Greșeala pe care o fac mulți români! La ce oră trebuie să te culci, de fapt, dacă vrei să te trezești odihnit

Ultima actualizare:

În mod ideal, oamenii ar trebui să se culce mai devreme și să se trezească la primele ore ale dimineții, însă nu mulți știu la ce oră e bine să adoarmă în funcție de vârstă.

Greșeala pe care o fac mulți români
Greșeala pe care o fac mulți români

Acest model de a ne trezi dimineața se potrivește cu tendințele noastre biologice de a ne adapta modelul de somn cu cel al soarelui. S-ar putea să constatați că sunteți mai somnoroși în mod natural după apusul soarelui.

Ora exactă de a merge la somn depinde de momentul în care aveți tendința de a vă trezi dimineața. De asemenea trebuie să fiți atenți și la câte ore de somn aveți nevoie pentru a vă simți odihiniți, iar asta depinde de la persoană la persoană.

Ritmul circadian este un termen care descrie programul natural de somn-veghe al creierului dumneavoastră. Este ca și cum ar fi ceasul nostru intern.

Toată lumea experimentează scăderi naturale ale vigilenței și o stare de veghe sporită în anumite momente dintr-o perioadă de 24 de ore. Este foarte probabil ca oamenii să fie cel mai somnoroși în două momente: între orele 13:00 și 15:00 și între 2:00 și 4:00 dimineața.

Cu cât calitatea somnului pe care îl aveți este mai bună, cu atât este mai puțin probabil să aveți o somnolență puternică în timpul zilei.

Ritmul circadian dictează, de asemenea, programul natural de culcare și de trezire. Odată ce v-ați obișnuit să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră în fiecare zi, creierul dumneavoastră se adaptează la acest program.

În cele din urmă, s-ar putea să vă treziți că vă culcați cu ușurință noaptea și vă treziți chiar înainte de ceasul deșteptător fără probleme.

Ritmul circadian poate fi dezechilibrat dacă lucrați în ture neregulate sau dacă vă culcați la ore diferite pe parcursul săptămânii. Acest lucru poate duce la perioade de somnolență în timpul zilei.

Dacă vă confruntați cu somnolență diurnă, este un semn că nu dormiți suficient noaptea. De asemenea, s-ar putea să vă confruntați cu accidente, iritabilitate și tendința de a uita.

Faptul că nu dormiți suficient în mod regulat poate duce, de asemenea, la consecințe pe termen mai lung asupra sănătății, precum îmbolnăvirea, tensiune arterială ridicată, diabet, boli de inimă, obezitate, depresie.

Câte ore de somn ai nevoie în funcție de vârstă

Potrivit Adevărul, cerințele de somn variază în funcție de vârstă, iar acestea vor afecta momentul în care o persoană ar trebui să se culce și să se trezească.

Iată care este necesarul orelor de somn, în funcție de vârstă:

0-3 luni -14-17 ore de somn

De la 4 luni la 2 ani - 11-16 ore de somn

3-5 ani - 10-13 ore de somn

6-13 ani - 9-12 ore de somn

14-17 ani - 8-10 ore de somn

18-64 ani - 7-9 ore de somn

65 de ani și peste - 7-8 ore de somn

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop financiar jpg
horoscop financiar 1 webp
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
zodii norocoase webp
prajitura1 jpeg
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net