Mărțișorul, o tradiție norocoasă inedită, continuată de secole în țara noastră

Ultima actualizare:

    Fetele purtau Mărțișorul, apoi îl agățau într-un pom fructfer, pentru ca acesta să rodească Sursa foto: Apropotv.ro
Fetele purtau Mărțișorul, apoi îl agățau într-un pom fructfer, pentru ca acesta să rodească Sursa foto: Apropotv.ro

Mărţişorul, o inedită tradiție, continuată de secole pe meleagurile ţării noastre, este celebrată în prima zi a lunii martie, considerată și întâia lună de primăvară.

Originile acestei tradiţii sunt incerte, dar primele dovezi arheologice, care atestă existenţa mărţişorului, datează chiar de pe vremea strămoşilor noştri daci. Simbolul primăverii, Mărțișorul, este o amuletă  dacică aducătoare de noroc.   

Șnurul mărțișorului și semnificațiile sale, de bun augur

Prin tradiție, Mărţişorul a fost conceput ca o amuletă legată cu un şnur împletit din două fire-unul alb (simbolizând sănătatea, puritatea sufletească, împlinirea şi divinitatea) şi unul roşu (ca simbol al dragostei pentru frumuseţile eterne ale vieţii : prietenia, fidelitatea şi onoarea). În tradiţia populară, cele două culori (alb şi roşu) din care se împleteşte şnurul cu care se înnoadă mărţişorul-talisman reprezintă cele două anotimpuri de bază (iarna şi vara), în timp ce primăvara şi toamna sunt considerate doar anotimpuri de trecere.

Mărțișor este denumirea populară a lunii martie

Mărţişor este denumirea populară a lunii martie cu care, de ani și ani, se deschidea anul agrar şi era purtat în orice comunitate, pentru a atrage sporul, sănătatea şi bunaînţelegere între membrii acesteia.

Când purtăm Mărţişorul sărbătorim triumful binelui asupra răului, izbânda luminii asupra întunericului, vigoarea trupească şi sufletească împotriva bolilor şi, nu în ultimul rând, lupta primăverii cu iarna. În credinţa populară, Mărţişorul este comparat cu o funie, care leagă cu ajutorul celor două fire alb şi roşu, cele 365 de zile ale anului.

În tradiţia populară, cele două culori (alb şi roşu), din care se împleteşte şnurul cu care se înnoadă mărţişorul-talisman, reprezintă cele două anotimpuri de bază (iarna şi vara), în timp ce primăvara şi toamna sunt considerate doar anotimpuri de trecere.

Ce semnificaţii avea odinioară Mărţişorul  

În trecut, în mediul rural, şnurul mărţişorului era împletit din lână, de mamele care aveau copiii mici: de şnur ele legau o monedă de argint sau de aur. Apoi, mama copilului lega amuleta protectoare de mâna copilului, fiind convinsă că, în acest mod, copilul va fi apărat de boli şi de rele, că va fi sănătos precum argintul sau aurul şi roşu la faţă ca şnurul amuletei.

În unele zone, Mărţişorul era purtat la gât de fete pentru a nu fi arse de soare în timpul arşiţei, iar purtătoarea acestui talisman repeta periodic zicala: „Cine poartă Mărţişoare/ Nu va fi pălit de soare". Mărţişorul era purtat la reverul hainei sau la gât cu demnitate, de persoanele care deţineau o funcţie în comunitatea locală; obiceiul era respectat cu sfinţenie de autorităţile locale, pentru că tradiţia spunea că, în acest fel, liderii locali atrăgeau norocul şi belşugul în acea zonă geografică. Mai mult, Mărţişorul purtat de aceştia alunga seceta şi calamităţile naturale.

Fetele purtau (şi mai poartă) Mărţişorul până la sfârşitul lunii martie sau până la întoarcerea păsărilor călătoare. Atunci, ele agăţau amuleta într-un pom fructifer, pentru ca acesta să aducă în familia tinerei care l-a purtat o recoltă bogată, iar fata care l-a dăruit pomului să fie sănătoasă şi să aibă spor în tot ce întreprinde. Din banul de argint, luat de pe şnur, fetele cumpărau caş, pâine şi vin roşu - alimente simbol pentru sănătate. Fetele erau convinse că vor avea faţa curată precum caşul, rumenă ca pâinea şi bujorii în obrăjori vor fi asemenea vinului, leac de viaţă lungă.

Mărţişorul  era considerat un odor sfânt

Tradiţia seculară spune că Mărţişorul de argint, asemenea celui ancestral, este un odor sfânt şi trebuie respectat ca atare: el aduce norocul şi sănătatea, alungă paguba şi duşmănia. Tot tradiţia spune că cel care poartă Mărţişorul se împrieteneşte cu Soarele, protectorul sănătăţii, iar persoana care-l dăruieşte oferă celui drag o fărâmă de Soare.

Poetul George Coșbuc explica într-un studiu ”puterea Mărțișorului”

Referindu-se la tradiţia Mărțișorului, poetul George Cosbuc explica într-un studiu al său de ce trebuie să purtăm mărţişorul: „Scopul purtării lui este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul cu acelaşi rost cum purtăm noi o cruce ori un chip al lui Hristos în sân. Printr-asta te faci prieten cu Soarele, ţi-l faci binevoitor să-ţi dea ce-i stă în putere: mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet".

