Monștrii care se ascund în apele din România. Unii pot ajunge chiar la 3 metri lungime

Ultima actualizare:

În județul Botoșani, din nordul extrem al Moldovei, apele Prutului sunt populate de exemplare ale unei specii considerată de unii un adevărat monstru ce poate ajunge chiar la 3 metri lungime!

Monstrul care a băgat în sperieții localnicii
Monstrul care a băgat în sperieții localnicii

Potrivit Adevărul, în adâncurile Prutului trăiește o vietate ce a strânit fiorii printre localnici și care a fost motivul multor legende de-a lungul timpului. Vorbim mai exact, despre somni, o specie care poate ajunge la lungimi impresionante și care poate cântări până la 150 de kilograme.

De-a lungul meleagurilor noastre, Prutul, granița naturală dintre Ucraina și Republica Moldova, și-a croit drum pe o distanță de 742 de kilometri. O bună parte din el se află însă te teritoriul județului Botoșani.

Legende pescărești s-au născut din apele învolburate ale acestui râu, în scpial în zona lacului de acumulare de la Stânca-Costești, acolo unde meseriașii povestesc că au întâlnit moștri! Mai exact, acești somni de dimensiuni impresionante, despre care am amintit anterior, și care sunt caracterizați de o gură de mărimi uriașe și de simțuri extrem de dezvoltate. Aceste calități îi ajută mai ales pentru că sunt o specie de pește răpitor din familia Siluridae, ce se hrănesc cu pești de mici dimensiuni, broaște sau raci, dar și cu hrană vegetală.

În Prut se găsesc somni de mărimi impresionante
În Prut se găsesc somni de mărimi impresionante

Dintre cele 2.900 de specii răspândite în apele de pe Pământ, în nordul extrem al Moldovei, aceasta de mărimi fantastice a fost subiectul numeroaselor legende care s-au răspândit printre pescari și localnicii din zonele Prutului.

Nea Ilie are 75 de ani și trăiește de-o viață la Ripiceni, o comună de pe malurile Prutului. Iar din comunism a rămas cu multe legende despre acești monștri din adâncuri.

„Sunt niște animale acolo care-ți dau fiori. Am văzut odată niște pescari au scos un somn și l-au pus pe toată lungimea unei Dacii. Era de la capotă până la portbagaj. Odată, când mergeam cu barca pe Prut, am văzut cum se ridică spinarea unui somn din ăsta la suprafața apei. Am înlemnit. Ne-am dus imediat la mal”, spune săteanul pentru Adevărul.

Alt sătean poveste cum somnii i-au băgat în sperieți și pe scafandrii care lucrau la barajul de la Stânca-Costești, în anii '70. „S-au băgat în apă scafandrii să facă niște lucrări la baraj. Când au ieșit din apă erau speriați și au spus că nu mai intră până nu li se asigură o cușcă. Văzuseră ditamai somnii”, a spus săteanul ce locuiește în zona Ștefănești.

Monștrii au fost confirmați de specialiști

Pescarii amintesc despre exemplare ce ajung la mai bine de 2.5 metri și câtăresc chiar și 140-150 de kilograme. Reprezentanții Asociției Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Botoșani spun că, oficial, cei mai mari înregistrați, depășesc într-adevăr doi metri lungime și au peste 90 de kilograme.

Somnul poate ajunge și la 3 metri lungime
Somnul poate ajunge și la 3 metri lungime

„Sunt adevărați monștri pe Prut, dar și pe Siret. Sunt somni de dimensiuni impresionante. Știm asta din fișele de capturi depuse de pescari. Numai anul trecut s-au prins somni de aproximativ 90 de kilograme”, spune Cosmin Humelnicu, președinte AJVPS Botoșani, potrivit sursei citate.

Reprezentanții AJVPS spun că oamenii nu trebuie să fie înspăimântați de această specie și că doar bobocii de rață pot reprezenta o pradă bună.

 „Doar ca o captură ei reprezintă o provocare. Este epuizant fizic și trebuie pricepere pentru scoaterea unui somn de talie mare. Pentru om, acești pești uriași nu sunt un pericol. Nu atacă omul”, a mai adăugat Cosmin Humelnicu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
oua valcea1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net