescut de la acel nivel.

Spitalul Clinic SANADOR este ├«ntre pu┼úinele din Rom├ónia ├«n care se poate efectua un RMN func┼úional. Prin ce este diferit de RMN conven┼úional? De ce nu se poate efectua oriunde? 

├Än primul r├ónd, RMN func┼úional necesit─â o aparatur─â ├«n plus fa┼ú─â de cea conven┼úional─â. Practic, necesit─â o consol─â ┼či un software prin care pacientului ├«i sunt aplicate a┼ča-numitele paradigme. Pentru a ├«n┼úelege ce sunt aceste paradigme, trebuie s─â ├«n┼úelegem c─â ├«n momentul ├«n care pacientul se afl─â ├«n cursul examin─ârii, el prime┼čte o serie de comenzi ÔÇô de exemplu, poate primi o comand─â vizual─â sau de memorie.

├Än momentul ├«n care prime┼čte aceste comenzi, noi urm─ârim aria din creier pe care o stimul─âm ┼či observ─âm cum cre┼čte, cum se intensific─â sau cum poate lipsi fluxul de s├ónge de la acel nivel. Investiga┼úia se diferen┼úiaz─â prin necesitatea de a sincroniza aparatul conven┼úional cu aceast─â consol─â prin care noi ├«i oferim pacientului stimulii necesari. Este nevoie ┼či de aparatur─â care poate fi introdus─â f─âr─â probleme ├«n c├ómpul magnetic, un display sau ni┼čte m├ónere cu butoane, pe care pacientul trebuie s─â le apese ├«n timpul stimul─ârii cerebrale.

Cum se desf─â┼čoar─â procedura? Exist─â o procedur─â de preg─âtire a pacientului?

 ├Än primul r├ónd, tehnica presupune efectuarea ini┼úial─â a unui RMN cerebral clasic, cu administrare de substan┼ú─â de contrast ┼či, ulterior, efectuarea procedurii func┼úionale. Este de preferat ca examinarea s─â nu se efectueze din prima cu tot ce ├«nseamn─â ┼či clasic ┼či func┼úional, din cauza duratei foarte lungi de achizi┼úie.

Noi propunem efectuarea unui RMN cu substan┼ú─â de contrast clasic ├«ntr-o ┼čedin┼ú─â anterioar─â, apoi, ├«n timpul altei ┼čedin┼úe, efectuarea strict a p─âr┼úii de RMN func┼úional. Examenul RMN func┼úional se desf─â┼čoar─â pu┼úin diferit fa┼ú─â de cel conven┼úional. Avem nevoie de cooperarea complet─â sau c├ót mai bun─â a pacientului pentru desf─â┼čurarea acestei examin─âri. Pacientul este introdus ├«n tubul aparatului ┼či, ├«n func┼úie de paradigma pe care o aplic─âm, trebuie s─â execute anumite comenzi.

De exemplu, ├«n timpul stimul─ârii vizuale, pacientului ├«i este montat un display ├«n camera aparatului, pe care se proiecteaz─â anumite lucruri, de obicei o tabl─â de ┼čah. ├Än momentul ├«n care pacientul aude sau prime┼čte o anumit─â comand─â, el trebuie s─â vizualizeze acea tabl─â de ┼čah. Dac─â folosim o paradigm─â a memoriei, pacientului ├«i sunt proiectate anumite litere ┼či el trebuie s─â se g├óndeasc─â la cuvinte cu acele litere. C├ónd stimul─âm motor, ├«l rug─âm s─â fac─â anumite mi┼čc─âri din degetele de la m├óini sau de la picioare sau, la pacien┼úii cu accident vascular, din limb─â. Este foarte important ca pacientul s─â efectueze aceste comenzi la momentul care trebuie, c├ót mai bine ┼či c├ót mai ritmic, ├«n func┼úie de ce ├«l ├«nv─â┼ú─âm noi ├«n prealabil.

Prin intermediul acestei proceduri se pot identifica semnele timpurii ale anumitor afecţiuni? Puteţi vedea dacă un pacient este mai predispus să dezvolte o anumită boală, de exemplu, Parkinson, Alzheimer?

├Än momentul de fa┼ú─â, exist─â studii ├«n desf─â┼čurare cu folosirea acestei tehnici ├«n boala Parkinson, dar ┼či ├«n boala Alzheimer. Studiile nu sunt neap─ârat complete sau concrete ├«n prezent, nu ┼čtiu care vor fi rezultatele finale, ├«ns─â cele preliminare par promi┼ú─âtoare, cel pu┼úin la acest moment, prin posibilitatea de a ob┼úine informa┼úii despre fluxul sangvin ├«n anumite arii stimulate. O alt─â direc┼úie ├«n care se studiaz─â RMN func┼úional este la pacien┼úii posttraumatici, care tardiv dezvolt─â tot felul de deficite. Ace┼čti pacien┼úi, de cele mai multe ori, nu au modific─âri clasice, anatomice sau structurale pe rezonan┼úa magnetic─â conven┼úional─â, ├«ns─â au fost descoperite diferen┼úe de flux la anumite stimul─âri.

Cite╚Öte interviul integral pe Adev─ârul .

.

anca pandrea 1 jpeg
image png
Andreea, Cristi Balan
290549186 5344790898900064 2130864606509850689 n jpg
FotoJet jpg
5 poza mare JPG
dani otil gabriela prisacariu
printul harry profimedia 0685156749 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
image png
image png
image png
1 png
antibiotice naturale jpg