Vitamine, antioxidanți și alte 7 beneficii pentru sănătate ale morcovilor

Ultima actualizare:

Morcovii sunt bogați în vitamine, minerale și compuși antioxidanți. Ca parte a unei diete echilibrate, aceștia pot contribui la susținerea funcției imunitare, la reducerea riscului unor tipuri de cancer și la promovarea vindecării rănilor și a sănătății digestive.

Vitamine, antioxidanți și alte 7 beneficii pentru sănătate ale morcovilor
Vitamine, antioxidanți și alte 7 beneficii pentru sănătate ale morcovilor

În acest articol, vă vom spune mai multe despre nutrienții din morcovi și beneficiile lor pentru sănătate.

Morcovii sunt bogați în vitamine, minerale și fibre. De asemenea, sunt o sursă bună de antioxidanți. Antioxidanții sunt nutrienți prezenți în alimentele pe bază de plante. Aceștia ajută organismul să elimine radicalii liberi - molecule instabile care pot provoca deteriorarea celulelor, dacă se acumulează în organism.

Radicalii liberi rezultă din procesele naturale și din presiunile mediului. Organismul poate elimina mulți radicali liberi în mod natural, dar antioxidanții din alimentație pot fi de ajutor, mai ales atunci când încărcătura de oxidanți este mare.

Iată câteva moduri în care morcovii vă pot susține și chiar îmbunătăți sănătatea.

Vedere

Morcovii conțin vitamina A, iar o deficiență de vitamina A poate duce la xeroftalmie, o boală progresivă a ochilor. Xeroftalmia poate provoca orbire nocturnă sau dificultăți de vedere atunci când nivelurile de lumină sunt scăzute.

Potrivit Biroului de Suplimente Dietetice, lipsa vitaminei A este una dintre principalele cauze evitabile de orbire la copii.

Morcovii conțin, de asemenea, antioxidanții luteină și zeaxantină, iar combinația dintre cei doi poate ajuta la prevenirea degenerării maculare legate de vârstă, un tip de pierdere a vederii. Cu toate acestea, este puțin probabil ca vederea majorității oamenilor să se îmbunătățească în urma consumului de morcovi, cu excepția cazului în care aceștia au o deficiență de vitamina A.

Cancer

Prea mulți radicali liberi în organism pot crește riscul de apariție a diferitelor tipuri de cancer. Efectele antioxidante ale carotenoizilor alimentari - pigmenți organici galbeni, portocalii și roșii prezenți în morcovi și alte legume - pot reduce acest risc. Luteina și zeaxantina sunt două exemple ale acestor carotenoizi. Vitamina A și betacarotenul pot fi, de asemenea, benefice.

O analiză din 2015 a sugerat o legătură între o dietă bogată în carotenoizi și un risc mai mic de cancer de prostată. Recenzile asociază, de asemenea, aportul de carotenoizi cu un risc mai mic de cancer colorectal și alte forme ale bolii.

Sănătatea digestivă

Un morcov mediu conține 1,7 grame (g) de fibre, sau între 5-7,6% din necesarul zilnic al unei persoane, în funcție de vârstă și sex. Între timp, 1 porție de morcovi tocați furnizează 3,58 g de fibre.

Un aport adecvat de fibre poate ajuta la funcționarea optimă a întregului sistem digestiv. Persoanele care consumă o dietă bogată în fibre pot avea un risc mai mic de cancer colorectal decât cele care consumă puține fibre.

Controlul diabetului

Carbohidrații reprezintă aproximativ 10% din greutatea unui morcov, aproximativ jumătate din conținutul de carbohidrați dintr-un morcov este zahăr, iar o treime sunt fibre.

Atât morcovii fierți, cât și cei cruzi au un scor scăzut al indicelui glicemic. Acest lucru înseamnă că este puțin probabil ca aceștia să declanșeze o creștere a glicemiei. Indicele poate ajuta persoanele cu diabet să înțeleagă ce alimente sunt susceptibile de a le crește nivelul de zahăr din sânge.

Consumul unei diete bogate în fibre poate ajuta, de asemenea, la prevenirea dezvoltării diabetului de tip 2.

Tensiunea arterială și sănătatea cardiovasculară

Asociația Americană a Inimii (AHA) încurajează oamenii să consume mai puțin sodiu și mai multe alimente care conțin potasiu, cum ar fi morcovi, păstârnac, rădăcină și sfeclă

Potasiul ajută la relaxarea vaselor de sânge, reducând riscul de hipertensiune arterială și alte probleme cardiovasculare. Un morcov mediu asigură aproximativ 4% din necesarul zilnic al unei persoane de potasiu.

Consumul de legume bogate în fibre, cum ar fi morcovi, poate, de asemenea, să scadă riscul unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare și să reducă nivelurile de lipoproteine cu densitate scăzută, sau colesterolul „prost".

Funcția imunitară

Un alt antioxidant pe care îl furnizează morcovii este vitamina C. Aceasta este parte integrantă a funcției sistemului imunitar. Consumul unei diete echilibrate care oferă o cantitate adecvată de vitamina C poate ajuta la susținerea capacității organismului de a lupta împotriva bolilor și a infecțiilor și de a menține o stare generală de sănătate bună.

Vitamina A joacă, de asemenea, un rol esențial în reglarea funcțiilor imunitare, conform studiilor preliminare.

Sănătatea și vindecarea oaselor

Morcovii conțin vitamina K și cantități mici de calciu și fosfor. Toate acestea contribuie la sănătatea oaselor și pot ajuta la prevenirea osteoporozei.

Vitamina C din morcovi contribuie, de asemenea, la producția de colagen. Colagenul este o componentă cheie a țesutului conjunctiv și este esențial pentru vindecarea rănilor și menținerea sănătății organismului.

Morcovii în alimentație

Există două anotimpuri pentru morcovi - primăvara și toamna - dar aceștia sunt de obicei disponibili în supermarketuri tot anul. Oamenii îi pot cumpăra proaspeți, congelați, la conservă, murați sau sub formă de suc.

Cel mai bine este să păstrați morcovii într-o pungă de plastic sigilată în frigider. Îndepărtați orice verdeață de pe vârfuri înainte de depozitare pentru a preveni ca acestea să atragă umezeala și nutrienții din rădăcini.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
prajitura1 jpeg
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
chef catalin scarlatescu foto antena 1
KV CSR landscape jpg
1 despartire zodii jpg jpeg
1 pilaf sarbesc jpg jpeg
cub horoscop 2 gif
image
actualitate.net
image
actualitate.net