Vacanța de iarnă: 3 idei de petrecere a timpului pentru copii
Nu mai este mult până când cei mici vor intra în vacanța de iarnă. O perioadă care, pentru părinți, poate fi dificilă, pentru că nu este neapărat sinonimă cu odihna și relaxarea, mai ales dacă nu au concediu.
Copiii se pot plictisi, pot face multe boacăne. Nu poți să îi lași toată ziua în fața televizorului sau să facă absolut tot ceea ce vor sub pretextul că sunt în vacanță. În această perioadă este recomandat să îi implici în activități potrivite vârstei, lucru care poate fi mai dificil în condițiile în care vremea este de multe ori neprietenoasă. Iată 3 idei de activități pentru copii în vacanțele școlare.
Activități fizice
Este recomandat ca cei mici să facă activități fizice zilnic. Ei pot face acest lucru dacă ies la joacă împreună cu prietenii în parc. Dacă vremea o permite, puteți să faceți diverse activități în aer liber, în familie: plimbări, un joc cu mingea, schi, patinaj sau săniuș. Vacanța de iarnă poate fi un bun moment ca cel mic să încerce un nou sport. În acest caz, este posibil să fie nevoie de un aviz din partea medicului de familie că este apt pentru efort fizic. De asemenea, dacă ai luat în calcul să îl vaccinezi pentru a limita riscul de infectare în timpul acestor activități, asigură-te că acesta îndeplinește condițiile de imunizare. În cazul în care copilul a trecut deja prin boală, este posibil ca medicul să recomande un test anticorpi COVID înainte de vaccinare. Dacă cel mic practică deja un sport, fie el fotbal sau scrimă, este bine ca, pe perioada vacanței, să nu facă pauză.
Două sfaturi pentru joaca afară iarna
Cu îmbrăcăminte și accesorii potrivite, este posibil ca cei mici să se joace afară chiar și în toiul iernii:
- Îmbracă-l în straturi - primul, de pe piele, ar trebui să absoarbă transpirația, dar și să o elimine, deoarece umezeala este aliatul frigului. Alege lenjerie termoizolantă, peste care vei pune un strat izolator confortabil, eventual din lână, și apoi îmbrăcăminte de protecție, antivânt sau antiploaie.
- Protejează extremitățile - pe vreme rece, există un risc real de degerături la picioare, mâini, nas și urechi. Căciula, fularul sau un accesoriu pentru gât ori o cagulă, mănușiletermoizolante și încălțămintea confortabilă impermeabilă sunt echipamentul minim recomandat pentru joaca afară în timpul iernii.
Activitati ludice
Verifică site-urile de tip agregatoare și vezi ce activități sunt organizate în această perioadă. Pot fi festivaluri de film, piese de teatru, ateliere diverse, precum cele de bricolaj, robotică etc. Expozițiile dedicate copiilor pe care le găsești la muzee, în parcuri sau chiar în marile centre comerciale pot fi o altă sursă de distracție. Ideal este să îl introduci în lumi noi, să afle lucruri inedite, să-i trezești curiozitatea.
Activități creative
Atunci când afară plouă este ger ori viscolește, activitățile cu copiii se mută în interior. Cei mici pot să deseneze, să picteze, să se joace cu plastilină, să facă bricolaj ori să citească. Dacă este pasionat, puteți prepara împreună unul dintre felurile de mâncare servite la prânz ori la cină în ziua respectivă. Acasă, puteți să organizați seri de cinema cu tot ceea ce implică acestea, inclusiv popcorn, sau puteți să jucați diverse jocuri de societate în familie. Folosirea ecranelor pentru jocuri și desene animate nu ar trebui să fie regulată, zilnică. Timpul maxim pe care îl poate petrece un copil în fața ecranelor poate să fie de o oră, pentru grupa de vârstă doi-șase ani, și de două ore pentru cei de 6-12 ani.
În vacanța de iarnă, încearcă împreună cu cei mici să aveți cel puțin o ieșire zilnică și, mai ales, să mergi în alte locuri decât de obicei. Indiferent de destinație sau activități, ideea este să se rupă de cotidian, chiar și pentru puțin timp, pentru a trăi un sentiment de schimbare și nou în fiecare zi.