Cum să te menții în formă de sărbători! Specialiștii au dat răspunsul: „Dacă ne pasă de sănătatea noastră...”
Să ai grijă de tine este o provocare pe tot parcursul anului, nu doar de sărbători. De multe ori este dificil să ne motivăm să ducem un stil de viață sănătos, iar mesele de Crăciun pot fi foarte tentante și ne pot pune piedici. Iată ce trebuie să facem pentru a nu exagera cu mâncarea, dar și cum ne putem motiva să fim mai sănătoși chiar și în această perioadă. Nutriționista Cori Grămescu ne-a oferit răspunsul.
Cum să te menții în formă de sărbători!
În loc să vă puneți la masă fără niciun plan, gândiți-vă în avans la ceea ce veți mânca și când. Acest lucru vă va ajuta să vă controlați consumul și să faceți alegeri mai sănătoase. Prăjiturile, ciocolata și alte delicii dulci sunt frecvente în timpul sărbătorilor. Impuneți-vă limite pentru consumul acestor alimente și evitați să le savurați în fiecare zi. Nu neglijați nivelul vostru de activitate fizică în timpul sărbătorilor. Planificați plimbări, sesiuni scurte de antrenament sau alte activități fizice pentru a vă ajuta să ardeți calorii și să vă mențineți în formă.
Cori Grămescu ne-a explicat și cum ne putem motiva să fim mai sănătoși și să ducem un stil de viață mai bun.
„Decizia de a depune efortul pentru o schimbare se ancorează inițial în durerea pe care ne-o provoacă starea actuală. Când durerea pe care o resimțim în legătură cu viața noastră actuală este mai mare decât disconfortul cauzat de schimbare, acționăm. Odată pornit procesul, însă, ne întreținem și ne creștem motivația apelând la valorile noastre - ce este important pentru noi? Dacă ne pasă de aspectul nostru fizic, o să fim mai motivați să ajungem la o formă fizică satisfăcătoare.
Dacă ne pasă de sănătatea noastră, o să vrem să nu ne înecăm ficatul și organele interne în grăsime, dacă ne pasă de calitatea vieții noastre, o să ne gândim cum facem să fim independenți fizic cu mult după ce am trecut de 75 de ani. Este un proces decizional permanent, ancorat în ceea ce este important pentru noi și care îți trage beneficiile din cum ne face să ne simțim în acel proces. Dacă ne împuternicește, dacă ne înviorează și dacă ne energizează, iar noi ne conducem viața dintr-o zonă de echilibru, respect față de propria persoană și stima de sine, vom fi atenți să nu ne lăsăm să recădem în dezechilibru. Dacă, însă, procesul prin care trecem este prea chinuitor sau nu ne găsim suficiente ancore motivaționale în cei din jur, atunci este ceva mai complicat să ne alocăm energie și resurse.”, a declarat Cori Grămescu pentru Click!.