Cum poţi slabi rapid şi sănătos cu ajutorul seminţelor de in

Ultima actualizare:

Un stil de viaţă sănătos implică desigur şi o alimentaţie sănătoasă. Din fericire, natura ne-a pus la dispoziţie o gamă largă de alimente pe care le putem consuma în combinaţii inedite, astfel încât să mâncăm bine şi gustos. Printre cele mai bune alimente de consumat într-o dietă se află şi seminţele de in, care pot fi folosite într-o mulţime de preparate, iar beneficiile pentru sănătate sunt de necontestat. 

Cum poţi slabi rapid şi sănătos cu ajutorul seminţelor de in
Cum poţi slabi rapid şi sănătos cu ajutorul seminţelor de in

Încă din vechime, seminţele de in au reprezentat interes pentru oameni. Acestea au fost cultivate prima dată cel mai probabil de egipteni, însă se ştie şi că babilonieni le-au cultivat începând cu anul 3000  î.Hr.. Ulterior, secole mai târziu, în secolul al VIII-lea, regele Carol cel Mare credea foarte mult în beneficiile seminţelor de in pentru sănătatea, încât îi obliga pe supuşii săi să le consume. Acum, în zilele noastre, credinţele e atunci sunt susţinute cu dovezi ştiinţifice de către specialiştii, ceea ce ne face să luăm în considerare includerea acestor seminţe în alimentaţia noastră.

Cum funcţionează dieta cu in pentru slăbit

Semințele de in pot ajuta foarte mult ăn încercările noastre de a pierde în greutate şi asta datorită conţinutului său de fibre. Conform Everydayhealth, fibrele oferă o senzaţie de saţietate, consumul de calorii fiind evident redus, ceea ce duce la pierderea în greutate

Un mic studiu din 2012 a constatat că consumul unei băuturi de in care conținea 2,5 g de fibre a crescut senzația de sațietate și a ajutat la reducerea poftei de mâncare a participanţilor la studiu. De asemenea, într-o analiză a 45 de studii, efectuată în 2017, cercetătorii au concluzionat că suplimentarea dietei cu semințe de in integrale a dus la o reducere a greutății corporale, a indicelui de masă corporală (IMC) și a circumferinței taliei. Autorii studiului au subliniat astfel, că semințele de in pot ajuta persoanele supraponderale sau obeze să slăbească. Prin urmare, dieta în care includem seminţele de in ne ajută în procesul de scăderea în greutate datorită proprietăţilor sale nutriționale unice.

Motivatie pentru sport jpg

Plan de alimentaţie pentru dieta cu in

Suntem diferiţi, iar planul de alimentaţie pentru o dietă trebuie realizat cu ajutorul unui specialist. Recomandările noastre pot sau nu să se plieze pe nevoile şi cerinţele tale, cel mai sănătos este să consulţi un nutriţionist pentru a-ţi organiza un plan de alimentaţie corect care să aibă în vedere particularităţile tale. Organismul fiecăruia reacţionează în mod diferit la suplimentele de semințe de in, iar rezultatele pot varia în ceea ce privește pierderea în greutate. Reţine că semințele de in nu sunt un ingredient magic. Ele nu vor crea un deficit caloric de la sine, fără o dietă sănătoasă și un plan de exerciții fizice. De aceea consultă un specialist înainte de a lua orice decizie importantă cu privire la alimentaţia ta, pentru că nu toate sunt pentru toţi!

3 3 smoothie bez retus jpg jpeg

Cu toate acestea, ce putem spune sigur este faptul că seminţele de in pot fi consumate dimineaţa în smoothy-uri sau chiar sub formă de ulei.  "Apa de in" este şi ea extrem de bună pentru consum dimineaţa. Pentru această băutură, macină semințele de in crude și se adaugă într-un pahar cu apă. Semințele de in proaspăt măcinate amestecate cu apă reprezintă o rețetă gustoasă și sănătoasă, care funcționează bine consumată pe stomacul gol, băută dimineaţa. 

Seminţele de in şi beneficiile lor pentru sănătate

Potrivit celor de la Healthline, beneficiile pentru sănătate ale seminţelor de in sunt variate, printre acestea se regăsesc:

Bogat în nutrienţi

Semințele de in sunt una dintre cele mai vechi culturi din lume. O singură porție oferă o cantitate bună de proteine, fibre și acizi grași omega-3, alături de câteva vitamine și minerale importante, conform sursei citate. 

