Câte fructe trebuie să mâncăm pe zi! Mihaela Bilic dezvăluie pericolul pe care-l ascunde consumul excesiv

Ultima actualizare:

Specialista în nutriție Mihaela Bilic a dezvăluit pericolul consumului excesiv de fructe. Deși pot fi considerate un desert sănătos, ce este mult strică, iar asta se aplică în în acest caz. Mihaela Bilic a explicat câte fructe ar trebui să mâncăm pe zi dacî nu vrem să avem probleme cu colesterolul și diabetul.

Fructoza, marele pericol din fructe
Fructoza, marele pericol din fructe

Fructoza, marele pericol din fructe

Mihaela Bilic a dezvăluit secretul chiar pe una dintre rețelele de socializare: „Struguri, prune, mere și gutui…este sezonul fructelor, momentul în care facem magiun, dulceață și compot pentru iarnă. E adevărat, fructele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă nu trebuie să uităm că sunt un desert! Fructele conțin minerale și vitamine, fibre, apă și fructoză, un zahăr natural. Fructoza nu crește glicemia și are tot 4 cal/g ca și glucoza. Însă prea multă fructoză obosește ficatul, crește colesterolul în sânge și face grăsime pe abdomen.”

Fructoza, având un indice glicemic scăzut de 20 în comparație cu 100, care este indicele glicemic al zahărului, nu conferă o senzație de sațietate. Mai degrabă, ea favorizează dezvoltarea steatozei hepatice. Prin urmare, putem să consumăm cantități mari de fructe fără a ne simți sătui. Cu toate că fructele sunt adesea percepute ca alimente sănătoase și naturale, consumul lor excesiv nu este recomandat. Aportul zilnic de fructoză mai mare de 50 de grame poate determina creșterea nivelului de trigliceride din sânge și poate contribui la acumularea de grăsime în ficat, cunoscută sub numele de steatoză hepatică, a mai explicat specialista.

Cât ar trebui să consumăm

Mai mult, Mihaela Bilic mai spune că fructoza se regăsește într-o varietate de alimente, inclusiv într-un pahar de suc proaspăt obținut din stoarcerea a 3-4 fructe, echivalentul pentru ficat al unui pahar de bere. Această substanță se găsește sub formă de monozaharid liber în miere și fructe sau sub formă de dizaharid atunci când este asociată cu glucoza în zahăr. Pentru a menține o alimentație sănătoasă, este important să reducem consumul de produse care conțin zahăr și să optăm pentru consumul de fructe în starea lor naturală, cu coaja și pulpă, evitând transformarea lor în suc. Un pahar de suc conține o concentrație de fructoză provenită din 3-4 fructe care poate depăși capacitatea ficatului de a o metaboliza, având un impact similar cu consumul unui pahar de bere.

Mierea pe primul loc cu 40% fructoză, apoi fructele uscate (stafide smochine) cu 30% fructoză, urmate de prune și caise uscate cu 12%. La capitolul fructe proaspete, avem multă fructoză în mango, banane, smochine, struguri și cireșe. La polul opus, cu o concentrație redusă de fructoză, sunt fructele de pădure (zmeură căpșuni mure), caise și piersici, mere și citrice”, specifică nutriționistul.

Porția corectă de fructe are mărimea unui pumn, iar cantitatea totală consumată într-o zi nu trebuie să depășească 500 g. “Bucurați-vă de fructele de sezon, sunt o sursă valoroasă de antioxidanți vitamine și minerale. Savurați-le ca atare, proaspete, sunt cel mai natural și sănătos desert. Iar când vine vorba de kilograme în plus, diabet și colesterol crescut, țineți cont că fructele în exces pot fi dușmanul din umbră”, susține nutriționistul Mihaela Bilic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zodii pixabay jpg
Fasole jpg
image png
friptura vita istcok jpg
zodii horoscop jpg
horoscop 2025 jpg
horoscop jpg
zodii pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net