Gesturi banale pe care le execuți greșit. Îți pot da grave dureri de spate

Ultima actualizare:

Te-ai gândit vreodată că lucruri banale, precum statul picior peste picior, călcatul rufelor, șofatul sau vorbitul la telefon, sprijinindu-l între ureche și umăr, sunt deosebit de nocive pentru coloană, articulații, postură? Ei bine, află că tocmai aceste gesturi uzuale, pe care le faci frecvent, din obișnuință, îți pot cauza dureri de spate sau de ceafă.

Nu sta cu telefonul sprijinit pe umăr! Vei rămâne cu gâtul înțepenit.
Nu sta cu telefonul sprijinit pe umăr! Vei rămâne cu gâtul înțepenit.

1.      Poziția de dormit

Ne petrecem în pat aproximativ o treime din timp, astfel că e important în ce poziție dormim, dacă salteaua și perna se potrivesc cu nevoile noastre. Conform kinetoterapeutului Aurelian Chivu, cel mai sănătos este dormitul pe spate. În felul acesta, gâtul și coloana își păstrează o poziție neutră, nu se forțează nimic, nu se formează nici o curbură nenaturală. „Dacă dormi pe o parte, perna nu trebuie să ridice prea mult capul, astfel încât cervicala să rămână aliniată cu coloana. Patul ideal e unul cu saltea mai dură și cu o pernă mică sub cap”, spune specialistul.

Aurelian Chivu, kinetoterapeut
Aurelian Chivu, kinetoterapeut

2.      Cum te ridici din pat

Contează și modul în care te dai jos din pat, dimineața. Kinetoterapeutul recomandă ca mai întâi să te așezi pe marginea patului, cu ambele picioare pe sol. Așteaptă câteva secunde, să se regleze presiunea de la nivelul discurilor intervertebrale, și, cu ajutorul brațelor, te ridici. „Dacă sari brusc în picioare, s-ar face presiune prea mare pe discuri, cu risc de leziuni”, explică Aurelian Chivu.

Pune ambele picioare pe podea când te dai jos din pat!
Pune ambele picioare pe podea când te dai jos din pat!

3.      Cum vorbești la telefon

Vrei să te folosești de mâini, să faci și altceva în timpul conversațiilor telefonice lungi cu prietenii? Pune-ți căști! Dacă ții minute în șir telefonul sprijinit între ureche și umăr riști să rămâi cu gâtul înțepenit. „Stând cu capul mult într-o parte, se întinde musculatura gâtului pe o parte, iar pe cealaltă se scurtează și apar contracturi, dureri la revenirea în poziția normală. Ai văzut că și dimineața se mai întâmplă să te trezești cu gâtul înțepenit. Este din cauză că ai stat cu capul răsucit prea mult pe stânga sau pe dreapta”, mai spune Aurelian Chivu.

4.      Greșeli la muncile casnice

Atunci când faci curățenie și te apleci, apoi te ridici, expertul recomandă să flexezi de fiecare dată genunchii, pentru a nu forța musculatura coloanei vertebrale. Iar când calci rufe, montează masa la nivelul șoldului, ca să nu te apleci prea mult. La gătit, de asemenea, nu te apleca mult deasupra blatului de bucătărie, cu umerii lăsați în jos!

Reglează masa de călcat, astfel încât să nu stai aplecat!
Reglează masa de călcat, astfel încât să nu stai aplecat!

5.      Statul picior peste picior

Nu e deloc sănătos. În urma acestei poziții, se forțează articulația șoldului, pot apărea dureri mai ales în coxartroză, laxitate articulară. De asemenea poziția poate duce la dureri în zona lombară și a gâtului, obstrucționarea circulației sanguine, cu risc de a dezvolta varice.

6.      Poziția corectă, la birou

Așa ar trebui să stai pe scaun, la calculator
Așa ar trebui să stai pe scaun, la calculator

Cei care au muncă de birou e necesar să investească într-un scaun ergonomic, flexibil, care să aibă șezutul și spătarul ajustabile. Stai cu spatele drept, lipit de spătar, coatele pe birou, tălpile pe sol, unghiul şoldurilor şi al genunchilor mai mare de 90 de grade, capul înainte, niciodată aplecat mai mult de 10 grade, iar monitorul trebuie să-ţi fie în dreptul ochilor. Este greşit să stai cocoșat, aplecat în faţă, cu picioarele încrucișate.

7.      Cum stai la volan

Nu lăsa scaunul prea mult pe spate, folosește tetiera ca să-ți mai odihnești capul și, de ce nu, ai putea să-ți iei o pernuță lombară, pentru un suport mai bun al spatelui. Ține ambele mâini pe volan, ca să ai o poziție echilibrată, nu sta sprijinit pe una din mâini.

8.      Ce greutăți cari pe stradă

Nu ține geanta mereu pe același umăr căci riști să-ți deformezi poziția, să ții un umăr mai sus și unul mai jos. Alternează, ca să nu se formeze un obicei. Dacă ai de cărat greutăți, Aurelian Chivu recomandă o geantă cu roți sau un rucsac purtat pe ambii umeri, ori să distribui echitabil greutatea în ambele mâini.

9.      Ce încălțăminte porți

Evită tocurile înalte în viața de zi cu zi. Alege încălțăminte cu talpă moale, care să preia din șocurile din timpul mersului, al alergatului.

10.  Trei mici secrete

Pentru sănătatea oaselor și a articulațiilor, Aurelian Chivu recomandă să bei multă apă. În acest fel, se hidratează discurile intervertebrale și celelalte articulații. De asemenea, mai ales în sezonul rece, ajută mult suplimentele cu vitamina D. A treia recomandare se referă la greutate: dacă ești supraponderal, încearcă să mai dai jos câteva kilograme. Presiunea pe oase va fi mult redusă.

Bea cât mai multă apă!
Bea cât mai multă apă!

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

image
image
image
image
image
image
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
Cea mai nesuferita zodie din 2023, sursă foto: Canva
click jpg
horoscop jpeg
femeie trista Sursă: pixabay.com
Horoscop FOTO Shutterstock jpg
shutterstock 337103486 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net