Semințele de in sunt deosebit de bogate în tiamină, o vitamină B care joacă un rol-cheie în metabolismul energetic, precum și în funcția celulară. Este, de asemenea, o sursă excelentă de cupru, care este implicat în dezvoltarea creierului, în sănătatea imunitară și în metabolismul fierului.

1 seminte de in jpg jpeg

Sursă de acizi grași omega-3

Semințele de in sunt o sursă excelentă de acid alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras omega-3 care este important pentru sănătatea inimii și care se găsește în principal în alimentele vegetale. ALA este unul dintre cei doi acizi grași esențiali pe care trebuie să îi obțineți din alimentele pe care le consumați, deoarece organismul dumneavoastră nu îi produce.

Combate cancerul

Semințele de in sunt bogate în lignani, adică nişte compuși vegetali care au fost studiați pentru proprietățile lor puternice de combatere a cancerului. Interesant este că această sămânță se mândrește cu de 75-800 de ori mai mulți lignani decât alte alimente vegetale .

Unele studii asociază consumul de semințe de in cu un risc mai mic de cancer de sân, în special în cazul femeilor aflate la postmenopauză.

ulei seminte in jpeg

Bogat în fibre

O singură lingură de semințe de in măcinate conține 2 grame de fibre, ceea ce reprezintă aproximativ 5% și 8% din doza zilnică recomandată pentru bărbați și, respectiv, femei. 

Mai mult, semințele de in conțin două tipuri de fibre - solubile și insolubile - care sunt fermentate de bacteriile din intestine pentru a susține sănătatea intestinelor și pentru a îmbunătăți regularitatea intestinală.

Poate reduce nivelul colesterolului

Semințele de in pot ajuta, de asemenea, la scăderea nivelului de colesterol. Potrivit unui studiu de o lună la persoanele cu boală arterială periferică, consumul a 4 linguri (30 de grame) de semințe de in măcinate pe zi a scăzut nivelul colesterolului LDL (rău) cu 15% .

Un studiu de 12 săptămâni efectuat pe 112 persoane cu tensiune arterială ridicată a avut rezultate similare, raportând că 4 linguri de semințe de in pe zi au dus la reduceri semnificative ale indicelui de masă corporală (IMC), colesterolului total și tensiunii arteriale.

seminte de in jpeg

Poate stabiliza nivelul de zahăr din sânge

Semințele de in pot stabiliza nivelul de zahăr din sânge și ajută controlul glicemiei. Potrivit unei analize a 25 de studii, semințele de in întregi pot scădea glicemia și pot preveni rezistența la insulină, o afecțiune care afectează capacitatea organismului de a regla eficient nivelul de zahăr din sânge Acest efect de scădere a zahărului din sânge se poate datora conținutului de fibre solubile al seminţelor de in. Cercetările arată că fibrele solubile încetinesc absorbția zahărului în sânge, ceea ce poate reduce nivelul de zahăr din sânge

Exerciţii fizice recomandate în dieta cu in

Este bine să ştiţi că atunci cân includeţi seminţele de in în dietă şi le alternaţi cu exerciţiile fizice, nu este bine să le consumaţi înainte de antrenamnet. Potrivit feastgood.com, înainte de o sesiune de antrenament, ai nevoie de energie cu acțiune rapidă pentru a te ajuta în timpul antrenamentului. Aceasta se obține prin carbohidrați simpli, cei care nu au fibre în ei. Deoarece fibrele sunt mai greu de digerat, iar semințele de in sunt bogate în fibre, acestea nu îţi vor oferi energia necesară de care ai nevoie. E bine să le consumaţi după antremanet deoarece au efect antiinflamator.

sport copii shutterstock 467385308 jpeg

Sunt recomandate antrenamentele de forţă, întrucât semințele de in sunt bune pentru creșterea musculară, deoarece sunt foarte dense din punct de vedere energetic, ceea ce înseamnă că vă oferă suficiente calorii pentru ca mușchii să crească, potrivit sursei citate. Nu degeaba bodybuilderii le folosesc în dieta lor. 

Mai mult, potrivit, healthyflax.com, acidul gras omega-3, alfa-linolenic care se găsește în semințele de in, este deosebit de util pentru sporturile de anduranță, cum ar fi maratonul. 

Deci fie că alergaţi, fie că faceţi exerciţii de creştere musculare, seminţele de in sunt variatantă ideală în alimentaţie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bere istock jpg
image
image
image
image
image
image
zodii norocoase jpg
chiftele pexels jpg
Horoscop jpg
leustean jpg
Luna plina jpg
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
zodii meteoriti png
horoscop webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net