În acelaşi studiu, poetul face referire la puterea tămăduitoarea a acestui obiect, comparat cu odoarele religioase: "Ţăranii dau copiilor mărţişoare ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele şi cine nu le poartă are să se ofilească. Tradiţia populară spune că mărţişorul trebuie purtat ca un lucru sfânt, în nici un caz precum o podoabă sau o jucărie".

Semnificația Mărțișorului în zilele noastre

Şi acum, în zilele nostre, în lumea satelor se crede că, tânăra care nu poartă mărţişorul primit se va ofili şi nu va avea noroc, în viața de fiecare zi, tot anul.

Câte zile purtăm Mărțișorul?

Pentru ca misiunea Mărțișorului să se împlinească, amuleta aceasta se poartă în piept sau la încheietura mâinii  până când înfloresc trandafirii sau vişinii. Atunci şnurul se agaţă de lâmgă floarea trandafir sau pe ramura unui vişin. În alte zone ale țării, Mărţişorul se poartă atât cât durează zilele Babelor (1-9 martie) sau până la Florii; atunci se scoate şi se agaţă de crengile unui copac. Se crede că, dacă pomul va rodi, omul va avea noroc.

De exemplu, în zona Dobrogei, tradiţiile româneşti spun că tinerele  trebuie să poarte Mărțișorul până la venirea berzelor pentru a fi mai sănătoase şi mai frumoase. În Banat, tradiţia spune că fetele nemăritate, care se spală cu apă adunată de pe frunzele fragilor din pădure, în ziua de Mărţişor se vor mărita în acel an. În Transilvania, Mărţişorul este agăţat de poartă, de ferestre sau de coarnele animalelor din gospodărie. Obiceiul acesta se respectă cu sfințenie, deoarece se crede că acest ritual  îndepărtează relele şi deochiul.

Semnificația Mărţişorului oferit celor dragi :

Cartea cu ilustraţie veselă este simbolul bucuriei, înţelepciunii şi armoniei.

 Amuleta casă atrage preţuirea şi un job bănos.

Amuleta pom cu fructe cheamă belşugul.

Mărțișorul Rândunica în cuib atrage norocul şi privilegiile.

Totdeauna Mărţişorul vapor deschide noi orizonturi.

Mărțișorul care înfățișează Floarea-soarelui anticipează o dragoste împărtăşită.

Mărțișorul Ceas este un mesager al reușitei: un ceas de mână aduce, potrivit tradiţiei, schimbări de bun augur în viaţa persoanei care-l primeşte. În schimb, un ceas de perete, simbolizează spor în familia respectivă.

Mărțișorul Potcoavă atrage succesul în afaceri atunci când potcoava este aşezată cu coarnele în afara intrării în firmă. Când tinerii logodiţi primesc o potcoavă, această amuletă grăbeşte căsătoria lor.

Trifoiul cu patru foi aduce noroc oricui primeşte o astfel de amuletă: în carieră aduce faimă şi satisfacţii, iar pe plan afectiv, trifoiul atrage sufletul-pereche.

Este foarte apreciat Mărțișorul Leu, regale junglei, deoarece, prin tradiție, această amuletă  aduce bani şi relansare în viaţa publică.

Mărțișorul care înfățișează fructul Pară este simbolul prieteniei loiale şi al speranţelor împărtăşite.

Când o domnișoară primește un Mărțișor ce înfățișează o Păpuşă trebuie să reflecteze asupra semnificației sale: o femeie cochetă şi diplomată, care-ţi schimbă viaţa în bine.

Verificat în practică, Mărțișorul care înfățișează Spicul de grâu atrage prosperitatea şi succesul.

De bun augur este și Mărțișorul Pălărie deoarece, prin tradiție, acesta este simbolul faimei.  

Mărțișorul Un buchet de panseluțe, primit de la o persoană de sex opus,  dezvăluie un secret: cine te iubeşte în taină.

Amuleta ce înfățișează simpatica Buburuză este solul bucuriilor neaşteptate.

Persoana care primește  o Cruciuliță Mărțișor, confecționată din orice  fel de material, va avea bucurii tot anul, deoarece Cruciuliţa este simbolul împlinirilor.

Prin tradiție, amuleta Peşte prevestește prosperitatea.

Mărțișorul care înfățișează Ciorchinele de strugure îţi schimbă viaţa în bine, zi de zi.

Mărțișorul Inimioară, confecționat din argint, este mesagerul dragostei împlinite.

Pentru persoanele din mediul de afaceri, Mărțișorul Cărţi de joc anticipează noutăţi benefice în acest domeniu.

Este amuzant Mărțișorul Pisică, deoarece este simbolul prietenului gelos.

La pol opus, Mărțișorul Căţel este mesagerul prietenului fidel.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
zodiac sign 2532970 960 720 jpg
stufat de miel cu verdeata 800x600 13961 jpeg
zodii pixabay jpg
1 zodii noroc la bani jpg jpeg
Horoscop FOTO Shutterstock (2) jpg
costume de ceremonie (1) jpg
sorin bontea instagram jpg
Top 3 aspecte cheie in prepararea meselor (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net